Touristik Label - 214MN05: Băile Herculane (DN67D) - Vârful Domogledul Mare (1105 m)

Băile Herculane - Vârful Domogledul Mare (prin Cheile Feregari)
Traseul 5 Bandă Galbenă este traseul de legătură între Băile Herculane (zona Pecișnica) și Vârful Domogledul Mare (1105 m), aflat deasupra Băilor Herculane. Vizităm scurtele, dar spectaculoasele Chei Feregari și rezervația naturală Domogled.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,08km
Durată
2:00-2:45h
Urcare
932m
Coborâre
3m
Vârf
1057m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la kilometrul 3 al drumului naţional 67D, trecând în partea de început printre niște case dărăpănate. Înainte de intrarea în Cheile Feregari trecem pe lângă niște blocuri mari de piatră, desprinse din cariera fostei fabrici de var. La scurt timp după ce trecem de acestea intră...

Vă rugăm să vă autentificați pentru a vedea mai multe detalii
Etape

Băile Herculane (DN67D) - Cheile Feregari - Vârful Domogledul Mare (1105 m)

Descriere

Traseul 5 BG este traseul de legătură dinspre Cheile Feregari și Vârful Domogledul Mare. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 2.5 - 3 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. Necesită atenție sporită pe...

Vă rugăm să vă autentificați pentru a vedea mai multe detalii

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane (DN67D) - Vârful Domogledul Mare (1105 m) în Caraş-Severin, Cernei - Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Radu Apostol

Mulțumesc pentru această descriere a traseului. 

Am urcat pe Cheile Feregari. Singura mică "problemă" a fost că în DN nu este niciun indicator, nu e niciun semn către chei. Noi ne-am orientat strict după detaliile din hartă, altfel nu ne-am fi încumetat: dacă vii din Băile Herculane, dinspre gară, după ce treci de un fost stadion, e o curbă la dreapta și apoi e una la stânga, fix înainte de curba la stânga, pe dreapta, este un drum pietruit, mărginit de case foarte sărace, mulți câini liberi, multe gunoaie, muzică tare... Dar am întrebat și ne-au confirmat că pe acolo e drumul. Niciun marcaj. După ce treci de porțiunea asta de drum pietruit, flancat de case improvizate, fără gard și toate cele... ajungi la un izvor fix în zona unde se intră efectiv în traseul pe chei. 

Traseul este tare fain descris de dvs și foarte exact. Prin pădurea de fag, după ce ieși din chei, noi am tot întâlnit fel de fel de plăcuțe din lemn lăcuit, pe care erau fel de fel de mesaje "pro natura", fiecare plăcuță fiind prinsă strașnic în copac cu câte 2-3 holșuruburi aurii (nici măcar pentru lemn). 

Traseul te scoate fix pe vârful Domogledul Mare, dar din nou nici aici nu este niciun semn distinctiv, niciun marcaj clar. Doar pe o stâncă pare o vopsea veche și poți desluși cât de cât 1105 m. Atât.

Am coborât pe traseul Domogledul Mic, Crucea Albă, Băile Herculane (dar partea din nord, în apropierea izvorului Domogled, amenajat în Parcul Central.

Aș recomanda oricui să urmeze aceste trasee, în această ordine. Drumul pe chei este prietenos și pe la umbră, ai un izvor fix la intrare, iar drumul pe Crucea Albă, mie mi-a părut mult mai ok pentru coborâre, dar atenție că sunt multe locuri pe creastă, până să ajungi la Crucea Albă, în care stâncile formează mici-scurte hornuri. Dar sunt accesibile. Și priveliștile sunt tare faine. În plus, traseul pe chei e mai pustiu, pe când, celălalt, cel puțin până la Crucea Albă este plin de gunoaie pitite idiot în scorburi de copaci bătrâni, țipete fel de fel, poteci de papucari prin care se taie serpentinele provocând rupturi urâte ale potecii. 

Mă bucur că am descoperit acest site. Obișnuiam să colecționez cărțile Munții Noștri. Bravo pentru demers! 

imaginea utilizatorului muntii nostri

 

Bună ziua!

Ne bucurăm că descrierea v-a fost de ajutor. Tocmai de aceea am creat-o, pentru un plus de informații unde marcajul este deficitar.

Marcarea traseelor nu o facem noi, dar au loc constant reeditări ale hărților, care aduc informațiile la zi, inclusiv starea marcajelor, refugii noi, trasee noi etc. 

Fiind vorba de 25 de harti in colectie pana acum, aceste reeditari pot suferi intarzieri, intrucat cererea este pentru harti noi, nu neaparat actualizarea celor vechi. 

Totusi facem aceste actualizari periodic pe site. Pe harta fizica e mai dificil. de a tine informatiile la zi. Aici intervine planificarea, documentarea si din alte surse, cum ar fi bazele locale Salvamont. ;)

Comentariul dumneavoastră