Semmeringul Bănățean – prima cale ferată montană din România

Munții Noștri pot fi descoperiți și altfel decât la picior. Vă propunem o modalitate inedită de a descoperi Banatul Montan și anume călătorind cu trenul pe prima cale ferată montană din România!
 dsc_0114-2.jpg

Este vorba despre prima linia ferată montană din România care leagă Oravița de Anina.

Această linie ferată este supranumită Semmeringul Bănățean  datorită asemănării peisajului dintre aceasta și adevăratul Semmering din Austria care leagă Glognitz de Mürzuschlag pe o distanță de 40 km.

Calea ferată Oravița - Anina a fost dată în folosință în anul 1863 și are o lungime de 34 km.

Au fost construite 14 tunele, 10 viaducte, 134 de curbe și parcurge o diferență de nivel de 340 metri.

Cel mai înalt viaduct este Viaductul Jitin care are o înălțime de 37 m, iar cel mai lung tunel este Tunelul Gârliște cu o lungime de 660 m.

Această cale ferată este foarte spectaculoasă și unică în țară.

Calea ferată străpunge pereții de stâncă formând adevărate culoare în aceștia.

Unele tuneluri sunt atât de înguste încât am avut emoții că trenul va atinge stânca.

Zonele pe care le străbate sunt diverse și frumoase.

De la poieni întinse, la păduri de foioase, la zona montană stâncoasă la pădure de pini.

Apoi trece prin văi adânci pe viaductele spectaculoase construite pe traseul acestei căi ferate.

Această călătorie e un adevărat spectacol!

Pentru a călători cu acest tren special prin aceste peisaje de vis vă puteți cumpăra bilet de la orice Agenție CFR sau de la Gara Oravița.

În sezon, trenul circulă zilnic astfel: plecare din Oravița (ora 11.15) - sosire la Anina (ora 13.05) - pauză în Anina - plecare din Anina (ora 13.30) - revenire la Oravița (ora 15.20).

SFAT: Dacă sunteți amatori de fotografie vă recomandăm să urcați în ultimul vagon pentru a avea o imagine fără obstacole asupra acestei rute feroviare.

De obicei acest tren este destul de aglomerat cu turiști așa că vă recomandăm să vă luați bilet cu loc dacă nu aveți de gând să stați în picioare.

De menționat e că geamurile din vagoane nu se deschid prea mult, fiind nepotrivite pentru a scoate telefonul/aparatul foto pentru a face poze, cel mai bun loc pentru poze fiind capătul ultimului vagon.

Recomandăm această excursie în special primăvara, începând cu luna Mai, fiindcă natura înverzește și peisajul e foarte frumos.

Totodată primăvara puteți vizita și numeroasele cascade din zonă, cum ar fi: Cascada Bigăr, Cascada Beușnița, Cascada Văioaga, Cascada Susara.

Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.