Săptămâna Ariilor Protejate - Conduita pe munte

Muntele este un loc special, ideal pentru cei care vor să se relaxeze ori să simtă adrenalina și să se bucure de frumusețea peisajelor. Este foarte important să îl respectăm și să avem grijă de tot ceea ce ne oferă, fie că suntem la prima drumeție sau la a mia.
 Ivan Pescarul - Levi Bagy Photography

Pe cât de frumos, pe atât de periculos se poate dovedi muntele pentru iubitorii de drumeţii. Muntele și oamenii muntelui trebuie respectați, cu reguli de #BunSimtTuristic.

Marcăm Săptămâna Ariilor Protejate cu un articol despre conduita pe munte, pe care toată lumea ar trebui să-l cunoască și să-l pună în practică. #SaptamanaAriilorProtejate

Săptămâna Ariilor Protejate - © Dan Dinu - România Sălbatică

Dacă vreți să luați parte la acțiuni de remarcare, proiecții de film, activități ecoturistice în natură (drumeție, cicloturism, orientare turistică, escaladă ș.a.) în 15 județe din țară, găsiți calendarul pe site-ul SAP - https://saptamananaturii.ro/calendar

 

Iată cum sună decalogul muntelui adaptat după poruncile celebre ale alpinistului și producătorului de film Luis Trenker, care a scris și regizat filme documentare extraordinare despre munți în perioada interbelică și după.

Decalogul Montaniardului - în drumul spre Vârful Cozia

 

 

1. Nu pleca niciodată într-o drumeție dacă nu ești pregătit.

Să nu întreprinzi o ascensiune ce-ți depășește puterile. Stabilește-ți un itinerar realizabil. Renunță dacă nu mai ai resurse, ori situația a devenit periculoasă. Muntele e tot acolo, tu poate nu. 

2. Pregătește fiecare excursie amănunțit cu gândul și fapta, indiferent dacă urci singur, cu prietenii sau cu ghid.

Pregătește-te mental la fel de bine precum alegi echipamentul montan. Drumeților întâlniți pe munte, precum și celor cu care te afli în drumeție sau la cabană, insuflă-le încredere și străduiește-te să-i înțelegi. Caută satisfacție în orice drumeție, bucură-te de potecă și de priveliștea din jur, cu ochii și cu mintea deschisă. 

3. Să nu uiţi în munţi că eşti o fiinţă civilizată.

Să nu ameninți nici ochii și nici haina vecinului tău. Dacă te întâlnești în drum cu un călător singuratic salută-l și răspunde-i la salut. Caută să mergi astfel încât să nu provoci căderi de pietre chiar dacă ești convins că ești singur pe potecă. Nu arunca niciodată cu pietre nici măcar în glumă.

4. Să nu profanezi peisajul pe care-l străbaţi.

Nu pângări locurile prin care treci, nu scrijeli și nu “împodobi” natura cu bidoane, sticle sau resturi alimentare. Nu deteriora marcajele turistice, nu schimba direcția panourilor montane, închide ușa și geamurile refugiilor, la fel și porțile stânelor pe unde treci. Nu uita că și cel care vine după tine vrea să bea din izvorul limpede pe care tocmai acum îl tulburi. Cântă dacă îți face plăcere, dar nu deranja, nu fluiera și nu țipa pe munte - nu place nici oamenilor, nici animalelor. Aprinde focul doar dacă e absolut necesar, supraveghează-l cu atenție și asigură-te că l-ai stins complet la plecare.

5. Fii un bun camarad.

Dacă eşti conducător, evită să fii autoritar şi încăpăţânat, încrezut sau îngâmfat și ia hotărâri în funcție de cel mai slab pregătit din drumeție. Nu uita că a părăsi un om pe munte este o crimă. Dacă te afli printre cei conduși, respectă liderul și caută să înveți cât mai multe de la el, ajută-l dacă este nevoie și comportă-te la fel și cu un om mai puțin cunoscut. pe munte ăți este camarad și împărțiți dragostea față de munte.

6. Respectă cabana tot aşa cum îţi respecţi propria ta casă.

Ai grijă să-ți cureți bocancii la intrare. Nu avea pretenții de hotel de lux. Nu coborî cabana la nivelul unei cârciumi. Ocupă doar locul pe care te-ai așezat la masă, rucsacul nu mănâncă cu tine. Alege-ți cu grijă locul de dormit, dar renunță la el îndată ce vezi că alții mai obosiți sau mai slăbiți ca tine au nevoie de el. Nu țopăi pe hol și pe trepte. Deranjezi. 

7. Nu fura!

Nu fura altora nici singurătatea, nici liniştea pe care o caută, nici perspectiva naturii. Nu rupe florile sau speleotemele din peșteri (stalagmite, stalactite ș.a.) pe care natura le-a lăsat pentru toți. Nu scrijeli coloanele și draperiile din zonele carstice, nu cresta copacii, nu distruge mușuroaie de furnici, cuiburi, nu călca broaște, melci și nu ucide șerpii. 

8. Să nu minți, să nu te lauzi, să nu exagerezi.

Nu fii lăudăros, arogant, încrezut. Lasă pe fiecare să se bucure de reușita lui, chiar dacă este începător sau drumeț ocazional. Chiar și ascensiunea cea mai dificilă poate fi puțin lucru față de alte realizări omenești. Respectă credințele și obiceiurile de la munte - tu ești oaspetele lor și al muntelui.

9. Apără onoarea comunităţii din care faci parte, fie că este vorba de o asociaţie, un oraş sau de naţiune.

Păstrează nepătată onoarea de turist și fii mândru că ești o părticică din această lume. Cinstește-ți înaintașii. Gândește-te plin de respect la cei care au așezat piatra de temelie a turismului. Respectă pe cei care au amenajat poteca pe care mergi.

10. Nu profana munţii prin mania recordului. Înţelege-le sufletul.

 

 Abruptul Bedeleului - © Levi Bagy Photography

Adăugăm câteva reguli nescrise, dar pe care comunitatea de iubitori de munte le încurajează și le respectă de cele mai multe ori.

Fără alcool în drumeții

Alcoolul deshidratează, afectează judecata și puterile, îngreunează bagajul. Nu mulți coboară sticla sau doza înapoi de unde a adus-o.

Anunță întotdeauna drumeția către rude, prieteni, Salvamont și mai ales cabanierului!

Nu te baza că vei găsi locuri libere la cabană și nici pe faptul că te descurci întotdeauna și fără Salvamont. Nu se știe niciodată când te lovește necazul. Când te întorci este la fel de bine să anunţi.

Documentează foarte bine tura, nu merge la plesneală.

Trebuie neapărat să știi cât de dificil este traseul pe care mergi, mai ales dacă nu ești singur în drumeție. Pentru asta, citește cu atenție descrierile traseului / traseelor de interes pe portalul Munții Noștri. Harta fizică și navigarea cu ajutorul aplicației Munții Noștri îți vor fi de asemenea de mare ajutor. 

Citește și Ghidul de utilizare Munții Noștri app

Ia cu tine mereu apă destulă. Nu se știe când cineva are nevoie.

Evident, echipamentul de munte este foarte important: bocanci de munte, rucsac adaptat turei, haine impermeabile și respirabile, călduroase și comode, lanternă, harta turistică a zonei, lanternă / frontală și trusă medicală.

Citește  și Scurt ghid de mers pe munte și măsuri de siguranță pentru drumeții montane

P.S. Săptămâna Ariilor Protejate continuă, verifică aici programul: www.saptamananaturii.ro/calendar