Rucsac și mâncare pentru ture mai lungi

Pentru o excursie cât mai placută și ușoară, consider că trebuie acordată atenție specială modului în care ne facem rucsacul. Ce punem în el, ce lăsăm acasă etc.
 mers

Lucrurile diferă de la anotimp la anotimp, chiar și de la excursie la excursie. Una e să mergi 3 zile în munții Măcin, altă e să mergi 4 zile în Făgăraș.

M-am gândit să vă spun un pic cum îmi fac eu bagajul, într-un mod mai general - ce iau cu mine într-o tură de 4 zile (cu dormit la cort). Poate vă ajută și pe voi în organizarea excursiilor voastre. Mi se pare foarte important să calculezi cu atenție ce iei și să elimini tot ce nu e necesar. Să fii atent la fiecare obiect, la fiecare 50-100 de grame – care împreună cu alte sute de grame se adună și rezultă un rucsac prea greu. Iar un rucsac prea greu îți face excursia mai puțîn plăcută și poate duce la îngreunarea mersului, încetinirea grupului în mod inutil etc.

Un cântar electronic este foarte, foarte util! Cu ajutorul lui îți vei face o idee mai bună despre bagajul pe care ți-l faci și vei putea avea un reper pentru a ști cam la câte obiecte trebuie să mai renunți.

Eu iau cu mine cam așa:

Am cort de 2 persoane (care se împarte la 2 și la cărat) - sau cort de 1 persoană (1kg) când merg singur. Saltea/izopren și sac de dormit de vară (dacă se anunță caldură, merge un sac de +5 dacă nu sunteți foarte friguroși). Din start asta înseamnă în jur de 3-4kg.

Îmbrăcămintea: dacă se anunță vreme caldă, cu toate că e posibil să fie și ceva ploi, putem scapă destul de ușor (ca greutate) când vine vorba de haine. Dar depinde și de calitatea lor.

Eu iau cu mine o geacă subțire de ploaie (sau pelerină – Nu ambele), un windstopper, un polar (nu 2!) (pentru dormit și stat seară la cort) și 2 tricouri de schimb, tehnice.

E o iluzie că ai nevoie de 5 tricouri dacă sunt 4 zile de excursie. Atâta timp cât nu cazi într-o baltă cu noroi și bălegar sau nu plouă continuu, un tricou poate fi refolosit a doua zi! Serios, nu-i pasă nimănui dacă te vede cu același tricou, că nu mergi la facultate! Iar asta reduce și din greutatea bagajului! Așa că un tricou în primele 2 zile și un tricou în următoarele 2, plus un tricou de dormit (eventual bumbac), ar trebui să fie suficient. Mai puteți lăsa un tricou de schimb la mășină, pentru drumul de întoarcere.

În ceea ce privește șosetele, nu luați 5 șosete! Dacă sunt șosete tehnice, de munte, atunci 3-4 perechi ar trebui să fie de ajuns. Dacă seară încă sunt uscate și-s ok cele din picioare, poți eventual să dormi cu ele și să le iei și a doua zi. Dacă nu, le schimbi. Știu că o pereche de șosete sau un tricou, par ceva ușor când le ții în mână – dar greutatea se adună de la fiecare obiect ușor luat în plus!

Legat de chiloți, fiecare cum consideră. Fără chiloți ar fi cel mai ușor, dar nu e prea practic pe munte, că pot apărea iritații. Boxerii speciali pentru munte chiar fac o diferență!

Pentru dormit am și pantaloni de polar (ceva subțire, dar călduros).

Că accesorii, buff-urile sunt nelipsite (eu iau 2, unul pe cap și unul la gât). Puteți lua șapcă/pălărie etc. (una singură!).

Puneți hainele de schimb într-o pungă de plastic mai rezistentă, în caz de umezeală să scape uscate. La fel și sacul de dormit.

Atenție! Dacă prognozele anunță ploi sau temperaturi sub 5 grade, atunci puteți reconsidera pe ici pe colo ce haine luați la voi. Puteți lua căciulă, mănuși etc.

 

Mâncarea.

Asta e principala greutate în rucsac și e important să calculezi cât mai eficient mâncarea, pentru a nu căra (prea mult) în plus. Nu moare nimeni de foame pe munte!

Eu încep prin a calcula mesele principale, care pentru mine, pe munte, sunt cele de seară – când gătesc la primus. Vom avea 3 seri, deci 3 cine.

Voi lua cu siguranță orez prefiert (să scrie pe cutie că fierbe în 6 minute – maxim 10) în care voi pune ton – eventual și ceva brânză/cașcaval/porumb. Asta e o cină.

 

 

În altă seară voi lua paste subțiri, care fierb în 5 minute – și tot așa, voi adaugă în ele orice am chef să car (ori tot ton, ori ceva mușchiuleț/brânză etc). Atenție! Pe munte, timpul de fierbere e de obicei mai lung decât cel scris pe cutie (mai ales dacă e vânt).

În a 3-a seară ar fi bine să iau ceva mai ușor – și nu mă refer la o salată, ci la greutatea pachetului. Având în vedere că cină a 3-a va fi cărată în spate timp de 3 zile, nu vreau să car ceva prea greu. Așa că nu o să iau conserve și pentru a 3-a zi (cel mult pt prima și a două zi). Merge luat fie piure, fie o supă – gen legume deshidratate (care se fierb ușor) plus ceva tăiței, fie cous-cous (există la Mega deja combinat cu legume deshidratate.)

Puteți încerca și mâncare pentru expediții, plicuri destul de ușoare, care se fac ușor și sunt destul de consistente. Le găsiți la magazinele cu echipament montan.

Orice ați găti, puteți lua cu voi și un mix de semințe (gen Solaris Omega Forte sau așa ceva) care se combină bine în orice mâncare, crescându-i consistența. Nu uitați plicuri de sare/piper – dar nu luați prea multe! Puteți lua și un plic de mărar/pătrunjel, merge pus în orice! În general nu am nevoie de pâine pentru mesele de seară, că mănânc destui carbohidrați din orez și paste.

După ce am rezolvat cu mesele de seară, mă gândesc la cele de dimineață. Dimineața prefer cereale, că-s consistente – și le pot lua porționat. Adică avem 3 dimineți, înseamnă 3 punguțe. În prima zi probabil voi căra o sticluță de sana sau iaurt, în care să pun cerealele. Pentru a două zi însă nu prea mai merge să cari sana, că e grea și vara nici nu ține așa bine la căldură. Așa că ori pun cerealele în ceai, să se înmoaie, ori improvizez altfel de mic dejun – gen biscuiți cu miere/gem (tip belvita, sau ceva consistent).

Mesele de prânz sunt mai puțin importante pentru mine, pe munte – pentru că ajută foarte mult să ronțăi din când în când câte ceva. Când merg mai multe zile prefer să iau lipii în loc de pâine, că rezistă mai bine și nu se sfărâmă la fel. Pentru prima zi e bine să ai deja făcut câte ceva (poți lua eventual și șnițele).

Vara, nu prea poți să iei carne sau brânză de orice fel, pentru că la temperaturi mari rișți să se strice. De preferat sunt lucrurile uscate (cârnați uscați, mușchi afumat etc). Merge și slănină și o rolă de cașcaval – sau brânză de burduf. Eu mă uit pe etichetă și la câte grade trebuie păstrate. Care trebuie păstrate la temperaturi negative sau aproape de 0, nu-s prea indicate vara pe munte. Care rezistă și la +5 grade, merg 1-2-3 zile. Dintr-o rolă de cașcaval poți mânca 2-3 zile, dacă o combini și cu ceva mușchi sau slănină sau cârnăciori.

Ideea e că peste zi mai ronțăi diverse: nuci, alune, ciocolată, biscuiți, iar din când în când poți face un sendviș cu ce ziceam mai sus. Nu există, de obicei, o masă de prânz unică, super copioasă. Sunt ronțăieli, care te ajută să treci ușor peste zi și te fac să te trezești seara cu super poftă de mâncare. De aceea pt mine seară e masă principala pe munte. Mai ales dacă e cald afară, e posibil să nu ai poftă de mâncare prea multă peste zi. Nu uitați de dulciuri – puteți să le calculați și pe acestea, pentru a nu căra în plus. Pe munte nu se moare de foame, dar poți să ai dureri de spate, de umeri, să simți mereu că ești obosit din cauza greutății rucsacului, în loc să te bucuri de traseu. Așa că e mai bine să luați mai puțină mâncare, chiar dacă asta înseamnă că în ultima zi a excursiei abia aștepți să ajungi la un magazin.

Nu luați recipiente de sticlă, duhh! Și nici prea multe casolete, dacă nu e neapărat nevoie de ele. Pungile de plastic sunt foarte bune – și puteți pune și gunoiul în ele. Un alt element care atârnă greu în rucsac sunt sticlele cu apă. Dacă știți traseul, sau mergi cu cineva care știe, e un avantaj – pentru că ai o idee despre sursele de apă de pe traseu. În felul ăsta poți gestiona mai bine câtă apă cari după tine.

 

Accesorii utile.

Primusul (aragazul) nu este un accesoriu pentru mine, este o piesă esențială din bagaj. Cu cât e mai mic și mai ușor, cu atât mai bine, că oricum nu el atârnă prea tare – mai grea e butelia. În funcție de nr de persoane care beneficiază de un aragaz (ideal ar fi să fie un primus/cort/2 persoane), puteți lua butelie micuță, sau butelie medie. Cele mari sunt mai potrivite pt ture de iarnă, sau când există un singur primus la mai multe persoane.

 

 

Un primus eficient înseamnă mai puțin gaz consumat, deci o butelie te ține mai mult. La asta contribuie și cratița pe care o aveți – cu cât e mai eficientă, cu atât mai bine. Nu uitați acasă lingura, cana de plastic/metalică, briceag, ceva de aprins focul, ochelari de soare, crema de soare, strugurel, deodorant (de preferat stick mic, nu spray – care poluează mai tare). Periuță și pastă de dinți (tub mic sau pe terminate). Hârtie igienică (dar cu măsură, că nu plecați o lună!)

Pentru a te ajuta să duci rucsacul la deal, bețele de trekking sunt o investiție bună (și nu doar de aceea!). Dar și rucsacurile diferă. Pentru o tură de 4 zile, un rucsac de minim 40 de litri e necesar, dar nu ar trebui să depășească 50 de litri. În ideea că pui pe exterior cortul și izoprenul. (Sacul de dormit NU se pune pe exterior, că se udă, se bălăngăne și te poate dezechilibra, se poate zgâria etc).

Pentru mine, greutatea maximă la o tură de 3-4 zile este de circa 15-17 kg (vara) – cu tot cu apă și mâncare. Dacă pot scoate rucsacul sub această greutate, cu atât mai bine! Ideal ar fi să car în jur de 12 kg, dar depinde de tură, de ce echipament ai etc. Înțelegeți de ce mi se pare foarte ciudat să văd oameni care merg în ture de o zi cu rucsac de 10 kg, sau 2 zile cu rucsac de 15-18 kg? Rucsacul trebuie să fie cât mai ușor!

 

 

 

Ioan Stoenică iulie 2018. Vezi articolul original.

Comentarii

imaginea utilizatorului CG

Foarte interesant si instructiv articol! Drumetia pe munte iti da satisfactie doar atunci cand o faci cu ...pricepere!