Recomandări pentru activitățile montane odată cu relaxarea restricțiilor

Zilele acestea, Salvamont România a emis un comunicat de presă menit să atragă atenția asupra modului în care reluăm activitățile outdoor în contextul pandemiei
 Piatra Craiului - Morar Daniel

Pentru a nu supune la riscuri pe toți cei implicați în procesul unei eventuale intervenții pe munte, considerăm că aceste recomandări trebuie citite de toată comunitatea montană cu un efort de conștientizare cât mai empatic.

Pentru început, amintim câteva recomandări generale, pe care noi le-am considerat utile, adaptate la contextul actual.

 

1. Recomandări generale specifice activităților montane

Să mergi singur pe munte este un risc. 

Indiferent că vorbim de drumeții, alergare, cățărare, via ferrata, MTB, rafting sau canyoning, riscul unei accidentări există. Știți cu toții accidentul regretabil care a dus la moartea alpinistului Zsolt Torok în Munții Făgăraș în 2019, unul dintre cei mai experimentați în domeniu. 

Evitați drumețiile de unul singur - © Morar Daniel

Măsoară-ți realist forțele și experiența montană.

După o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort și concentrare s-au diminuat. Evalueaza-te realist atunci când alegi dificultatea traseului. Dacă aveți copii, sunt numeroase trasee ușoare de munte. 

Vedere deasupra Cheilor Mănăstirii - Cheile Râmeț - © Morar Daniel

Dacă vrei să mergi cu un grup de prieteni, chiar dacă unul dintre voi își asumă postura de lider sau este mai experimentat, este la fel de important să cunoști detaliile tehnice și să iei decizii în cunoștință de cauză. 

Consultă starea vremii la momentul turei!

Dorul de munte nu trebuie să ne facă să uităm de siguranța pe munte corelată cu condițiile meteo. Evită traseele cu risc potențial de accidentare și pornește în traseu dacă vremea este bună.

Spre exemplu, pentru drumeție ar fi bine să alegi trasee mai ușoare, fără zone cu stânci, care în condiții umede și fără prize, se dovedesc greu de depășit.  Se pot crea aglomerări pe aceste zone expuse, iar din grabă se pot isca accidentări nedorite. De asemenea este foarte important să cunoști zonele cu acoperire GSM. 

Evitați pe cât posibil zonele abrupte cu stânci - © Morar Daniel

Verifică-ţi echipamentul și pregătirea fizică înainte de tură!

Fii pregătit pentru ce poate fi mai rău (ploaie, vânt, grindină),  nu pleca niciodată pe munte fără geacă şi pantaloni impermeabili! Dacă vorbim de bocanci, te poți trezi că te bat pe traseu. Nu uita să-i testezi înainte de a pleca în tură, chiar dacă ai mai fost cu ei în activități montane. Pune mai multe șosete de schimb, dacă cumva se udă, acestea pot să te jeneze. Kitul de prim-ajutor este obligatoriu!

Informează-te cu privire la starea traseelor 

În contextul actual, indicat este să alegeți trasee care vă sunt cunoscute, cum ar fi cele pe care le-ați parcurs deja în trecut. Luați în calcul faptul că unele trasee pot fi afectate de doborâturi din pricina furtunilor de la începutul acestui an. Întrebați Salvamont despre starea traseului (poteci afectate de ploi torențiale, căderi de copaci, starea surselor de apă, potențiale pericole)

Există risc de contaminare la refugii și la cabanele montane. Dacă plănuiți ture pe mai multe zile, este recomandată camparea la cort.

Nu pleca pe trasee dificile alături de oameni pe care nu-i cunoști

Accidentările pot apărea mai ales când grupul nu e omogen, când nu au aceeași pregătire și experiență pe munte, ori nimeni nu-și asumă rolul de lider și au loc rupturi de grup. Aceste cazuri pot duce la rătăcire, iar o entorsă te poate pune în situația să ajungi la spital, lucru de evitat mai ales în actualul context al epidemiei. 

Păstrați distanța socială inclusiv pe traseu și la cabane

Evitați contactul cu alte grupuri și “obiceiuri” asociate: strângeri de mână, îmbrățișări, schimb de bidoane de apă sau alte accesori. Purtați mască când stați aproape ori treceți de cineva. Folosiți dezinfectant și mănuși în anumite situații (cabane, refugii montane, toalete comune, băncuțe de popas etc.) Evitații zonele aglomerate de campare și aglomerările la sursele de apă.

Păstrați distanța față de alți drumeți - © Morar Daniel

Evitați să mergeți în cătune izolate și să intrați în contact cu localnicii. Deși farmecul acestor locuri spune o poveste minunată, poți fi un purtător asimptomatic al coronavirusului și trebuie să avem grijă față de aceste comunități mult mai vulnerabile (mulți bătrâni, distanțe mari față de un medic etc.).

Cum procedăm dacă ne rătăcim și avem nevoie de ajutor

Cel mai important e să nu ne panicăm. O hartă bună, o busolă și track-ul GPS salvat în telefon pot salva situația. De asemenea o baterie externă ajută dacă va fi nevoie să folosești îndelung telefonul. Dacă se înnoptează, un fluier și o lanternă sunt un plus. 

Citește despre Cum cerem ajutor pe munte

Feriți animalele sălbatice și câinii de la stână

Câinii de stână pot fi prezenți pe traseu. Aceștia pot reacționa  atunci când începi să alergi de ei sau dacă vrei să-i ataci. De regulă este bine să te oprești, pui rucsacul în fața ta și aștepți ca ciobanul să intervină. Nu deveni violent, nu ajută pe nimeni.

Nu lua niciodată animalele sălbatice prin surprindere! (urși, lupi, vulpi, mistreți etc). Mergi cu băgare de seamă pe potecă, astfel încât să-ți anunți prezența. De exemplu, este indicat să vorbeşti puţin mai tare.

Citește despre Cum procedăm dacă întâlnim animale sălbatice

De asemenea, în această perioadă, îndeosebi în zonele calcaroase, ies viperele de la hibernare, deci e bine să știi cum să le ferești.

Vipera berus - © Morar Daniel

Citește despre Ieșirea de la hibernare a viperelor - ce trebuie să știi!

Tot primăvara începe și sezonul căpușelor. 

Acești transmițători de boli trăiesc și la altitudini mai mari, mai ales în zonele cu iarbă înaltă din vecinătatea pădurilor (750-1500 m altitudine, deși în ultima vreme s-au adaptat și la altitudini mai mari). La șes, riscurile de muşcătură sunt crescute în perioada martie-mai, cu un al doilea val în septembrie-octombrie. La munte riscul este extins în lunile iulie-august. Iată câteva recomandări:

-Dacă sunteți în drumeție, încercați să nu vă abateți de la potecile bătătorite și fiți cu băgare de seamă unde puneți cortul atunci când campați.

-Faceți o inspecție generală de fiecare dată când reveniți din zone de risc la cort sau camping.

-Fiți vigilenți și odată ce ajungeți acasă; examinați cu atenție corpul (după o baie sau duș). Din cauza dimensiunilor reduse, căpușele pot trece neobservate.

 

2. Firește, respectați regulile nescrise ale muntelui!

-Nu distrugeți și nu vandalizați cu diferite înscrisuri sau spray indicatoarele montane 

-Nu distrugeți amenajările cu lanțuri ori alte echipamente din zonele greu accesibile

-Igienizați și respectați curățenia în refugii și la locurile de popas (băncuțe, puncte de belvedere etc). Cabanele şi refugiile alpine sunt locuri sfinte pe munte

Refugiul Grind © Morar Daniel

Cine iubeşte muntele trebuie să-l şi ocrotească. 

-Nu rupeți flori, nu scrijeliți copacii, nu vă scrieți numele pe stânci, nu faceți foc decât în locurile recomandate pentru camping agreate de structurile montane. Un foc lăsat nesupravegheat poate produce incendii mari de vegetație.

Floare de colț - © Morar Daniel

-Nu lăsați gunoaie în urmă: șervețele umede, PET-uri, conserve, ambalajele produselor alimentare, mucuri de țigară ș.a.. Resturile de la fructe sunt biodegradabile. 

-Dacă vizitați o peșteră, nu rupeţi stalactite sau stalagmite și protejați tot ce este înăuntru

-Prin locurile pe unde treceţi puteţi întâlni păsări şi animale rare. Admiraţi-le cu discreţie, nu le faceţi rău și nu le speriați. Bucurați-vă de ele, eventual faceți fotografii. 

Capra neagra - © Morar Daniel

Fluturi rari de munte - © Morar Daniel

-Prin poienile și fânațele din zonele montane se găsesc adevărate bijuterii înmiresmate, simboluri ale naturii, gingașe și pure: brândușe, garofițe, bujori de munte, ghiocei și toporași, lalele pestrițe, ori câmpuri cu narcise. Nu culegeţi florile! Se ofilesc repede şi răpiți din frumusețea locului. 

Fânațe cu flori - © Morar Daniel

Citește despre Rezervațiile cu narcise din zonele montane din țara noastră

 

Cum alegem un traseu din aplicația Munții Noștri

Descarcă aplicația Munții Noștri pentru mai multe sugestii de trasee. 

  1. După instalare, aplicația se deschide cu traseele cele mai apropiate de poziția în care te afli (dacă ai GPS activ) sau cu o listă a traseelor afișate în ordine alfabetică (GPS închis), fie ele trasee de drumeție montană (hiking), fie de ciclism (cycling) ș.a.

  2. Pentru a selecta un traseu cu obiective turistice de interes pentru tine, folosește iconița Căutare din dreapta sus. Funcția de Căutare integrată găsește trasee MN după indicativul (numărul) traseului (ex. 11MN01) sau după cuvinte-cheie conținute în numele traseului de interes. Căutarea funcționează cu diacritice!

  3. Pentru a selecta un traseu cu anumite caracteristici dorite de tine, folosește iconița Filtrare. Filtrarea se face după tipul traseului (hiking ori cycling momentan), după județ (ex. Alba), după regiunea montană (ex. Cozia) sau după caracteristicile traseului (dificultate, durată, distanța de parcurs și ascensiune totală). 

  4. Localizarea în teren funcționează dacă traseul de interes este descărcat în aplicație înainte de a intra în traseu. Aceasta descarcă harta din background (regiunea montană) dar oferă informații doar despre traseul de interes (ex. traseul 11MN01). 

  5. Pentru circuite sau variante diferite, trebuie descărcate fiecare dintre traseele care compun ruta planificată. 

Citește despre Cum se folosește noua aplicație Munții Noștri

Notă: Harta tipărită a regiunii montane este de mare ajutor în planificare, fiind complementară. 

Aici găsești Magazinul online cu hărțile de drumeție tipărite 

 

3. Recomandări Salvamont privind reluarea activităților montane în contextul epidemiei

Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și, inevitabil, trebuie să găsim o modalitate de a desfășura activitățile montane respectând regulile de siguranță specifice.

-Reporniți ușor, alegeți trasee de grad de dificultate mai mic și cu cât mai puține necunoscute.

-Faceți o planificare cât mai bună, comunicați intențiile și timpul estimat pentru activitate celor din familie, prietenilor sau Salvamont-ului.

-Activați pe telefon aplicația Salvamont, luați un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță.

-Atenție la animalele sălbatice, în această primă perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa.

-Evitați excursiile care necesită campare, în zonele aglomerate, la cort sau în refugii, precum și aglomerările la sursele de apă sau toaletele din zonele de campare.

-Măsurați-vă temperatura înainte de a pleca și, evident, sa nu plecați dacă depășiți valorile normale. Luați la voi mai multe măști, soluție igienizantă personală pe bază de alcool și o plasă pentru gunoi în care să puneți măștile folosite.

-În caz de eveniment montan procedurile sunt mult mai complexe, timpul de intervenție se prelungește, procedurile de lucru includ acum protocoale specifice pentru siguranța salvatorului și a victimei, protocoale care complică manevrele de intervenție și transport.

Să ne reîntoarcem pe munte nu trebuie sa fie o problemă, dar trebuie să fim mult mai atenți și chibzuiți în planificare și în timpul activităților montane specifice.

 

Redacția Munții Noștri are pentru voi următorul mesaj:

Bucurați-vă de munte și de tot ceea ce implică o drumeție tihnită, fără să vă puneți siguranța în pericol. E cel mai important să rămânem sănătoși! 

Picnic pe munte - © Morar Daniel

Fluture colorat - © Morar Daniel

Bureți de munte - © Morar Daniel

Cheile Mănăstirii - © Morar Daniel