Piatra Bulzului (bulzul Gălzii) - cu priveliști spre "Pietrele Trascăului"

Apusenii sunt extrem de diversificați ca peisaj, iar Piatra Bulzului este un loc de belvedere minunat spre o parte din "Pietrele Trascăului".
 Piatra Bulzului si Piatra Cetii - Manu Muntomanu

 

Județul Alba abundă de obiective turistice montane, numai bune de descoperit la pas. Dacă cei mai mulți au auzit despre Piatra Secuiului, Cheile Râmețului, Cheia Mănăstirii sau Cheile Aiudului, puțini au auzit de Piatra Bulzului (Bulzul Gâlzii), Piatra Cetii sau Piatra Craivii.

Piatra Bulzului (Bulzul Gălzii) - © Morar Daniel

Citește despre Piatra Secuiului și alte obiective lângă Rimetea

Cheile Vălișoarei (Aiudului)  - © Levi Bagy Photography

Citește despre Cheile Vălișoarei (Aiudului) 

Cheia Mănăstirii si Mănăstirea Râmeț - © Morar Daniel

În ciuda faptului că au înălțimi sub 1.300 m, "pietrele” situate aproape de Alba-Iulia, se deslușesc încă de pe drumul național. Piatra Cetii constituie un obiectiv turistic plin de farmec, datorită detaşării sale ca înălţime faţă de culmile din jur.

Piatra Cetii - © Morar Daniel

Citește despre Piatra Cetii și "Băile Romane de la Cetea"

Un punct de belvedere cu panorame cuprinzătoare este și Piatra Craivii (1078 m). În condiții de vizibilitate maximă, de la crucea din vârf, se pot admira Cheile Turzii, Piatra Cetii, Culoarul Mureșului, Alba Iulia, Sebeș, Munții Șureanu, chiar și crestele Făgărașilor.

Piatra Craivii -  © Morar Daniel

Citește și Trascău de toamnă - Piatra Craivii și Iezerul Ighiel

Despre rezervația naturală Bulzul Gâlzii

Pe Valea Gâlzii până la Întregalde, se înșiruie o serie de localități frumoase, cu case îngrijite ori pensiuni primitoare și un drum asfaltat numai bun pentru MTB. Dinspre Galda de Jos, vom trece rând pe rând de Benic, Galda de Sus și Cheile Gălzii - printre cele mai înguste din țară, cu deschideri de culoar de numai 4 m.

Drum auto Cheile Gălzii - © Amazing Romania

După ce trecem de cele câteva case ale cătunului Poiana Galdei și de superba pensiune Floare de Colț, cu servicii demne de cele 4 margarete, intrăm în Defileul Galdei, unde intersectăm traseul de creastă al Munților Trascău. De-aici începe urcușul pe BR la stânga, aproape de Piatra Bulzului - rezervație geologică, reprezentată printr-un bloc calcaros în formă de creasta ascuţită, cu înălţimea de 71 m, ce domina satul Poiana Galdei.

Piatra Bulzului - © Cosmin Buzoianu

Blocul calcaros (klippă) Piatra Bulzului este desprins dintr-o faleză calcaroasă alunecata pe talazul continental din partea de sud a Munților Trascăului, iar în jurul lui, vegetatia este alcatuita din păşuni şi fâneţe pline de flori, meri și peri sălbatici, ori scai fotogenici. Este o arie protejată de interes național de tip geologic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Galda de Jos și are o suprafață de 3 ha. 

 

Acces la Piatra Bulzului (Bulzul Gălzii) 

Odată ce intrăm în satul Poiana Galdei, distingem la stânga Piatra Bulzului, care se află la altitudinea de 941 m și care pare un obiectiv ușor de atins. Totuși diferența de nivel considerabilă ne va pune la încercare puterile, mai ales într-o zi toridă de vară. 

Există și un drum forestier care urcă din sat direct pe sub baza Pietrei Bulzului, însă acesta este folosit adesea de stânele de oi din zonă și nu totdeauna în cele mai bune condiții. 

Drumul din Poiana Galdei - © Manu Muntomanu

O variantă mai ferită de arșița verii este accesul pe BR (traseul 1) dinspre Valea Gâlzii.

După ce trecem cu maşina de Poiana Galdei, trebuie să fim atenţi la intrarea în traseu. De pe un tăpșan situat la stânga, se observă pe o piatră de pe celălalt mal al Galdei, marcajul BR, însă dacă apa este mare, suntem nevoiți să ne desculțăm ca să trecem. După această aventură, intrăm pe valea îngustă şi urmăm firul apei, apoi părăsim valea şi urcăm pe un drum de TAF.

Drumul de pe Valea Bulzului - © Manu Muntomanu

La cca. 30 de minute, ieșim de pe drum la stânga și urcăm destul de pieptiş prin pădure. Ajungem la o poiană care primăvara mustește a flori și cu o primă perspectivă spre Piatra Cetii, care ni se arată în spatele nostru. În poiană se întâlnesc adesea scurmături de porci mistreți și dacă avem noroc, putem întâlni și câte o căprioară. 

Piatra Cetii din prima poiana - © Manu Muntomanu

Piatra Cetii dintre flori - © Manu Muntomanu

Dincolo de Valea Gălzii se poate observa Muntele Cetii, Piatra Cetii, drumul spre Tecșești și vârfurile Pleșa Râmețului și Prisăcii, cele două capete ale Cheii Mănăstirii. 

Citește despre Cheia Mănăstirii, poarta uriașă de intrare în Valea Râmețului

Vârful Pleșa Râmețului - © Morar Daniel

Vârful Prisăcii -  © Morar Daniel

Drumul spre Tecsesti -  © Morar Daniel

La marginea poienii facem stânga și în mai puţin de 20 min., printr-o pădurice, ajungem sus în culme, sub Piatra Bulzului, de unde ni se arată la dreapta profilul semeț al Pietrei Craivii și o parte din Alba Iulia. 

Piatra Bulzului la iesire din padure - © Manu Muntomanu

Piatra Craivii de pe Piatra Bulzului - © Manu Muntomanu

Defileul Galdei si Piatra Cetii - © Manu Muntomanu

Putem face un popas binemeritat, ca să admirăm satul Poiana Gâldei spre care punem reveni în circuit, pe drumul forestier menționat anterior.

Poiana Galdei de sub Piatra Bulzului -  © Morar Daniel

Stână sub Piatra Craivii -  © Morar Daniel

De pe Piatra Bulzului (pe o brână expusă ce necesită atenție și abilități de cățărare!) avem deschidere spre Valea Gâldei, Muntele Cetii și o parte din Cheile Întregalde.

Cheile Intregalde si Piatra Cetii, văzute de pe Piatra Bulzului - © Manu Muntomanu

Primăvara putem găsi la marginea drumului spre sat, frăguțe. Peisajul este viu colorat de multitudinea de flori și ferigi.

Coborarea spre Poiana Galdei - ©Manu Muntomanu

Poiana de sub Piatra Bulzului - © Manu Muntomanu

Biodiversitatea din zona rezervației Piatra Bulzului

Deși Piatra Bulzului este clasificată ca o rezervație de tip geologic, cu un plus de atenție ne putem bucura și de un spectacol al naturii vii. Dacă privim ager, ni se dezvăluie specii diverse de păsări, insecte, fluturi ori gușteri viu colorați.

Sub Piatra Bulzului - © Szabolcs Csaba Boloni

Spre Piatra Bulzului - © Cosmin Buzoianu

Spre Piatra Bulzului - © Cosmin Buzoianu

Spre Piatra Bulzului - © Cosmin Buzoianu

Spre Piatra Bulzului - © Cosmin Buzoianu

Faceți o drumeție tihnită și bucurați-vă de peisaje și natură!

Piatra Craivii - © Cosmin Buzoianu

Valea Galdei - © Cosmin Buzoianu

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind zona Cheile Mănăstirii cu harta de drumeție ➡️MN 10 Munții Trascău https://bit.ly/2OjQutz  


Redactare și format: Manu Muntomanu

Citește și Cheia Mănăstirii - poarta uriașă de calcar de pe valea Râmețului