Parângul Mic - turn de veghe spre împrejurimi

Munții Parâng sunt flancați de jur împrejur de culmi înalte cu creste de poveste.
 Cover Varful Cirja - Liana Marin

Munții Parâng - prezentare generală

Munții Parâng fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului, cea mai mare ca suprafață dintre masivele muntoase din țară (50 km pe direcția E-V și 25 km de la nord la sud).

Citește și Vizită de Brumărel la Iezerul Șureanu și Vârful Șureanu.

Situați în partea sud-vestică, Munții Parâng reprezintă partea cea mai înaltă a grupei, cu un vârf de peste 2.500 m (Parângul Mare - 2.519 m, al patrulea ca altitudine din țară - cel mai înalt dinafara Făgărașului) și trei vârfuri de peste 2.400 m (Gemănarea, Stoienița și Cârja).

Munții Parâng sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, cca. 20, cantonate în trei complexe glaciare mari: cel al Jiețului, al Lotrului și Latoriței. 

Citește și Parângul fermecător - ocolul lacurilor glaciare de la obârșia Lotrului

Principala realizare cu importanță turistică pentru Parâng este stațiunea Parâng și Transalpina (Drumul Regelui), cea mai înaltă șosea din țară (2.145 m - în Pasul Urdele).

Fost centru principal al minerilor din Valea Jiului, Depresiunea Petroşani este acum un puternic centru turistic, cu acces pe munţii din vecinătate, atât la E, cât şi la V de axa Jiului Mare. Panorama impunătoare a Parângului invită la drumeţie, cât și la ski.

Depresiunea Petroșani și stațiunea Parâng - Liana Marin

Stațiunea Parâng - prezentare generală

Stațiunea Parâng, situată la aprox. 1700 m alt., este căutată de turiști atât vara pentru drumeții, cât mai ales iarna, pentru practicarea sporturilor de iarnă. 

Domeniul schiabil Petroșani – Parâng, așa cum mai este cunoscut, se găsește sub vârful Parângul Mic, la 8 km de Petroșani. Aici funcționează două telescaune – cel de la baza domeniului schiabil (telescaunul vechi) și cel care coboară la Hotel Rusu (telescaunul nou). Există 9 pârtii moderne, amenajate atât pentru avansaţi, cât şi pentru începători, dotate cu telescaun, teleski şi instalaţii de nocturnă.

Telescaunul vechi stațiunea Parâng - Liana Marin

Din Valea Jiului puteți încerca nu doar pârtiile din Parâng, ci și pe cele din stațiunea Straja ori Domeniul schiabil Vidra - Transalpina. Există și opțiunea schiului de tură: de pe Parângul Mic pe creasta principală spre Vârful Cârja sau Vârful Parângul Mare.

Citește și Munții Rodnei - propuneri de trasee pentru schi de tură

Traseul BR: Petroșani - telescaun - staţiunea Parâng - Vf. Parângul Mic (2074 m)

De la staţia de îmbarcare a telescaunului Parâng, fie urmăm linia telescaunului la picior, fie urcăm cu mașina 4x4 sau telescaunul până în zona staţiei superioare. 

Stațiunea Parâng si munții Retezat - Liana Marin

În drumul spre Parângul Mic, poteca trece prin apropierea ariei protejate Piatra Crinului, unde se află câteva formațiuni stâncoase pe care vegetează o plantă protejată de stâncărie, cu flori galbene și tulpină zimțată. Este unica zonă din ţară în care apare această specie balcano dacică (iulie-septembrie).

Cabanele care deservesc pârtiile domeniului schiabil Parâng - Liana Marin

În urcare spre Parângul Mic - Liana Marin

Brazi încărcați de mantia albă a iernii - Liana Marin

Valea Jiețului și Munții Lotrului în departare - Liana Marin

Munții Latoriței, dincolo de brazi - Liana Marin

Vedere spre Munții Șureanu - Liana Marin

Vedere spre Vf. Parângul Mic- Liana Marin

Ajungem pe Vf. Parângul Mic (2074 m) în cca. 1.5 h de la stația de debarcare superioară. 

Vârful Parângul Mic - Liana Marin

Popas pe Vf. Parângul Mic - Liana Marin

De jur împrejur sunteți flancați de alți munți: la nord – Munții Șureanu, la nord-vest – Munții Retezat, la vest Munții Vâlcan, de care vă desparte Defileul Jiului, la nord-est Munții Latoriței și Lotrului, iar la est Munții Căpățânii.

Munții Vâlcan și Retezatul în fundal - Liana Marin

Munții Lotrului și Munții Latoriței - Liana Marin

Creasta principală spre Vf. Cîrja - Liana Marin

Vârful Cîrja, învăluit de nori - Liana Marin

Creasta Oslei din munții Vâlcan - Liana Marin

Spre sud, muntele Molidvișu - Liana Marin

Vedere spre Târgu Jiu și Centrala de la Rovinari - © Liana Marin

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă în Parângul fermecător, cu harta de drumeție ➡️MN 12 Munții Parâng https://bit.ly/2NxJfZT 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Liana Marin

Muntele este vrăjitorul, tu spectatorul - Liana Marin

Vedre spre Petroșani și Retezatul, în plan secund - Liana Marin

Citește și Drumeție de iarnă în Munții Retezat