În Munții Apuseni pe bicicletă

O modalitate frumoasă și sănătoasa de a explora satele și natura din Munții Apuseni este pedalând pe numeroasele drumurile forestiere de aici.
 În Munții Apuseni pe bicicletă

O modalitate frumoasă și sănătoasa de a explora satele și natura din Munții Apuseni este pedalând pe numeroasele drumurile forestiere de aici.

Vă propunem un traseu de 70 de km împărțit pe două zile cu oprire în cătunul Casa de Piatră.

Pornim din satul de vacanță Boga, jud. Bihor apoi continuăm în urcare ușoară pe un drum forestier bun care duce la Arieșeni, jud. Alba.

Drumul este prin pădure în cea mai mare parte, dar în câteva locuri putem admira și priveliștea de sus spre Valea Galbena.

Pe măsură ce ne apropiem de Chele Galbenei peisajul devine mai dramatic: valea se adâncește și ne trezim înconjurați de pereți înalți de stâncă.

După aproximativ 2 ore ajungem la Cheile Galbenei și pentru a le parcurge lăsăm bicicletele la drumul forestier după care continuăm pe jos pentru a descoperi acest loc minunat culminând cu frumoasa Cascadă Evantai.

Traseul prin Cheile Galbenei poate fi parcurs și prin apă vara, dar în rest se înaintează folosindu-ne de scoabele metalice și cablurile prinse în pereți. Gradul de dificultate este destul de ridicat și presupune forță și condiție fizică bună.

Parcurgerea acestuia durează o oră și jumătate dus - întors.

Revenim la drumul forestier și continuăm în urcare puțin mai accentuată până într-o șa de unde începe asfaltul și coborârea lungă de 14 km spre Arieșeni.

Peisajele sunt tipice acestei zone: capițele de fân, pajiștile verzi sau gardurile orizontale de lemn.

Odată ajunși la Arieșeni continuăm spre Gârda de Sus, apoi urmăm drumul parțial asfaltat spre cătunul Casa de Piatră unde se poate găsi cazare la cele câteva pensiuni.

În drum spre Casa de Piatră se poate vizita și Izbucul Tăuz pe un traseu scurt de 30 de minute dus - întors.

Cătunul e așezat într-un loc foarte frumos, înconjurat de păduri, unde liniștea și aerul curat sunt la ordinea zilei.

A doua zi continuăm urcarea spre platoul Padiș și pe drum vizităm peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, prima cu un portal de intrare impresionant.

După ce ajungem în Padiș ne dăm drumul la vale pe drumul asfaltat până în satul de vacanță Boga de unde am plecat cu o zi înainte.

O coborâre agresivă și rapidă lungă de 18 km în care “pierdem700 m în altitudine.

 

Articol de Amazing Romania. Citește articolul original.