Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona Arieșeni

Munții Apuseni sunt o oază de relaxare departe de aglomerația urbană și un areal cu un potențial turistic deosebit.
 Catunul Casa de Piatra - Calatorii la singular

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri, zeci de cascade care mai de care mai frumoase, trasee turistice mai ușoare sau mai dificile, case memoriale și muzee, biserici și monumente, târguri și tradiții care mai de care mai interesante.

Un singur articol sau un singur sejur nu vor fi niciodată îndeajuns să evidențiem și să explorăm această regiune fermecătoare, motiv pentru care am decis să alegem câteva baze de acces - stațiuni turistice și sate de vacanță, cătune izolate sau situri etnografice, o listă ce o vom adăuga constat pe baza sugestiilor primite.

Citește și Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona Scărișoara

Pentru turiștii care își doresc o vacanță frumoasă într-un cadru natural cu o mulțime de comori mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin explorate, Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Iată ce puteți face în zona Arieșeni - Vârtop.

1) Stațiunea Arieșeni

Stațiunea Arieșeni se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de 950 m, la poalele Munților Bihor și este o localitate montană de interes local cu potențial turistic mixt: drumeții montane și atracții culturale (biserici vechi din lemn, muzee etnografice ș.a.). În localitate te întâmpină oameni ospitalieri și multe pensiuni turistice și gospodării tipic moțești. Din centrul comunei pleacă câteva trasee turistice de interes spre cascade înspumate (Cascada Vârciorog, cascada Pătrăhăițești), spre creasta Munților Bihor, cu vârful cel mai înalt din Apuseni (Curcubăta Mare 1848 m) și spre fermecătoarele peșteri din comuna Scărișoara.

Credit foto: Mira Kaliani - Călătorii la Singular

Traseul TR pornește din centrul localității, urcă pe un drum pietruit prin satul Faţa Lăpuşul, apoi până în vârful dealului, pe culmea dintre Valea Gârda Seacă şi Valea Arieşul Mare, cu orizonturi frumoase spre localitățile Arieșeni și Gârda de Sus. De aici traversăm valea Gârda Seacă (pe care se ajunge la Izbucul Tăuzului, cătunul Casa de Piatră și Cheile Gârdișoarei - cu peșterile Colba Mare, Colba Mică și Ghețatul de la Vârtop) și urcăm prin pădure şi poieni cu fâneţe pitorești în apropierea Peşterii Gheţarul Scărişoara.

Credit foto: Silviu Lung - Amazing Romania

Traseul BA pornește din apropiere de localitate, străbate Valea Cepelor, până la obârşia acesteia, apoi pădurea și ienuperii mari de sub culmea principală a Munților Bihor, ieșind între Vf. Cucurbăta Mică (1769 m) și Cucurbăta Mare (Vf. Bihor). Segmentul de creastă continuă până în dreptul releului de televiziune, pe cel mai înalt vârf din Munții Apuseni, cu o panoramă superbă spre Țara Moților și Țara Crișurilor.

Credit foto: Mira Kaliani - Călătorii la Singular

Din vârf se poate coborî în zona lacului Tăul Mare, mai rar vizitat, ascuns printre jnepeni (traseul BA) sau pe creasta Tomnatecului (traseul CA) spre Valea Leucii, de unde pornește traseul CR către Cascadele Dibarț și Cimintirul de Vagonete. Tot pe Valea Cepelor urcă și traseul PR spre cătunul etnografic Pătrăhăiţeşti, unde există două mini muzee - ateliere de meșteșugărit în care se crează obiecte de artizanat tradiționale din lemn (tulnice, ciubere, pahare de lemn, sărărițe, fluiere etc).

Credit foto: Mira Kaliani - Călătorii la Singular

Aici se află atelierul meşterului, un magazin şi o micuţă colecţie etnografică.

Credit foto: Mira Kaliani - Călătorii la Singular

La localnici găsiți produse tradiționale specifice Țării Moților: pălinca, afinată, dulceața de fructe de pădure ș.a și există și câteva pensiuni, departe de aglomerația orașului. În plus, la 1.5 km de muzeu se găsește Cascada Pătrăhăiţeşti - după numele satului, sau Cascada Buciniș - după numele râului pe care s-a format, la poalele masivului Curcubăta Mică. Cascada este deosebit de spectaculoasă, cu o cădere de peste 14 m, în 2 trepte și merită vizitată în deosebi primăvara și toamna când are un debit mărit, sau iarna când îngheață.

Credit foto: Silviu Lung - Amazing Romania

Pe drumul spre Satul de vacanță Vârtop, la cca. 2.5 km de Arieșeni se găsește o altă minune naturală a Apusenilor, Cascada Vârciorog, o splendidă cădere de apă de peste 15 m, situată la poalele Vârfului Piatra Grăitoare, declarată rezervație peisagistică. Traseul PG vă conduce spre ea, de-a lungul Văii Vârciorog (aprox 3 km) prin pădurea verde de molid și brad, trecând din loc în loc vechile podețe din lemn amenajate pentru turism. Cascada merită vizitată în deosebi primăvara și toamna când are un debit mărit, sau iarna când îngheață.

Credit foto: Destinatiidevacanta.blogspot.com

Din spatele cascadei pleacă și un traseu nemarcat spre Vârful Piatra Grăitoare (1658 m), vârf cu o rezonanță acustică inedită. Vf. Piatra Grăitoare oferă o perspectivă largă asupra Masivului Bihor, profilat la orizont ca o culme prelungită, asupra depresiunii Beiușului și asupra culmilor înalte ale munților Codru-Muma, Gilău și Muntele Mare.

În Arieșeni se află și una dintre cele mai vechi lăcașe de cult din zona Munților Apuseni (1791), Biserica Înălțarea Domnului, construită în întregime din lemn în forma și stilul bisericilor maramureșene și pictată direct pe lemn în anul 1829. Biserica face parte din patrimoniul culturii naționale fiind declarată monument istoric.

1) Satul de vacanță Vârtop

O altă bază turistică importantă din comuna Arieșeni este Satul de vacanță Vârtop, cea mai importantă destinație de iarnă din județul Bihor. Aceasta oferă posibilitatea practicării diverselor sporturi de iarnă pe domeniul schiabil Vârtop-Arieșeni, sănii trase de cai sau, în extrasezon, aventură și adrenalină prin escaladă și rapel, speoturism, cicloturism sau via ferrata. Aici există trei pârtii de schi: două sunt dotate cu teleschi și una, cu telescaun modern. Cea mai populară este pârtia Piatra Grăitoare (1880 m), cu grad de dificultate mediu și dificil, unde este prezent atât Serviciul Salvamont Alba cât și cel din Bihor, pârtia fiind la granița dintre cele 2 județe. Telescaunul care deservește pârtia de schi, funcționează și vara.

Credit foto: Bihor în imagini

Plecând din stația de sus a telescaunului se pot face drumeții pe creastă, pe traseul BR (Vârtop - Vf. Piatra Grăitoare -  Vf. Bihor - Vf. Muncelu - Muntele Găina), pe platoul unde se organizează anual de Sf. Ilie, celebrul ”Târg de Fete”. Din Satul de vacanță Vârtop pornește și traseul BG spre Groapa Ruginoasă, o ravenă uriașă, cu rupturi ruginii, de peste 600 de m în diametru și 100 de m adâncime. Groapa Ruginoasă - Valea Seacă este o adevărată rană vie în trupul muntelui, formată la altitudinea de 1400 m, prin eroziunea torențială extrem de activă a depozitelor de cuarțite și argile roșii.

Credit foto: Mira Kaliani - Călătorii la Singular

Dincolo de această arie protejată splendidă, la cca. 4 km, se află Poiana Florilor, iar pereţii albi ce se văd în depărtare sunt Pietrele Galbenei, care se pot explora pe traseul de creastă BR care duce la Cabana Cetăţile Ponorului și zona Padiș-Glăvoi, o altă bază turistică importantă din Munții Bihor, cu numeroase atracții deosebite: Cetățile Ponorului (una dintre cele mai mari complexe carstice din întreaga Europă), Avenul Borțig, Izbucul Galbenei, Cheile Galbenei, Gheţarul Focul Viu, Piatra Galbenei, “Lumea Pierdută” ș.a.

Dinspre Groapa Ruginoasă, pe Valea Seacă până la intersecția cu Valea Galbena, în perioadele cu precipitații, se practică canyoningul, un sport de aventură relativ recent, care îmbină o serie de tehnici, cum ar fi alpinismul, mers pe jos (drumeția), rapel (cățărarea) și pe alocuri înot, toate desfășurându-se într-un canion.

Credit foto: Discover Bihor

Traseul 24 BA continuă tocmai până în orașul Ștei, ocolind Vf. Ţapu (1476 m) și Vf. Țârău și ținând culmea Vf. Grohoţilor - Vf. Faţa Goală (640 m), deasupra Văii Sighiștel - paradisul speologilor, cu peste 200 de peșteri și grote (traseul 28 TA și traseul 29 PR). Din Satul de vacanță Vârtop pornește și traseul 26 CR care urcă tot pe la Groapa Ruginoasă și pe sub Vf. Țapu până la creasta Pietrele Negre, unde există un traseu de via-ferrata spectaculos, amenajat de către Salvamont Salvaspeo Bihor și inaugurat în anul 2014.

Photo credit: Prin Lume Prin Gânduri

Traseul de via-ferrata este de dificultate ușoară spre medie și se sfârşeşte la un punct de belvedere de unde poate fi admirat întregul traseu parcurs şi panorama frumoasă a masivului Biharia. Pe abruptul Pietrele Negre există și un traseu amenajat pentru alpinism.

Majoritatea traseelor cu pornire sin zona satului de vacanță Vârtop saui pe culmea Bihariei pot fi abordate și de iubitorii de mountain-bike. În plus, la Vârtop există un Parcul de Aventură Scorbura Moţului, cu trasee de tiroliană, de căţărare sau tras cu arcul la ţintă.

Din șoseaua asfaltată DN 75, între Satul de vacanță Vârtop și Băița pornește și traseul de acces (traseul TA) la Peştera Porţile Bihorului, o formațiune carstică frumoasă cu două portaluri frumoase. Peștera Bihorului este un aven spectaculos format prin prăbușire, cu un perete înalt de calcar ce barează valea.Coșuri. Pătrunzând prin portalul grandios de 12 m lățime se ajunge la o săritoare înaltă de 4 m, care se poate escalada doar pe timp de secetă. Dincolo de aceasta, o incintă circulară de 7 m diametru ascunde a doua poartă a Bihorului, un horn și fundul avenului, cu pereți înalți de 30 m, de unde apa se revarsă printr-un puț adânc umplut cu apă.

Credit foto: Bihor în imagini

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru un viitor concediu activ, descoperind Țara Moților și impresionantele ei atracții cu harta de drumeție MN17 Munții Bihorului - Platoul Padiș! 

Citește și Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona Scărișoara