Muntele Vulcan - străjerul falnic peste Munții Abrudului

Muntele Vulcan este un masiv izolat ce domină net împrejurimile, cu orizonturi largi spre Țara Moților Crișeni.
 Muntele Vulcan - Marius Turc

Vulcan, Vâlcan sau Cotoncu (cum apare în toponimia locală) se înalţă ca un străjer al Apusenilor, la limita dintre Munții Metaliferi și bordura S-SE a Munților Bihor (Muntele Găina). Masivul se impune spectaculos în peisaj, ca rest dintr-o klippă albă din calcare jurasice, cu pereți ce depășesc pe alocuri 150 m înălțime.

Muntele Vulcan - © Ioan Benea Jurca

Citește și Muntele Găina - muntele cu legende și tradiții populare

La poalele masivului se află Pasul Buceş-Vulcan, trecătoarea dintre moții aflați la sud de bazinul Arieșului Mic și la est de Crișul Alb (numită Țara Moților Crișeni) și moții din bazinul Arieșului, zona Abrud - Câmpeni (numită Țara Moților).

Serpentinele drumului Buceș-Vulcan - Abrud - © Ioan Benea Jurca

Citește și Pe ulițele satelor din Țara Moților, com. Horea -cota 1500

Muntele Vulcan (1263 m), situat la hotarul dintre judeţele Hunedoara şi Alba, este unul dintre cele mai căutate obiective montane din Apuseni, mai ales de către iubitorii alpinismului. Vezi traseele de cățărare din masiv. 

Muntele Vulcan  - © Marius Turc

Bulzul calcaros al Vulcanului se înalță cu aprox. 300 m față de formele de relief din jur și este acoperit în bună parte de calcare, conuri de grohotiș și câteva doline cu forma de pâlnie bine conturate. Platoul masivului este preponderent împădurit. 

Masivul Vulcan - © Marius Turc

Versanții sudici și sud-estici abrupți adăpostesc 18 specii de plante alpine de interes științific deosebit și specii de păsări de importanță comunitară, motiv pentru care Muntele Vulcan a fost declarat rezervație naturală de tip mixt: paleontologică, peisagistică și botanică.

Accesul spre rezervația naturală Masivul Buceș - Vulcan

Accesul spre rezervația naturală Masivul Buceș - Vulcan se face pe șoseaua Brad - Abrud - Câmpeni, un drum nemaipomenit din Apuseni, care se unduiește la poalele muntelui Vulcan și sub culmile domoale ale Vf. Brădișorul. Masivul atinge înălțimea maximă de 1.263 m, cu  peste 500 m D+ față de trecătoarea Buceș - Vulcan.

Există trasee turistice marcate care urcă pe brânele de la baza pereţilor estici, dar accesul din această direcție până pe platoul împădurit este ceva mai dificil. De obicei urcarea pe platou se face pe spinările vestice. Oamenii care aleg să vină aici pentru panoramă impresionantă de pe Muntele Vulcan au însă un impediment: în apropierea obiectivului turistic nu există locuri de cazare, soluţia fiind camparea.

Farmecul cețurilor peste Țara Abrudului - © Marius Turc

Aproape de Muntele Vulcan se află Pădurea de mesteceni de la Cornițel și Pădurea de tei de la Mihăileni, care adaugă culoare zonei. Alte obiective din comuna Buceș sunt Vf. Brădișor – Bulzul calcaros Brădișor, acoperit parțial de păduri de foioase, Vf. Fericeaua, Dealul Dusului cu urme de ziduri ale cetății “Dusu”, situată la extremitatea satului Dupăpiatră, Cascada „Săritoarea” din Stănija ș.a (sursa).

În plus, la multe din gospodăriile din localitățile Buceș, Blăjeni, Ciuruleasa, se pot admira țesături, cuverturi, cergi, prosoape, costume populare, cu amprenta specifică zonei Țării Moților Crișeni. Localnicii pot oferi produse tradiționale, țuică de prune, mere, pere, miere de albine, dulcețuri tradiționale din fructe de grădina sau din fructe de pădure ș.a.

 Orașul Abrud, centru cultural pentru Țara Abrudului - © Marius Turc

Circuitul Vârfului Vulcan și priveliștea superbă spre împrejurimi

Vulcanul este un munte care impresionează prin sălbăticia peisajelor, iar pentru a-l cunoaşte, va trebui să ne alocăm măcar o jumătate de zi.

Din Pasul Buceș-Vulcan urcă în comun mai multe trasee turistice: PR (Circuitul Mic al Muntelui Vulcan), PA (Circuitul Vârfului Vulcan), TG (Circuitul Mare al Muntelui Vulcan) - pe pante mai domoale și varianta PG, mai dificilă, de acces direct pe platou (Poteca alpiniştilor).

Dimineata, in urcare, mangaiati de razele soarelui - © Marius Turc

Traseul Punct Albastru urcă în primă fază pe un drum forestier până deasupra satului Vulcan, admirând culmile domoale pe care este răsfirat cătunul, apoi ajunge sub creasta Vulcanului, unde zările se deschid spre Țara Abrudului.

Drumul forestier spre poalele Muntelui Vulcan - © Marius Turc

Ceața dimineții peste Țara Abrudului - © Marius Turc

În fundal apare Bulzul calcaros Brădișor, înconjurat de cețuri fotogenice.

Brădișor, înconjurat de cețuri fotogenice - © Marius Turc

Ținem un drum pe curbă de nivel și ocolim Masivul Vulcan pe la est şi nord. După ce ajungem într-o poiană cu o casă de vacanţă, ajungem la locul unde intrăm în pădure.

Abruptul Muntelui Vulcan - © Marius Turc

Verdele și pomii înfloriți ne încântă privirea - © Marius Turc

Căutăm poteca Cruce Albastră, care scurtează poteca Punct Albastru pe un vâlcel cu grohotiş împădurit şi abrupt. În fundal vedem “Acoperișul” Apusenilor, Biharia. 

Acoperișul Apusenilor, Biharia - © Ioan Benea Jurca

Citește și Munții Bihor - Apusenii la cel mai înalt nivel

Poteca Cruce Albastra - © Marius Turc

Cruce Albastra, abrupt pe un valcel - © Ioan Benea Jurca

Urcarea spre Poiana Între Vulcani (Platoul Mic) - © Ioan Benea Jurca

Pe sectorul final, poteca stâncoasă ajunge în Poiana Între Vulcani (Platoul Mic), unde regăsim poteca Punct Albastru. Mai avem de urcat până la primul punct de belvedere. 

Urcarea finală pe Circuitul Vârfului Vulcan - © Ioan Benea Jurca

De aici admirăm plaiurile împădurite de sub platoul nordic al masivului.

Punct de belvedere spre Valea Arieșului - © Marius Turc

După ce străbatem un sector de pădurem ajungem pe cel mai înalt punct al Muntelui Vulcan. Priveliștea se deschide spre toate zările.

Muntele Găina, în partea dreaptă Muntele Bihor - © Ioan Benea Jurca

Masivul Strâmba, cătunul Reț, com. Blăjeni - © Ioan Benea Jurca

La picioarele noastre avem verdele crud. 

Belvedere Muntele Vulcan - © Marius Turc

Belvedere Muntele Vulcan - © Marius Turc

Belvedere Muntele Vulcan - © Marius Turc

Spre nord apare satul Bodrești, răsfirat pe culmile domoale, cumpăna de ape dintre bazinul Arieșului și bazinul Crișului Alb, străbătută de traseul Bandă Roșie.

Satul Bodrești, răsfirat spre Țara Abrudului - © Marius Turc

Părăsim sectorul nordic al masivului și ne îndreptăm spre platoul masivului. În pădure mai sunt încă urme ale incendiului de vegetație din toamna anului 2019.

Urme ale incendiului de acum cativa ani - © Marius Turc

Străbatem pădurea verde cu leurdă spre un nou punct de belvedere, apoi avem de parcurs platoul spre punctul principal de belvedere aflat chiar pe centru.

Prin pădurea cu leurdă spre varful principal - © Marius Turc

De pe Fața Vulcanului, scapam privirea către cătunul Vâlcan.

Cătunul Vâlcan aflat la baza muntelui Vulcan - © Ioan Benea Jurca

Suntem pe fața Vulcanului - © Marius Turc

Belvedere spre cătunul Vâlcan și Țara Abrudului - © Marius Turc

Culorile primăverii desăvârșesc maiestuos peisajul.

Culorile primăverii la poalele Masivului Vulcan - © Marius Turc

Din punctul de pe centru, putem privi și partea hunedoreană, cu drumul dintre Brad si Abrud, trecătoarea ce unește moții din județele Hunedoara și Alba.. 

Drumul ce face legătura dintre Brad si Abrud - © Marius Turc

La est vedem comuna Ciuruleasa. 

Vedere către comuna Ciuruleasa - © Marius Turc

După ce ne desfătăm în tihnă cu priveliștea, începem coborârea înapoi spre Buceș-Vulcan, printre flori și floricele în culori de primăvară. 

Coborârea de la colții Vulcanului - © Marius Turc

Coborârea de pe creastă printre flori si floricele - © Marius Turc

Flori de primăvară - © Marius Turc

Desfătare vizuală in culori de primăvară - © Marius Turc

La baza abruptului, natura îmbracă culmea într-un covor superb de fânațe cu flori. 

Primăvara de la poalele Muntelui Vulcan - © Marius Turc

La poale de munte, cireșii abia au inflorit - © Marius Turc

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind zona Buceș-Vulcan cu harta de drumeție a Munţilor Bihor - Platoul Padiș

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Marius Turc & Ioan Benea Jurca

Citește și Bulzul Păuleștilor și satele uitate din com. Bulzeștii de Sus