MTB în zona Băișoara - Muntele Băișorii - Valea Ierii (Muntele Mare)

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Din valea Ierii avem acces la câteva rute ce pot fi parcurse perpedes sau pe două roți către culmi secundare cu belvederi superbe la sfârșit de toamnă - spre platoul Vlădesei, abruptul Bedeleului, chiar și spre îndepărtații Făgărași și Retezat.
 Abruptul Bedeleului - Marian Poară - Bandă Roșie

Mai puţin înalţi şi dificili decât Făgăraşii sau Bucegii, Munţii Apuseni nu sunt cu nimic mai puţin spectaculoşi. Partea frumoasă este că oferă trasee numai bune pentru MTB.

Astăzi vă invităm pe culmile secundare dintre Valea Ierii și Muntele Băișorii, pe Vf. Buscat (cu priveliști deosebite spre abruptul Bedeleului, Piatra Secuiului ș.a.) și în cele din urmă, printre cătunele risipite din zona Muntele Cacovei - Muntele Băișorii.

 

1) MTB valea Ierii - valea Huzii - Muntele Bocului - Găbriana - Salvamont Băișoara

Circuitul propus începe înainte de satul Valea Ierii, urmând valea Huzii la stânga, într-un decor tipic de sfârșit de toamnă.

Urcare pe Valea Huzii - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Aerul rece și răcoarea toamnei târzii dă avânt temerarilor pe serpentinele drumului de vale care câștigă altitudine în urcarea pe versantul împădurit al Muntelui Băișorii (cca. 11 km). Ajunși la intersecția cu marcajul Bandă Albastră, putem opta să revenim în zona de start, prin localitatea Muntele Bocului, apoi pe la releul de telefonie (Vf. Zgârla) și prin cătunul Muntele Filii. 

Aproape de Muntele Bocului - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Variantă descrisă pe larg în articolul Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - Muntele Băișorii - Muntele Rece

Pentru acest traseu urmăm BA pe drumul de culme care continuă la dreapta, pe lângă niște vagoane de metal către Șaua Preluca Bonduresei, apoi urcăm Muntele Bocanilor și străbatem o succesiune de poieni şi porţiuni de pădure pitorești până în poiana Găbriana, cu câteva colibe izolate de vară.

Colibe izolate din poiana Găbriana - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Din această zonă, se poate reveni în Băișoara cu MTB luând dealul Penelor sau pe Valea Mămăligii, în funcție de pregătirea fizică și experiența în orientare. Vezi punctul 3.

Drum pe dealul Penelor - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Pentru acest traseu, coborâm la colibele de vară din Crinţ (puțin locuite), admirând panorama asupra stațiunii Muntele Băișori și a abruptului Scăriţa-Belioara în plan secund, apoi traversăm pârtia de schi și ține „drumul vechi” până la Staţiunea Muntele Băișorii, în faţa Hotelului Alpin. Putem reveni în Băișoara pe drumul asfaltat de pe Valea Ierța.

 

2) Circuit ușor Hotel Alpin - vârful Buscat

De la hotel Alpin se urcă către sediul salvamont Băișoara, de unde urmăm același marcaj Bandă Albastră, traversând pârtia și urcând încet la colibele Crinț, unde dacă se dorește se poate face un popas cu picnic la una din cele câteva colibe de vară.

De la Crinț vom face stânga, lăsând BA să continue urcarea prin poiana Găbriana (pe traseul descris anterior) și înaintăm către sud pentru a ajunge pe partea nordică a vârfului Buscat. Curând ajungem în dreptul vf. Buscat (1676 m) pe care mai apoi îl și urcăm.

Abruptul Bedeleului, de pe Buscat - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Vremea frumoasă și vizibilitatea ne permit să vedem abruptul Bedeleului, o parte din Piatra Secuilui, platoul Vlădesei dar și îndepărtații Făgărași și Retezatul.

Piatra Secuiului, de pe Buscat - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Din vârf coborâm la capătul pârtiei și apoi ținem marcajul Cruce Roșie, care ne va duce înapoi în stațiune

 

3) Circuit MTB Băişoara - Muntele Băișorii

Din localitatea Băişoara se lasă şoseaua ce urcă pe valea Ierța spre staţiunea Muntele Băişorii la dreapta și se intră pe o uliţă pietruită din sat care ne conduce în satul Maşca.

Drumul Băișoara - Mașca - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Odată ce ieşim din sat, continuăm spre localitatea Valea Vadului pe un drum ce urcă treptat pe firul văii.

Drumul spre Valea Vadului - ©️ Centrul de informare Floresti

Din Valea Vadului, continuăm pe vale (Vadului) către următoarea localitate, Muntele Cacovei, printre gospodăriile satului.

Valea Vadului - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Gospodărie în Muntele Cacovei - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Drumul merge către staţiunea Băişoara. Dacă dorim să continuăm peste culmile Băișorii înapoi spre Băișoara, urcăm câţiva kilometri către locul numit "la Murgu", cu priveliști asupra văii de pe care am venit. 

Urcarea spre La Murgu - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

La sfârşitul urcuşului vom ieși la asfaltul care urcă la stațiune tot dinspre Băișoara, dar pe Valea Ierța.

Urmăm acest drum preț de câteva minute, apoi intrăm pe valea Mămăligii la stânga, vale care ne conduce în poiana Găbriana, la cele câteva colibe de vară, între care câteva părăsite.

Colibă părăsită în Poaina Găbriana - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Ultima porţiune de drum până la colibe este reprezentată de un drum forestier, abrupt și accidentat.

Odată ajunși în culme, putem urma marcajul Bandă Albastră pe traseul Muntele Bocului - Muntele Filii către valea Ierii.

Variantă descrisă pe larg în articolul Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - Muntele Băișorii - Muntele Rece

Varianta mai scurtă de a reveni în Băișoara este să continuăm la dreapta peste dealul Penelor, apoi să coborâm pe culmea dintre valea Săvuleştilor (Bocului) şi a Ierţii, deasupra șoselei ce urcă în staţiunea Băişoara. 

Deasupra de Muntele Baisorii - ©️ Marian Poară - Banda Roșie

Traseul și profilul turei: aici: aici

 

4) Traseu frumos MTB Mașca - Muntele Boinic - Dealul Bilii - Dealul Vadului

Pornim tot din Băișoara pe ulița pietruită spre satul Maşca, apoi luăm drumul spre localitatea Valea Vadului.

Aici începe urcarea pe drumul forestier Valea Laița, care după ultima serpentină, ne scoate în drumul de culme care urcă aici din Ocolișel, peste Dl. Mesteacănului și M. Cosorul - interfluviul dintre valea Ocolișel și Ocoliș. (vezi traseul 01MB98)

Ținem culmea Muntelui Boinic, cu priveliști spre Valea Vadului, flancată de Muntele Băișorii (1268 m) și M. Filii (1191 m) la N, iar la S, privirea ne este acaparată de înălțimile Vf. Scărița (1382 m) - parte din rezervația geobotanică Scărița - Belioara (link).

Dealul Bilii - deasupra văii Vadului - ©️ M. Marin

După ce trecem pe sub vf. Boinicu Mare (1335 m), marcat cu o troiță, coborâm pe un drum de culme spre Valea Vadului, printre casele satului Muntele Cacovei și apoi urcăm câţiva kilometri către locul numit "la Murgu", cu priveliști asupra văii Vadului. (vezi traseul propus anterior). Ajunși la asfalt, avem opțiunea de retragere din culme, urcând serpentinele șoselei, apoi, coborând pe Valea Ierța până în Băișoara.

Traseul propus nu ține asfaltul, ci face dreapta printre câteva gospodării ale satului Muntele Băișorii apoi ține Dealul Bilii pe drumul de culme, coborând treptat pe Dl. Vadului, apoi pe Dl. Mergheșului, înapoi în Mașca.

Cei mai bine pregătiți pot încerca un traseu mai larg, de 60 Km, tot în această zonă, care face circuitul Băişoara • St. Băişoara - Buscat - Muntele Boinic - Ocolișel - Băișoara 

01MB98: Băişoara - Mt. Boinic - Ocolişel - MuntiiNostri.ro

 

5) Traseu MTB Valea Ierii – Plopi – Ruinele Cetății Lita

Tot de pe valea Ierii, după ce trecem de Băișoara, de la intersecția cu Valea Huzii, putem începe un alt circuit frumos de MTB, urcând pe vale până în localitatea Valea Ierii.

01MB84: Băişoara - v. Ierii - Cetatea Lita - Muntii Nostri.ro

De aici urcăm serpentinele drumului spre satul Plopi, ajungând în Șaua Prislop (991 m), la traseul de culme marcat CR (traseul 16). Din această șa, dacă ținem asfaltul, ajungem la Finișel, pe marcaj TR (traseul 15).

Traseul propus continuă pe un drum de căruţă, pe direcţie sud-est, prin dreapta Vârfului Boancăș (1091 m), pe culmea golaşă paralelă cu Valea Ierii, printr-o succesiune de poieni și păduri, de unde putem admira culmea calcaroasă a Petreştilor, cu fascinantul monument al naturii Cheile Turzii.

Citește și Drumeții de toamnă - Cheile Turzii și Cheile Turului

Trecem apoi de locul de belvedere La Buru și de un izvor puternic și ocolim vf. Piatra Mare, cu aspectul său ruiniform, aproape de platoul releului TV, loc de lansare îndrăgit de parapantişti, cu privelişti în toate direcţiile.

În dreapta, cocoţate pe o stâncă, vom observa ruinele cetăţii Lita / Liteni, unele din cele mai pitorești ruine medievale din Transilvania.

 Cetatea Liteni - ©Lucian Nuta -  ClujCom

De la cetate, se coboară prin pădure, pe malul stâng al pârâului Carpenilor, până în Moara de Pădure, în locul numit La Poruţ.

Despre traseele la cetatea Liteni Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona Muntele Băișorii - Muntele Rece

Din acest loc se mai fac cca. 6 km până în Băişoara, pe drum asfaltat.

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture MTB, descoperind Băișoara - Muntele Băișorii - Valea Ierii cu harta cicloturistică MB 01 100 excursii cu bicicleta Împrejurimile Clujului

 

Redactare și format: Manu Muntomanu