MTB la Izvoarele Cernei și Lacul Valea lui Iovan

O zonă mai puțin umblată este cea dintre Băile Herculane și Câmpu lui Neag unde se întâlnesc Munții Godeanu cu Munții Retezat. Traversarea acestei zone pe bicicletă este ideală pentru a descoperi natură sălbatică și locuri spectaculoase.

Lacul Valea lui Iovan

Traseul lung de 58 km pornește din Cerna Sat, jud Gorj, trece pe lângă Cheile Corcoaia, și urcă ușor spre barajul lacului de acumularea Valea lui Iovan.

După baraj ne așteaptă un drum de contur al lacului lung de aprox. 20 km și se desfășoară pe partea stângă a lacului.

Majoritatea traseului este prin pădure, iar din loc în loc sunt zone unde se poate vedea culoarea foarte frumoasă a lacului, ca de smarald.

Per total acest drum de contur e aproape plat, iar pe parcurs sunt câteva bifurcații, dar sunt semnalizate, noi păstrând direcția Câmpu lui Neag.

SFAT: Nu mergeți singur pe acest drum deoarece este o zonă foarte izolată, puțin umblată de oameni, cu puține locuri cu semnal la telefon.

Izvoarele Cernei

Pe la jumătatea drumului ajungem la coada lacului și începem o coborâre spre malul râului Cerna.

Trecem podul peste Cerna și în partea stângă vedem o apă învolburată care iese cu rapiditate și mult zgomot din pâmânt.

Ne aflăm la izvoarele râului Cerna, un loc foarte spectaculos și gălăgios.

Cu greu se pot auzi două personae aflate la 2 m una de alta vorbind din cauza zgomotului produs de Cerna care țâșnește la suprafață.

Urcarea spre baza Oslei și coborârea la Cheile Buții

După o pauză mai îndelungată la izvoarele Cernei ne continuăm drumul în urcare accentuată spre baza Muntelui Oslea.

Urcarea lungă de 10 km, cu o diferență de nivel de +640 metri pe un soare dogoritor de care nu ne-am putut feri ne stoarce de puteri.

Compensează în schimb creșterea treptat de spectaculozitate a peisajului: văi adânci, pereți de stâncă, creste montane ușor înzăpezite încă.

Această urcare istovitoare, dar cu cele mai spectaculoase priveliști de pe întregul traseu, se termină odată ajunși la poalele Oslei.

De aici ne așteaptă o coborâre binemeritată spre Câmpușel și în final spre Cheile Buții.

INFO: Porțiunea dintre Câmpușel și Cheile Buții e asfaltată și trece prin cheile formate de Jiul de Vest cu pereți înalți și verticali de stâncă - o altă priveliște spectaculoasă chiar la final de traseu.

Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.

Comentarii

imaginea utilizatorului AMarius

Salut,

Din ce vad in imaginile postate de pe traseu, acesta poate fi facut si cu masina nu?

Multumesc!