Masivul Saca - paradisul narciselor din Munții Rodnei

Poiana cu narcise din Masivul Saca atrage an de an mii de turiști care urcă la Munte să se bucure de spectacol.
 Poiana cu Narcise - Iulian Radu

Narcisele sunt printre cele mai populare flori de primăvară. Se găsesc în grădini, parcuri, se pot planta în ghiveci, iar narcisele sălbatice care cresc spontan în zonele de deal, la poalele munților și în poieni, au devenit, datorită frumuseții, rezervații naturale floristice.

Farmecul narciselor de pe Masivu Saca - © Iulian Radu

Citește și 20+ rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut în luna mai (II)

Deși sunt iubitoare de lumină și căldură, narcisele populează microclimate cu specii diferite care s-au adaptat perfect și regiunilor mai reci.

Există multe poieni cu narcise în țara noastră, care atrag vizitatori, mai ales cu prilejul sărbătorilor de primăvară, când simbolistica tradițională consideră narcisa ca floare a renașterii. 

Citește despre simbolistica religioasă a narciselor în Europa

Prezentare generală

Poiana cu narcise de pe versantul estic al Muntelui Saca (Munții Rodnei), inclusă în Parcul Național Munții Rodnei se află la cea mai mare altitudine (dintre rezervațiile de narcise din țară) și oferă o imagine inedită și trăiri intense. 

Rezervația cu narcise se află în partea de sud a masivului, pe muntele Saca, practic culmea sudică de sub Vf. Corongiș, ce pleacă din vârful Omu, aflat în creasta principală.

Vf. Saca, Poarta lui Benes, Vf. Corongisu si Vf. Omu - © Robert Dogaru

Citește și Munții Rodnei - propuneri de trasee pentru schi de tură

Poiana este declarată rezervaţie prin Legea nr. 5/2000, are o suprafaţă de 5 ha, adăpostește o specie de narcise (Narcissus stellaris) și o mulțime de alte specii rare și protejate. Covorul alb de narcise este întrerupt ici-colo de flori de arginţică, genţiană ori brânduşe de primăvară.

Perioada de inflorire a narciselor este în lunile mai - iunie. Anul acesta narcisele au început să înflorească cu puțin înainte de sfârșitul lunii mai. Intervalul optim pentru vizitarea poienii cu narcise este de aproximativ 1-2 săptămâni.

Campul inflorit de narcise Masivul Saca - © Robert Dogaru

Reguli de conduită în rezervații

Datorită fluxului mare de turiști de toate vârstele, în rezervație patrulează Jandarmii montani din Rodna, alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei, care oferă sfaturi privind modul de comportare pe timpul drumețiilor în poieni cu narcise. Cei care doresc să urce în poiană trebuie să aibă un echipament adecvat temperaturilor și traseului care trebuie parcurs.

Vă reamintim că toate aceste zone trebuie conservate, nu doar de lege ci și de noi prin acțiunile noastre. Așadar, când le vizitați:

  • nu vă abateți de la cărările marcate (dacă acestea există) sau cele mai evidente

  • nu rupeți plantele, nu le scoateți din rădăcină și nu aruncați mucuri de țigară

  • campați doar în zonele de campare și nu faceți foc, numai în locuri special amenajate

  • nu lăsați deșeuri în urma voastră și transportați-le la pubele special amenajate

  • mergeți pe jos la rezervații și nu folosiți vehiculele motorizate, deoarece afectează solul rezervațiilor

  • păstrați liniștea și bucurați-vă de natură, savurând-o fără să vă deranjați semenii.

Poiana cu Narcise - © Robert Dogaru

Citește și Poiana cu narcise de la Negrileasa 

 

Accesul la Poiana cu narcise Masivul Saca

Accesul la Rezervaţia botanică Poiana cu narcise de pe Masivul Saca se face dinspre satul Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche, pe 2 poteci. Prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmărește Valea Secii și apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Ambele fac parte din traseul Triunghi Albastru, care realizează astfel, un circuit

APNMR recomanda traseul pe Dealul Popii care este marcat cu săgeți indicatoare.

Pentru a facilita accesul cât mai ușor, traseul turistic din Parcul Național Munții Rodnei a fost marcat într-un mod inedit de angajații rezervației. A fost folosit un omuleț portocaliu, marcat cu ajutorul unor desene realizate pe copaci și pietre. 

Marcajul Omulet Portocaliu - © Iulian Radu

Anul acesta Asociația ECO RODNA împreună cu reprezentanții Parcului și Primăria Rodna, își propune să amenajeze traseul tematic prin marcarea și amplasarea a 10 panouri informative (panoramice, tip fântână, cu ferestre rotative, pe picior), a unor măsuțe cu băncuțe, a unui foișor de odihnă, ce au rolul de a interpreta biodiversitatea locală, atât flora și fauna cât și diversitatea culturală locală. (sursa)

Câte puțin despre satul Valea Vinului

Localitatea Valea Vinului, cu puţin peste 200 de locuitori maghiari, te cucereşte de îndată cu frumusețea și liniștea locului, un leagăn de creație pentru scriitori. Aici și-au găsit inspirația și au scris în liniște Liviu Rebreanu, Coșbuc, Sadoveanu, Lucian Blaga etc, în vestita Casă a Scriitorilor, care are nevoie de reabilitare (momentan în paragină).

Casa Scriitoriilor, valea Vinului - © Timp online

Fost sat minier, Valea Vinului avea în trecut o mare însemnătate datorită exploatării (de aur, argint, cupru, zinc sau plumb). Istoricii atestă faptul că cea mai înfloritoare perioadă a fost pe vremea Imperiului Austro-Ungar, cand din minele din Valea Vinului au ieșit mii de tone de zăcăminte, folosite de domnitorii Transilvaniei și Moldovei ca mijloc de garanție către imperiu. (sursa)

După unirea Transilvaniei cu România, micul sat catolic Borpatakhoz devine Valea Vinului, denumire dată de culoarea arămie a râului care tranzitează satul (Izvorul Roșu), asemănătoare vinului. Deci, fără legătură cu licoarea lui Bachus. 

Valea Vinului, comuna Rodna - © Wikipedia

Din Valea Vinului pornește de asemenea traseul Triunghi Albastru spre Tarniţa lui Putredu peste Muntele Cişa și variantele Triunghi Roșu spre Refugiul Curățel.

Șaua cu Refugiul Curățel si Vf Capu Benesului - © Muntii Nostri

Traseul spre Poiana cu narcise Masivul Saca (aprox 3 h)

Chiar dacă este solicitant, cu aprox 900 m D+, oricine poate să parcurgă acest traseu. La intrarea în Parcul Național Rodnei, trebuie plătită o taxă de 1Euro/persoană/zi, trimițând un SMS la 7473 cu textul PARCRODNA1.

În capătul de sus al localității Valea Vinului, pe drumul forestier ce urmărește înspre amonte Izvorul Roşu, în dreptul unui pod peste râu, găsim panouri indicatoare. Traseul de pe Dealul Popii este marcat cu săgeți și urcă de „La Gatere” pe un drum forestier ce merge spre vest (stânga), prin pădure și trece de o zonă împânzită de drumuri de TAF. 

Drumul forestier spre Dealul Popii - © Iulian Radu

După un urcuș susținut de 600 m D+, ieșim în golul alpin, la altitudinea de 1350m, la o stână cu o șură de lemn.

Poteca spre Stana Dealul Popii - © Robert Dogaru

Merită să faceți un popas și să admirați partea estică a Munților Rodnei cu Vf. Ineu (2279m), Vf. Roșu și Vf. Ineuț, cu ultimele petice de zăpadă. La nord se poate observa creasta ascuțită a Masivului Corongișu, vârfurile Omu și Gărăgălău.

vedere spre Ineu - © Iulian Radu

Citește și Lacurile Lala Mare și Lala Mică - în drumul spre Ineu

Părăsim drumul spre stânga, pe o potecă care ne conduce la versantul unde găsim Poiana cu narcise de pe Masivul Saca.

Poteca de sub dealul Popii si Vf. Saca - © Robert Dogaru

Aici narcisele se află la cea mai mare altitudine din țară.. Încet-încet întreaga pajişte devine albă, ca şi cum muntele s-ar găti de primăvară. 

Muntele de narcise - © Iulian Radu

Poiana cu Narcise Masivul Saca - © Iulian Radu

Dealul de narcise - © Iulian Radu

Poiana cu Narcise - © Iulian Radu

 

De reținut înainte de drumeție

Înainte de a porni la drum informați-vă asupra vremii și folosiți o ținută adecvată pentru drumeție. Datorită ploilor din ultimul timp o parte din traseu va fi "cu noroi". Folosiți pelerine și încălțăminte cu talpă aderentă.

Pe întreg traseul vă va însoți simbolul traseului tematic, "omulet portocaliu"

Atenție! Drumul comunal Rodna -Valea Vinului este în reabilitare".

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind narcisele de pe Masivul saca cu harta de drumeție a Munţilor Rodnei ediţia a 3-a

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo credit: Robert Dogaru & Iulian Radu

 

P.S. Goethe spunea: „Florile sunt cele mai frumoase cuvinte și hieroglife ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubește.” Să le prețuim cu chibzuință!

Narcise sălbatice - © Iulian Radu

Spectatori neobosiți din poiana cu narcise - © Iulian Radu

Citește și Făgăraș de primăvară - La brândușe pe Valea Sâmbetei

Comentarii

imaginea utilizatorului Shiva10

Frumos. Care ar fi cea mai buna perioada de drumetie in zona aceasta? Multumesc