Făgăraș de primăvară - La brândușe pe Valea Sâmbetei

Valea Sâmbetei este una din cele mai cunoscute văi de la poalele Făgărașului, cale de acces spre vârfurile crestei principale.
 Valea Sambetei - Mircea V. Grama

Situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Sibiu și Brașov, stațiunea climaterică Sâmbăta de Sus a câștigat de la an la an reputație în rândul turiștilor.

Prezentarea generală

Până nu demult, pe Valea Sâmbetei nu existau foarte multe construcții. Obiectivele de interes erau cele cultural-religioase: Mănăstirea Brâncovineanu, chilia și izvorul părintelui Arsenie Boca, herghelia de la Sâmbăta cu cai lipițani și Castelul Brukenthal din incinta hergheliei, aflat în prezent într-o stare avansată de degradare.

Herghelia Sambata - ©Ana Pana

Pentru iubitorii de drumeții, V Sâmbetei constituie una dintre porțile principale de acces la creasta principală.

Fereastra Mare a Sâmbetei, Colțul Bălăceni, Vf. Slănina - ©Morar Daniel

Acest fapt a determinat achiziția în 1931, de către S.K.V, a casei de vânătoare existente aici. Cabana Valea Sâmbetei s-a extins iar inaugurarea oficială a avut loc în 1936. De-atunci, cabana și proprietarii s-au schimbat însă condițiile nu sunt pe măsura reputației. Aici găsim sală de mese, electricitate, încălzire cu sobă și căsuțe tip camping. Nu vă așteptați la condiții moderne precum la alte cabane cu renume: Dochia, Ciucaș, Plaiul Foii, Alpina Blazna etc.

Cabana Valea Sâmbetei - ©Comsa Bogdan

Odată ajunși la Cabana Valea Sâmbetei, veți fi cuceriți instant de peisajul fermecător al crestei principale impunătoare, cu Ferestrele (Mare și Mică) Sâmbetei, Colțul Bălăceni și culmile maiestuoase care mărginesc sectorul superior al văii Sâmbetei, Muchia Drăgușului și Culmea Sâmbetei cu Vârful Cațaveiu. 

Cabana Valea Sambetei - ©Gavenea Sorin

Imediat sub creastă se află căldările glaciare Sâmbăta, Ferestrelor și căldările Răcorelelor, fapt care aduce aminte că acum milioane de ani aici era tărâmul ghețarilor.

Caldarea Valea Sambetei - ©Ioana Pop

Citește și Drumeție de iarnă în Munții Retezat

Acces la Cabana Valea Sâmbetei

Accesul se face de pe drumul național Sibiu - Brașov, există indicator spre Sâmbăta de Jos, apoi pe șoseaua spre Sâmbăta de Sus, cu imaginea crestei în prim plan. La poale de munte, drumul serpuieste printre case de vacanță și pensiuni nou construite, spre Mănăstirea Brâncoveanu, aflată în inima stațiunii Sâmbăta de Sus. 

Stațiunea s-a extins mult în ultimii ani, chiar și mănăstirea are propriul loc de cazare pentru credincioși, există o mică partie de schi și snowboard pentru începători (Pârtia Drăguș) și un Parc de Aventură cu trasee de aventură, escaladă, tir cu arcul, airsoft, paintball ș.a

Manastirea Brancoveanu - ©Bogdan Sarmoiu

Trecem pe lângă Mănăstirea Sâmbăta, ctitorită de Constantin Brâncoveanu, cu un rol important în rânduirea religioasă a zonei (vezi istorie și program). Muzeul Mănăstirii deține una din cele mai bogate colecții de picturi vechi pe sticla, aparținând secolelor XVIII-XIX, o colecție de carte veche, manuscrise, scrisori și o valoroasă colecție de obiecte de cult.

Următorul obiectiv este Păstrăvăria Sâmbăta, care aparține Popas Sâmbăta, cu pensiune, săli de evenimente, spa, cămară de bunătăți, închirieri biciclete etc.  

Hotel Pastravaria Popas Sambata - ©Popas Sambata

Urmând drumul forestier modernizat, putem urca cu mașina până la microhidrocentrala de pe vale, de unde vom continua pe poteca Triunghi Roșu (traseul 58) pe malul estic al văii Sâmbetei, traversând o zonă de exploatare forestieră. 

Intrăm în pădure, străbatem câteva poieni în care întâlnim indicatoarele traseelor spre Muchia Drăgușului (traseul 59) și Piatra Caprei până la căldarea de sub Cheia Bândei (traseul 60). Plimbarea până la cabană este minunată. Pe tot parcursul drumeției avem susurul văii în preajmă, ne bucurăm de covorul de mușchi și vegetația care abundă în diferite forme și culori care ne umplu sufletul de bucuria de a descoperi Muntele. 

Covor de muschi si susurul vaii - ©Marius Popa

O cascada care cade in Valea Sambetei - ©Marius Popa

Padurea de conifere cu aer proaspat - ©Marius Popa

Floricele frumos colorate Valea Sambetei - ©Marius Popa

Ieșim din pădure într-un decor feeric care ne răsplătește pe deplin cele 2.5 - 3 h de drumeție. 

Branduse poiana Valea Sambetei - ©Carina Luana Mircea

Odată ajunși la cabană (deschisă tot timpul anului), la limita golului alpin (1400 m alt), ne putem bucura de priveliște frumoasă asupra crestei principale, cu Fereastra Mare a Sâmbetei, Colțul Bălăceni, supranumit Matterhorn-ul României.și Fereastra Mică, Fereastra Răcorelelor, Muchia Dracului, vârfurile Gălășecu etc.

Valea Sambetei - ©Mircea V. Grama

Cabana Valea Sambetei - ©Mircea V Grama

Poiana de branduse si Fereastra Mare a Sambetei - ©Mircea V Grama

Matterhorn-ul Romaniei - Coltul Balaceni - ©Lucian Satmarean

Varful Slanina si Fereastra Mica a Sambetei  - ©Mircea V Grama

Ce poți vizita în preajma cabanei Valea Sâmbetei

De la Cabana Valea Sâmbetei se poate ajunge în maxim 30-45 de minute la chilia părintelui Arsenie Boca, fost stareț al Mănăstiri Brâncoveanu (între anii 1942 și 1948) și Prislop (1948 – 1950), considerat cel mai mare duhovnic al secolului al XX-lea din România.

Susținător al luptei împotriva comunismului, acesta devine repede o țintă a Securității și timp de aproape 10 ani este închis în diferite penitenciare. La un an după numirea sa ca stareț al Mănăstirii Brâncoveanu, acesta sapă în stâncă o chilie, cu intenția de retragere. 

Chilia părintelui Arsenie Boca - ©Marius Turc

Potrivit surselor, acesta a renunțat pentru că a constatat că se infiltrează apa în stâncă. Chilia se află pe versantul sudic al Văii Sâmbăta, la aprox. 1600 m alt., iar accesul se face pe o potecă îngustă și periculoasă în condiţii de umiditate crescută, pe alocuri expusă. Încăperea are o înălțime variabilă, între 1.65 și 1.75 m și o lățime de 80 cm. 

Chilia parintelui Arsenie Boca - ©Bogdan Munteanu

Citește și Casa de Piatră și peșterile remarcabile din împrejurimi

Trasee turistice de la Cabana Valea Sâmbetei

Pentru drumeți, din preajma cabanei putem ataca pantele crestelor în diferite moduri:

1) Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) - Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m) - Durata: 2 h. Marcaj Triunghi Roșu - iarna accesibil doar turiștilor experimentați și alpiniștilor.

2) Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) - Varful la Cheia Bindei (2383 m) - Durata: 2.5 - 3 h. Marcaj Triunghi Roșu până deasupra pragului glaciar, apoi Punct Roșu - iarna “închis”

3) Cabana Valea Sambetei (1401 m) - Piatra Caprei (cca 1800 m) - Caldarea Mare a Sambetei (cca 1750 m). - Durata: 2 - 2.5 h, retur 2 h. Marcaj Triunghi Albastru - Traseul nu este accesibil iarna.

4) Cabana Valea Sambetei (1401 m) - Fereastra Mica a Sambetei (2191 m) - Durata: 2.5 -3 h. Marcaj Triunghi Roșu până la baza pragului glaciar, apoi nemarcat - iarna “închis”, vara periculos dacă în scocul de sub creasta mai persistă zăpada.

4) Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) - Curmătura Racorelelor (2298 m) - Durata: 3 h. Marcaj Triunghi Roșu până la confluența pâraielor care formează Râul Sâmbăta, apoi Punct Albastru - traseu “închis” iarna 

5) Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) - Fereastra Racorelelor (2311 m) - Durata: 3.5 - 4 h. Marcaj Triunghi Roșu până la confluența pâraielor care formează Râul Sâmbăta, apoi Punct Albastru până în Căldarea Răcorelelor de  Sus + nemarcat până în Fereastra Racorelelor - pe vreme rea, recomandat doar turiștilor experimentați și alpiniștilor; iarna “închis”

5) Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) - Căldarea Răcorelelor de Jos - Poiana Lespezi - V. Sâmbetei - Durata: 5 - 6 h - Traseul nu este accesibil iarna. Marcaj Triunghi Roșu până la confluența pâraielor care formează Râul Sâmbăta, apoi Punct Albastru până pe Muchia Dracului + Punct Roșu (Poiana Lespezi - Valea Sâmbetei)

6) Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) - Vf. Moldoveanu (2545 m) - retur - Durata: 8 - 9 h. Marcaj Triunghi Roșu până în Fereastra Mare, apoi Bandă Roșie -  iarna accesibil doar turiștilor experimentați și alpiniștilor; vara recomandat doar turiștilor antrenați

7) Cabana Valea Sâmbetei (1401 m) - Varful Urlea (2474 m) - retur - Durata: 6 - 7 h. Marcaj Triunghi Roșu până în Fereastra Mare, apoi Bandă Roșie -  iarna accesibil doar turiștilor experimentați și alpiniștilor; vara recomandat doar turiștilor antrenați

 

Trasee alpinism de la Cabana Valea Sâmbetei

Traseele sunt situate în Colțul Bălăceni, peretele La Curtea Oțelei și Peretele Răcorelelor

-în Colțul Bălăceni există trasee de la 2A până la 5B, pe muchia NV există trasee 2B-3A, diedrul mare din Colțul Bălăceni 4B, muchia Colțului Bălăceni 5B;

Coltul Balaceni - ©Willy Portik

Alpinism pe Coltul Balaceni - ©Willy Portik

-în peretele La Curtea Oțelei avem: Hornul Otelei (3B), muchia La Curtea Otelei (2A);

-în Peretele Răcorelelor 5A, muchia dintre Hornuri 2 A (nepitonat!)

 

În zona Cabanei Valea Sâmbetei se pot practica de asemenea ski & snowboard în condiții de zăpadă stabilă și vizibilitate, de către schiorii experimentați, respectiv:

- din Fereastra Mare a Sâmbetei până la Cabanei Valea Sâmbetei - 800 m D-

- din Căldarea Răcorelelor de  Sus către Valea Sâmbetei prin ultimul vilcel de pe partea dreapta a văii, doar schiorilor avansați care cunosc bine zona.

Citește și Munții Rodnei - propuneri de trasee pentru schi de tură

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind zona Valea Sâmbetei cu harta de drumeție a Munţilor Făgăraș ediţia a 3-a

Brandusa alba Valea Sambetei - ©Marius Popa

Branduse si viorele Valea Sambetei - ©Marius Popa

Farmecul branduselor din Valea Sambetei - © Marius Popa

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo credit: Mircea V. Grama, Marius Popa, Daniel Morar & more

Citește și Clasic de Făgăraș - Vârful Moldoveanu prin Valea Rea