Drumeție de iarnă spre Vârful Petreasa și Dealul Coachii

O drumeție printre locurile, casele și poveștile fascinante ale moților din comuna Horea.
 Munții Gilău - Muntele Mare

De ce să vizităm zona montană Petreasa?

Zona Cabanei Cota 1600, Petreasa - Horea.

  • Pentru a vedea câteva dintre cele mai înalte așezări montane din România;
  • Pentru a umbla pe ulițele pustii din așezările temporare de pădurărit ale moților;
  • Pentru a lua la pas „Drumul lui Iovan” pe la Dâmbul lui Gâf;
  • Pentru a face câte un scurt popas la Memorialul accidentului aviatic din 2014.
  • Pentru spectaculoasele perspective asupra Munților Bihor, Masivului Vulcan dar și a Meridionalilor vestici;

Satul Trifești și Munții Bihor.

Citește și Munții Bihor ca destinație turistică de iarnă

Așezarea sezonieră de la Dealul Coachi.

Citește și Drumeție de iarnă în Bihorul nordic

Memorialul victimelor accidentului aviatic de sub Vf. Frânturile.

Dâmbul lui Gâf.

Țara Moților

Țara Moților este o regiune etno-geografică situată în bazinul superior al Arieșului, având limite destul de difuze și greu de stabilit cu precizie. Țara Moților se găsește în aria mai multor grupe ale Munților Apuseni: Muntele Mare, Munții Gilăului, Munții Metaliferi și Munții Bihor. Caracteristica dominantă a acestui spațiu geografic montan este intensa lui umanizare.

Țara Moților sub marea de ceață, văzută din Șaua Petreasa.

Țara Moților are drept capitală istorică orașul Câmpeni, iar ca simbol spiritual Muntele Găina. Așezările moților au centrele urbane așezate pe văi, dar majoritatea gospodăriilor satelor, ale crângurilor și ale adăposturilor de pădurărit sunt așezate pe plaiurile înalte. Personalitățile istorice marcante din Țara Moților sunt indiscutabil Horea și Avram Iancu.

Vânător de peisaj în Țara Moților.

Comuna Horea

Comuna Horea, poartă numele uneia dintre aceste personalități istorice simbol al moților, Horea (Nicola Ursu). Împrejurimile Comunei Horea sunt încărcate de istorie, de pitoresc și de o atmosferă rurală autentică. Comuna Horea este așezată în județul Alba, în inima Țării Moților, la contactul dintre Muntele Mare, Munții Gilăului și Munții Bihor-Vlădeasa.

Centrul comunal Horea.

Natura și antropicul s-au îmbinat într-o armonie greu de egalat. Așezările permanente, care urcă până la peste 1200 m altitudine sau cele temporare, care se apropie de 1600 m, creează un tip de peisaj rar întâlnit altundeva în țară dar și altundeva în lume. Odată ce ai ajuns pe plaiurile înalte ți se deschid perspective unice spre împrejurimi. Vârfurile înalte ale Apusenilor, dar și cele mai înalte ale Meridionalilor ți se etalează ca o frescă de poveste.

Vedere din Țara Moților spre Masivul Vulcan și Munții Retezat.

Citește și Masivul Vulcan între toamnă și iarnă

Pentru a cunoaște frumusețile locale poți lua la pas potecile marcate sau poți căuta propriile tale poteci printre gospodăriile risipite ale celor 15 sate ale comunei, dar și prin așezările temporare, de pădurărit, ale localnicilor. Oriunde vei merge, vei întâlni un localnic care să te îndrume și să îți destăinuie povești nespuse din tezaurul local.

Vedere spre Biserica din Trifești.

Așezarea sezonieră Dealul Coachii

Așezarea sezonieră de la Dealul Coachii. Aici sunt adăposturile de pădurărit ale locuitorilor din Trifești și Dârlești, Comuna Horea. Adăposturile umane de aici urcă până la peste 1400 m. Aici locuitorii satelor amintite urcă pe la jumătatea lunii mai și stau până spre sfârșitul lunii septembrie, pentru a-și paște animalele, pentru exploatarea pădurii dar și pentru a colecta fructele și plantele pădurii: arnica, numită local ochiul boului, afine, merișoare sau diferite ciuperci.

Dealul Coachii.

Șaua Petreasa

Șaua Petreasa sau Șaua Petresii, cum o numesc localnicii este zona de pădurărit a locuitorilor din cătunele Zânzești și Giurgiuț. Aici, pe lângă vechile adăposturi, care urcă până la peste 1550 m, au apărut, după tragicul accident aviatic din 20 ianuarie 2014 și construirea așa-numitului „Drumul lui Iovan”, între anii 2015-2018, câteva cabane noi, printre care și Cabana Cota 1600 Petreasa.

Așezarea temporară de la Șaua Petreasa.

Vârful Petreasa

Vârful Petreasa (1564 m) și plaiul din jurul său, numit Smida Mălaiului, sunt zonele de pădurărit ale locuitorilor din Petreasa, cu colibe situate până la 1550 m. Din păcate dintre cele cca 12 familii care mai trăiesc în acest cătun, doar două mai urcă la activitățile de vară (la data redactării acestui articol).

Adăpost din zona Vârfului Petreasa.

Câteva trasee din zonă

Poți urca cu mașina, pe cele câteva șosele asfaltate, până în cătunele de sus, asta dacă drumurile sunt curățate de zăpadă, sau poți pleca spre ele pe jos chiar din centrul comunei, dacă ele sunt înzăpezite. Unul dintre traseele marcate, care pornește din centru comunei, este Cruce Albastră - Horea - Şaua Petreasa - Memorial victime accident aviatic.

Șaua Apa Cumpănită.

Odată ajuns sus, în Șaua Apa Cumpănită, ești pe marcajul Bandă Roșie, dintre Stațiunea Muntele Băișorii și Șaua Ursoaia. Poți alege să mergi în oricare dintre aceste două direcții, atâta timp cât zăpada, echipamentul, experiența  și condiția fizică îți permit. Vom descrie un traseu care pornește din centrul comunei Horea și străbate câteva dintre cătunele sale urcate pe versanții și plaiurile înalte.

Locul unde se unesc marcajele turistice.

Circuit: Horea – Preluca – Șaua Petreasa – Dealul Coachii – Horea

Caseta tehnică: dificultate: mediu/dificil; distanța: 33,3 km; urcare: 1200 m; timp: 9.00-10:00 h

Traseul descris a atins următoarele puncte de interes: satul Horea – satul Preluca – Șaua Petreasa – Memorialul accidentului aviatic – Dealul Coachii – satul Zânzești – satul Giurgiuț – satul Butești – satul Horea. 

Creații de artă plastică la Dâmbul lui Gâf.

Horea - Preluca

Pornim din centrul localității Horea, din fața sediului primăriei, pe drumul asfaltat spre Pătrușești. După 300 m întâlnim indicatorul rutier spre satul Preluca. Depășim două serpentine în pantă accentuată și ajungem la intersecția cu drumul de țară care duce spre cătunul Niculești. Până aici am urcat cca 170 m. După încă 200 de metri ajungem la o altă intersecție similară care duce spre cătunul Baba. După aproape o oră de mers pe șosea ajungem în zona centrală a satului Preluca, în dreptul Școlii Primare, acum părăsită. De aici urmează un șir de serpentine care duc spre ultimul cătun numit Teiu.

Pornim pe drumul de pe Valea Arada.

Biserica din Horea văzută la urcarea spre Preluca.

Cabane construite recent.

Școala primară din Preluca, închisă acum.

Vedere spre Preluca și Munții Bihor.

Citește și Munții Bihorului între Arieșul Mic și Arieșul Mare

Vedere spre Masivul Vulcan și Munții Retezat.

Citește și Munții Retezat - incursiuni în funcție de stratul de zăpadă

Vedere spre Vf. Bihor.

Citește și Munții Bihor – început de iarnă pe acoperișul Apusenilor

Vedere spre Vf. Cucurbăta Mică.

Citește și Spre Cucurbăta Mică – vârful spectaculos cu eoliene

Vedere spre Vf. Găina.

Citește și Muntele Găina - muntele cu legende și tradiții populare

Preluca - Șaua Apa Cumpănită 

Părăsim șoseaua și intrăm pe un drum forestier care urcă prin zone de pădure și poieni, în direcția Vârfului Toaderu (1608 m). La sud-vest de acesta întâlnim marcajul Bandă Roșie, care vine dinspre Stațiunea Muntele Băișorii și merge spre Șaua Ursoaia. Urmăm marcajul spre nord, depășim câteva adăposturi temporare ale locuitorilor din Pătrușești, aflate sub Vf. Citera și, în Șaua Apa Cumpănită, întâlnim marcajul Cruce Albastră care urcă din centrul satului Horea pe Valea Arada, apoi prin Pătrușești. De aici vom urma ambele marcaje - Bandă Roșie, Cruce Albastră, până în Șaua Petreasa.  

Urcarea spre marcajul Bandă Roșie. 

Vedere spre Munții Țarcu și Muntele Mic.

Citește și La capăt de Meridionali - Munții Țarcu la început de iarnă

Vedere generală spre Munții Bihor, de pe traseul Bandă Roșie.

Așezare temporară.

Șaua Apa Cumpănită.

Șaua Apa Cumpănită - Șaua Petreasa

Șaua Petreasa.

Șaua Petreasa - Memorialul accidentului aviatic - retur

Din Șaua Petreasa vom părăsi marcajul Bandă Roșie și vom continua pe Cruce Albastră pentru a vizita Memorialul accidentului aviatic de sub Vârful Frânturile (1653 m). Ajungând la fața locului, înțelegem dificultatea cu care s-a făcut localizarea locului accidentului. Este situat „în dos” față de cătunele apropiate ale comunei Horea, spre nord, în direcția Munților Gilăului, la distanță mare de orice așezare umană din zonă. Păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor și ne reîntoarcem în Șaua Petreasa.

Cabana Cota 1600.

Vedere de la Cabana Cota 1600 spre Munții Retezat.

Citește și Incursiune prin anotimpurile Retezatului nordic

Vedere din Șaua Petreasa spre Munții Parâng.

Citește și Drumeție prin „sipetul cu comori” al Parângului

Vedere din Șaua Petreasa spre Coasta Brăiesei, Munții Vlădeasa.

Citește și Masivul Vlădeasa – bastionul nordic al Apusenilor

Vedere din Șaua Petreasa spre Vf. Cârligați.

Citește și Culmea Cârligate - bastionul sudic al munților Vlădeasa

Poteca înzăpezită spre Memorialul accidentului aviatic.

Memorialul accidentului aviatic de sub Vf. Frânturile.

Șaua Petreasa - Dealul Coachii - retur

Din Șaua Petreasa vom urma spre vest, marcajul Bandă Roșie, trecând pe sub Vf. Petreasa (1564 m), iar apoi prin porțiuni de pădure conifere în alternanță cu poieni, până la așezarea sezonieră de la Dealul Coachii (1415 m). În zona centrală a așezării găsim o troiță lângă care este amenajat un loc de popas cu masă și băncuțe . În apropiere este intersecția de trasee Bandă Roșie cu Punct Roșu, al circuitului:  Casa de Oaspeţi Podina - Vârful Petreasa - Casa de Oaspeţi Podina. După ce ne odihnim puțin ne reîntoarcem spre Șaua Petreasa.

Dealul Coachii văzut dinspre Vf. Petreasa.

Așezarea sezonieră de la Dealul Coachii.

Cabană recent construită la Dealul Coachii.

Șaua Petreasa - Drumul lui Iovan - Horea

Din Șaua Petreasa vom coborî pe „Drumul lui Iovan”, iar înainte de a închide circuitul în centrul satului Horea, vom admira gospodăriile satelor Zânzești, Giurgiuț și Butești, printre care vom trece, dar și pe cele de pe culmea paralelă dinspre vest: Petreasa și Trifești. În drumul nostru vom face scurte popasuri la Troița lui Mandei și la Dâmbul lui Gâf.

De pe platoul din Șaua Petreasa spre Masivul Vulcan și Munții Retezat.

Citește și Drumeție de toamnă în inima Retezatului

Vedere spre Vf. Citera, pe sub care am venit dinspre Preluca.

Satul Pătrușești.

Gospodărie din Trifești.

Gospodării din satul Zânzești.

Fosta școală din Giurgiuț, acum cămin cultural.

Prin articolul nostru am vrut să aducem în prim-plan nu doar frumusețile naturale ale comunei Horea, ci și o scurtă poveste a vieții locale, captivantă prin autenticitatea oamenilor și modul lor de a fi, invitând cititorii la o incursiune memorabilă, pe viu, printre locuri și tradiții.

Creație AI, Dealul Coachii.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și te vei decide să descoperi singur frumusețile Munților Gilău – Muntele Mare cu MN11 - Harta de drumeţie a Munților GILĂU – MUNTELE MARE

 

Redactare, format și fotografii: Daniel Morar

Comentarii

imaginea utilizatorului Pop Dan

Frumos, instructiv