Din Padiș spre înălțimile Vlădesei, pe schi de tură.

Traseu: Șesul Padiș - cabana Vărășoaia - șaua Vărășoaia - vârful Piatra Arsă - șaua Cumpănățelul - și retur
 padis_spre_vladeasa_schi_de_tura

Șaua Cumpănățelul, situată la limita dintre Vlădeasa și munții Bihor, poate fi accesată atât dinspre Stâna de Vale, cât și dinspre Padiș. Alegând cea de-a doua variantă, se ajunge în Șesu Padiș pe drumul asfaltat dinspre Pietroasa, de regulă, deszăpezit toată iarna (E bine totuși să vă informați!)

Din Șeu Padiș se pot face ture de iniiere pe schi de tură. Schiul de tură reprezintă un mix de activități sportive specifice zonelor montane, îmbinând schiatul pe munte, la deal și la vale, cu activitățile de trekking, hiking și chiar escalada.

Citește și Totul despre schi de tură - sfaturi de la partenerul nostru, Decathlon România

 

Așadar, din Șeșul Padiș, se pornește spre cabana Vărășoaia, urmând magistrala Bandă Roșie, ce străbate Munții Bihor până aici, pornind tocmai din Pasul Buceș-Vulcan, pe sub Muntele Vulcan, peste Muntele Găina și peste Vf. Curcubăta Mare (Bihorul).

 

 

 

Din drumul Șesul Padiș se urcă ușor spre șaua Vărășoaia, printre căsuțele de vară moțești, încărcate de nămeți, aflate de-a lungul curbei de nivel.

 

 

Din șa se continuă urcarea ușoară printre doline, ici-colo cu colibe pe care moții le folosesc vara, până la stâna aflată între popasul La Groapă și vârful Piatră Arsă, printr-o pădure de poveste.

 

 

Spre șaua Cumpănățelul, panta începe să crească și descoperim jnepenii împovărați de veșmântul iernii, cu forme dintre cele mai ciudate, lăsând loc imaginației fiecăruia.

 

 

 

Cu cât câștigăm altitudine, cețurile ne învăluie din toate direcțiile, iar vremea se poate schimba de la un minut la altul.

 

 

Din Șaua Cumpănățelul se poate continua spre Cabana și stația meteo Vlădeasa, pe magistrala Bandă Albastră Vărășoaia - Halta Bologa (traseul 1), sau spre stațiunea turistică Stâna de Vale, trecând pe sub creasta Vârfului Cârligatele (1694 m), cel mai înalt din zonă.

 

 

Revenirea în poiana La Groapă, ne dă o imagine și mai cuprinzătoare asupra locului, purtându-ne pașii printre luminile și umbrele conturate de soarele care se revarsă, parcă bucuros de oaspeți, peste brazi.

 

 

Reveniți în Șeșul Padiș, a doua zi se poate aborda ascensiunea până sub Vârful Bisericuța Moțului (1466 m), care ne trage cu ochiul, pe o potecă nemarcată care urcă pe piciorul vestic.

 

Citește și articolul complet pe Banda Roșie. 

Photo credit: ©Alina Cîrja - Banda Roșie.