Concediu activ în zona platoului Mărișel, județul Cluj

Beliș - Fântânele - Mărișel este una din cele mai căutate zone turistice din județul Cluj și asta pe bună dreptate.
 Marisel - Levi Bagy Photography

Beliș - Fântânele - Mărișel este una din cele mai căutate zone turistice din județul Cluj și asta pe bună dreptate. Întreg arealul dintre Someșul Cald și defileul Someșului Rece este un tărâm de poveste, unde moții și-au desăvârșit tradițiile și obiceiurile cu multă pricepere. De altfel, aici se găsesc numeroase cabane și pensiuni agroturistice, propice pentru cei care vor să se răsfețe cu preparate culinare moțești, să ia un răgaz de câteva momente de liniște sau să facă plimbări scurte la diferite puncte de belvedere sau obiective turistice culturale.

Gospodării Mărișel - © Levi Bagy Photography

Despre traseele ce pornesc din zona Barajului Fântânele am vorbit pe larg săptămâna trecută.

Citește și Plimbări de iarnă zona Beliș - Fântânele, județul Cluj

 

1) Mărișelul, un loc emblematic pentru moți

,,Te așteptăm deasupra lumii”, ar putea suna un îndemn de promovare al acestei zone cu statut de localitate rurală ecologică, datorită produselor alimentare, calității aerului și a pășunilor și pădurilor care înconjoară așezarea. Specificul zonei este dat de tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie, meșteșugurile reprezentate de ateliere de lucru și ansambluri folclorice, dintre care ,,Junii Mariselului” – incluși în patrimoniul UNESCO. (sursa)

Gospodării Mărișel - © Levi Bagy Photography

Comuna Mărișel este una dintre cele mai vizitate din județul Cluj, o adevărată stațiune turistică montană în dezvoltare, așezată pe un platou înalt la o altitudine de cca. 1200 de m, cu gospodării și unități de cazare răsfirate în lungul drumurilor și văilor, într-o perfectă armonie cu pădurile din jur. Este cel mai întins platou montan locuit din Apuseni!

Puținele culturi agricole (cartofi), îndeletnicirile principale bazate pe creșterea animalelor (cu colibe grupate în nămașe) și tăierea lemnului, au dat numele locuitorilor, care până nu demult se mândreau a fi mocani.

Creșterea animalelor - © Levi Bagy Photography

Legendele locale spun că din Mărișel începe „împărăția lui Zamolxe”, ce se întinde pe tot Defileul Răcătăului spre comuna Măguri-Răcătău. 

Satul Mărișel a fost înfiinţat în decursul secolului al XVIII-lea, de către moţi plecaţi din Munţii Abrudului, iar în timp s-au păstrat povești la granița între istorie și legende. Regiunea are o istorie veche a rezistenței și luptei pentru drepturi. Aici a avut loc, la 6 iulie 1849, bătălia în care cetele moţilor, conduse de Avram Iancu şi alcătuite din aproximativ 500 oameni, între care și femei, au învins oastea maghiară, apărând astfel centrul de comandă românesc de la Câmpeni. (detalii istorice).

Pelaghia Roșu, născută în Mărișel (1800), alături de mai multe femei deghizate în lăncieri, a declanşat un atac călare asupra inamicului, acesta crezând că este vorba despre cavaleria moților. A fost o strategie crucială, dovedită salvatoare pentru această ultimă luptă pentru libertatea moților față de asuprirea Ungariei.

Pelaghia Rosu - eroina din Marisel

Astfel, în 1996 – 1997 a fost turnat bustul din bronz în memoriam Pelaghia Roşu, mândria comunei, cea mai cunoscută eroină a Revoluţiei din Transilvania de la 1848, la mică distanţă de Crucea Iancului, ridicată în 1924. În jurul acestora are loc anual sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, care se desfăşoară de 170 de ani.

Pelaghia Rosu - eroina din Mărișel

Crucea lui Avram Iancu de la Fantanele Marisel - © Popasul Iancului

Un alt loc emblematic, invitație pentru întoarcere în timpurile moților, este Muzeul Satului Mărișel, minuțios împodobit cu obiecte care datează de peste 150 de ani și costume tradiționale țesute din lână sau cânepă.

 Muzeul Satului Marisel - © ClujCom

Pe lângă tradițiile locale, Mărișelul reprezintă un punct important și pentru știință. Aici este amenajat un Observator Astronomic privat, cu echipament de ultimă generație. Cerul este senin în cea mai mare parte a anului, iar asta permite monitorizarea stelelor și eventualelor pericole, investigarea undelor radio ș.a. Este o atracție pentru turiști și pasionați, iar vara se organizează tabere de astronomie pentru elevi.

Observatorul Astronomic Marisel - © ClujCom

Observatorul Astronomic Marisel - © ClujCom 

În itinerariu se poate include și un popas la Biserica Sf. Arhangheli Gavriil și Daniil din Mărișel, una dintre cele mai valoroase lăcașuri de cult din zonă, unde se pot admira portretele în medalion ale moților Horia, Pelaghia și Iancu, pictate pe pereți. 

Pe platoul de pe Vf. Dobruș, la aprox 2 km de Crucea Iancului, a fost construită recent Mănăstirea Crucea Iancului, la altitudinea de 1340 de m.

Manastirea Crucea Iancului - © Mitropolia Clujului

 

2) Drumeții în zona platoului Mărișel

Comuna Mărișel este vizitată de turiști tot timpul anului. Vara, amatorii de drumeții pot face excursii pe Dealul Fântânele (1341 m) - zona Crucea Iancului, de unde se poate coborî la barajul Fântânele, pe marcaj PA, cu vederi spre una din pârtiile Mărișel - Copcea, spre cariera Fântânele și Lacul Fântânele.

Citește și Plimbări de iarnă zona Beliș - Fântânele, județul Cluj

Văzut de pe Dealul Fântânele, Mărișelul se dezvăluie cu suprafeţe uşor ondulate şi culmi rotunjite care întregesc imaginea de basm şi decor arhaic al platoului montan.

Marisel - © Levi Bagy Photography

Tot aproape este și Dealul Copcei (1290 m) și Drumul lui Antonescu. Puteți să faceți o plimbare cu căruța sau sania trasă de cai pentru a vă bucura de peisajul arhaic din zonă

Poveste cu iz rural - © Levi Bagy Photography

La cca. 2 km de centrul satului se află cel mai cunoscut dintre obiectivele zonei, Țâcla Gavrii, punct de belvedere ce oferă o priveliște spectaculoasă spre Defileul Răcătăului, printre ultimele rămase sălbatice în Apuseni, fără drum sau potecă.

Belvedere Țâcla Gavrii - © Levi Bagy Photography

Chiar dacă nu există indicatoare spre locul de belvedere ascuns la doar câţiva paşi de drumul principal, turiştii pot ajunge cu uşurinţă.

Mesaj belvedere Țâcla Gavrii- © Levi Bagy Photography

Putem continua pe culme, deasupra satului Măguri-Răcătău, la care se poate coborî aprig pe un drum în serpentine  cu o bicicletă de munte. (drumul lui Antonescu)

Defileul Răcătăului, un defileu adânc cu pereți de stâncă, denumit de către moți 'Împărăția lui Zamolxe'' are o biodiversitate luxuriantă, cu plante și animale diverse, chiar și urși.

Țâcla Gavrii spre Defileul Racatau - © Levi Bagy Photography

De la Țâcla Gavrii, dacă păstrăm direcția E pe culme, urcăm pe Dealul Arsurii sau Muntele Ijar (1238 m) cu o privelişte de excepţie. De aici se pot vedea: Mărişel Sat, Măguri-Răcătău, Muntele Rece, Râşca, masivul Vlădeasa, oraşul Cluj- Napoca şi în zilele senine de iarnă, Munţii Rodnei.

Lacul Tarnita si Somesul Cald  în urcare spre Ijar- © Cabana Tarnita

 

3) Mărișelul, un colț de rai din județul Cluj

Mărişelul, în special iarna, pare un loc desprins din povești, te simți mai liber, mai aproape de strămoși și de tradiții, de Dumnezeu și de viața rustică.

Mărișel - © Levi Bagy Photography

Mărișel - © Levi Bagy Photography

prin Marisel - © Levi Bagy Photography

prin Marisel - © Levi Bagy Photography

Ulita Marisel - © Levi Bagy Photography

 Marisel - © Levi Bagy Photography

Din anul 2018, la Marișel a fost amenajată și o partie de ski și snowboarding îndrăgită de mulți dintre iubitorii sporturilor de iarna.

Pârtia Mărișel - © Levi Bagy Photography

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind platoul Mărișel cu harta de drumeție MN 11 Gilău-Muntele Mare https://bit.ly/2PuragZ

Redactare și format: Manu Muntomanu