Concediu activ și idei de drumeții - Depresiunea Sălciua (II)

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Din Sălciua pornesc trasee spre cătunul Sub Piatră și Huda lui Papară, Rezervația Vânătările Ponorului cu Cascada Dalbina, Cascada Șipote, Rezervația Poarta Zmeilor cu Abruptul Bedeleului și Peștera Poarta Zmeilor ș.a
 Cascada Șipote - Levi Bagy Photography

Sălciua este situată în județul Alba, pe Valea Arieșului, la aprox. 80 de km de Cluj-Napoca și la 15 km de Baia de Arieș, orașul cel mai apropiat, pe DN 75: Câmpeni-Sălciua-Turda. Numele comunei vine de la numărul mare de sălcii pitice care creșteau pe malul Arieșului, ale căror ramuri erau folosite la împletirea de coșuri. 

Mai multe fotografii din împrejurimile Sălciua, găsiți pe pagina de Facebook.

Despre traseele turistice spre Rezervația Vânătările Ponorului (cu Cascada Dalbina) și cătunul Sub Piatră (cu Huda lui Papară) am vorbit pe larg săptămâna trecută.

Citește și Concediu activ și idei de drumeții - Depresiunea Sălciua (I)

Acum vă nvităm în paradisul verde al cascadei Șipote, pe balconul Bedeleului - un punct de belvedere formidabil - și la Peștera și Portalul Poarta Zmeilor - o lume a carstului unde legendele zmeilor au prins viață.

 

1) Sălciua de Jos - Poiana Șipote - Cascada Șipote

Din Sălciua de Jos, satul de reședință al comunei, pentru a vizita Cascada Șipote, una dintre cele mai spectaculoase din Apuseni, avem două opțiuni.

Dacă pornim de la primărie, la stânga, după ce traversăm valea peste pod, continuăm la stânga pe un drum îngust asfaltat, ce taie satul, trecând de Tabăra Adeona și Pensiunea Totu Bun. Aici asfaltul se termină și traseul CR continuă pe drum cu pietriș, coborând printre case într-o mică parcare, lunca pârâului Valea Morilor, unde putem lăsa mașina.

O altă opțiune este să lăsăm mașina pe DN 75, într-o parcare mică, la est de comuna Sălciua, lângă puntea suspendată peste Arieș. Trecem podul destul de șubrezit din lemn (senzații tari!) și ajungem într-o zonă de fâneață, de unde ne bucurăm de spectaculosul abrupt al Bedeleului și ne facem o idee cât avem de urcat.

Din satul Salciua spre Bedeleu - © Manu Muntomanu

Continuăm cu un slalom printre căpițe și ajungem la același drum îngust ce taie satul, între case vechi - după ce se termină asfaltul. Suntem în intersecția unde CA (traseul 15) spre Huda lui Papară și CR se despart.  După cca. 100 de m, ajungem în același loc, la Valea Morilor, în lunca ce poate fi folosită și ca parcare. Ambele variante poartă marcajele Cruce Roșie (traseul 4). 

Așadar, de la locul unde lăsăm mașina, după ce trecem o altă punte, de această dată de fier, trecem pe lângă o pensiune și urcăm pe o coastă deasupra caselor, cu un orizont panoramic de toată frumusețea. 

Deasupra satului Sălciua de Jos spre Bedeleu - © Levi Bagy Photography

Lăsăm în spate Valea Arieșului și acoperișurile caselor din Sălciua.

Vedere spre Sălciua de Jos - urcare spre cascada Sipote - © Levi Bagy Photography

Pe măsură ce continuăm, în fața noastră apar în toată splendoarea lor creasta și pereții calcaroși ai Bedeleului.

Spre Poiana Sipote - © Levi Bagy Photography

Aici a fost amenajat un sector din poteca tematică „Pietrele Vorbitoare care conduce la Cascada Șipote. Traseul complet Pietrele Vorbitoare are 6 km, o diferență de nivel de cca. 300 de m și este recomandat pentru grupuri de elevi care vor să afle mai multe din tainele Bedeleului. 

Mai sus trecem de câteva poienițe, izvoare și adăpătoare în zona de pășunat, unde avem șanse să întâlnim turme de oi sau bovine, completând peisajul autentic de la poalele muntelui Bedeleu.

Abruptul Bedeleu - © Levi Bagy Photography

Din coama dealului, traseul paralel cu Valea Arieșului, oferă din loc în loc panorame asupra văii cu ultimele case ale satului Sălciua de Jos.

 Deasupra satului Salciua - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Deasupra satului Salciua spre Bedeleu - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Apoi traseul intră în pădurea deasă de fag și ajunge în Poiana Șipote, unde găsim sursă de apă și chiar un loc bun de campare.

Poiana Șipote - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Din generoasa poiană Șipote, aflată sub abruptul Bedeleului, se poate coborî în câteva minute, la Cascada Șipote, o spectaculoasă cădere de apă formată de pârâul Șipot care își adună apele din trei izvoare carstice de sub Abruptul Bedeleu - un perete stâncos de peste 100 m.

Cascada Șipote - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Spectacolul cascadei este dat de mușchii de pământ fixați pe pragul de travertin, udați de apele pârâului, un loc cum rareori găsești în România. Merită să o vedeți primăvara sau după ploi, când căderea de apă are un debit mai mare și mai fermecător.

Cascada Șipote - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

 

2) Poiana Șipote - Balcon Bedeleu - Peștera și arcada Poarta Zmeilor

Din Poiana Șipote, urmăm indicatorul CR și începem urcușul în serpentine prin frumoasa pădure și mai susținut pe ultima porțiune care iese pe platoul Bedeleului.

 Indicator Poiana Șipote - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Vom urca pieptiș 400 de m diferență de nivel, ajungând pe un promontoriu cu priveliște minunată asupra Văii Arieșului.

Abruptul Bedeleu - Vedere spre Defileul Poșegii - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Ajungem apoi la un nou indicator spre balconul de belvedere amenajat pe Abruptul Bedeleu. 

 Indicator Balcon Belvedere - ©​​​​​​​ Lucian Maxim

Acest balcon din lemn a fost construit pentru a admira panorama întregii văi a Arieșului, a Cheilor Poșegii și culmi ale Muntelui Mare și Gilău, unde recunoaștem cu ușurință profilul abrupturilor Rezervației Scărița-Belioara. Este recomandat accesul pe balcon pentru maxim 3 persoane concomitent, iar persoanele cu rău de înălțime trebuie însoțite.

Balcon belvedere Bedeleu - ©​​​​​​​ Alexander Edelweiss

Valea Arieșului, șerpuind sub Abruptul Bedeleu - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Valea Arieșului, spre Defileul Sălciua, locul de unde am urcat - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Revenind la poteca CR, coborâm în pădure, aprox 200 m, apoi urmăm o derivație care ne conduce în cca. 10 min până la locul unde se află peștera și arcada Poarta Zmeilor, veritabile minuni ale naturii, ascunse de pădurea deasă, la cca. 1150 de m.

Pe cât de puțin cunoscută, arcada de piatră, un portal de mărimi considerabile, te va cuceri instant și vei înțelege de ce a primit numele de Poarta Zmeilor. 

Portalul Poarta Zmeilor - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Ca orice loc deosebit, Poarta Zmeilor are și ea propria legendă. 

În vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Aceştia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfăţişarea omenească, câte unul dintre ei venea la horele săteşti. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopţii, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte. Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai aşteaptă sfidătoare şi astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă. (sursa: http://alba24.ro) 

Poarta Zmeilor e un adevărat pod natural, portal de piatră care a rămas în picioare când o parte din galeria peșterii din apropiere (din care și el făcea parte) s-a surpat. Martori sunt bolovanii imenși care despart Poarta Zmeilor de intrarea actuală în Peștera Poarta Zmeilor, aflată la 20 m de portal.

Poarta Zmeilor toamna - Trascau Adventure

Peștera Poarta Zmeilor este una din cele mai vechi peșteri din munții Trascău, o peșteră fosilă, cu o galerie foarte joasă, dar care devine înaltă și lată apoi. 

 Intrarea în Peștera Poarta Zmeilor - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Peștera are o lungime de 125 m și poate fi parcursă cu ușurință cu ajutorul unei surse de lumină. Din păcare au rămas doar câteva formațiuni de scurgere stalagmitice și draperii pe o parte a pereților, majoritatea fiind luate de către vizitatori de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, merită explorată cu ajutorul unui ghid sau a unui localnic care cunoaște mai bine cavitatea. Un video elocvent au făcut cei de la Adeona Group.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru un viitor concediu activ, descoperind zona Depresiunii Sălciua și impresionantele ei atracții cu harta de drumeție MN 10 Munții Trascăului.   

Citește și Drumeții din Valea Arieșului - zona Trascăului​​​​​​​