Concediu activ și idei de drumeții - Depresiunea Sălciua (I)

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Din Sălciua pornesc trasee spre cătunul Sub Piatră și Huda lui Papară, Rezervația Vânătările Ponorului cu Cascada Dalbina, Cascada Șipote, Rezervația Poarta Zmeilor cu Abruptul Bedeleului și Peștera Poarta Zmeilor ș.a
 capre_si_oi_dumesti

Comuna Sălciua este așezată în bazinul mijlociu al Arieșului, între Munții Trascău și Muntele Mare, aproape de platoul Bedeleului, într-un cadru natural deosebit de frumos, un bazin depresionar înconjurat de un relief specific de munte, cu rezervații naturale, cascade, păduri, peșteri și piscuri semețe. 

Sălciua este situată în județul Alba, pe Valea Arieșului, la aprox. 80 de km de Cluj-Napoca și la 15 km de Baia de Arieș, orașul cel mai apropiat, pe DN 75: Câmpeni-Sălciua-Turda. Numele comunei vine de la numărul mare de sălcii pitice care creșteau pe malul Arieșului, ale căror ramuri erau folosite la împletirea de coșuri. Este formată din satele Sălciua de Sus, Sălciua de Jos, Valea Largă, Dumești, Sub Piatră și Dealul Caselor.

În drum spre Săcliua, pe Valea Arieșului, ne bucurăm deja de  Cascada Șipote (partea inferioară) - © Levi Bagy Photography

 

1) Sălciua de Jos - cătunul Dumești - Vânătările Ponorului (cu Cascada Dalbina)

Pornind din Sălciua de Jos, satul de reședință al comunei, din fața primăriei la stânga, pe un drum îngust între casele adunate, după ce traversăm valea, vom ajunge la drumul de acces în Dumești,  vârful de deal pe care ciobanii și-au „așezat” casele de vară. Câștigăm rapid altitudine și ne bucurăm deja de primele vederi panoramice spre sat și spre culmile pitorești care ne înconjoară într-un cadru fermecător, unde parcă timpul a stat în loc.

Stână pe dealul Dumești - © Levi Bagy Photography

 Dumești - © Levi Bagy Photography

Lăsăm mașina în apropierea unei case părăsite, unde este o parcare improvizată. 

 Dumești - © Levi Bagy Photography

Continuăm printre adăposturile de vară ale ciobanilor și apoi facem stânga pe un drumeag care ocolește o culme secundară și ajunge la parcarea de la intrarea în rezervația Vânătările Ponorului.

Capre și oi în zona Dumești -  © Levi Bagy Photography

Drumul trece pe deasupra Mănăstirii și cătunului Sub Piatră, aflate pe Valea Morilor într-un cadru pitoresc.

 Mănăstirea și casele satului Sub Piatra - © Levi Bagy Photography

Dincolo de vale se află Abruptul Bedeleului, cu Cascada Șipote și Rezervația Poarta Zmeilor.

 Abruptul Bedeleului - © Levi Bagy Photography

Ajungem rapid la panoul informativ al Rezervației Vânătările Ponorului, loc unde se intersectează câteva trasee turistice din zonă.

Intrarea în Rezervația Vânâtârile Ponorului  - © Levi Bagy Photography

Traseul de creastă BA (traseul 5) urcă de aici pe un câmp cu fragi, apoi prin pădure,  până pe platoul Bedeleului. Traseul CA (traseul 15) urcă dinspre cătunul Sub Piatră, după ce a vizitat Huda lui Papară și continuă la stânga pe un drumeag care vizitează satele Valea Poienii și Brădești, continuând tocmai până la Cheile Râmețului. 

Citește și Drumeții din zona V. Gălzii - Întregalde (Trascău) 

 Drumul spre Valea Poienii, cu acces la Raven's Nest - © Levi Bagy Photography

Este o zonă pitorească unde adesea ciobanii își lasă în voie vacile la păscut.

Văcuțe la păscut la intrarea în rezervația  Vanatarile Ponorului - © Levi Bagy Photography

Continuăm pe o potecă evidentă, care ne coboară către ponorul Vânătare, admirând peretele impresionant de calcar brăzdat de dungi de culoare vânătă -> Vânătările Ponorului.

Traseu  Vânătările Ponorului - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Vânătările Ponorului - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Traseul ne coboară printr-un desiș al pădurii la peretele impresionant de calcar, unde apele Văii Poienii curg pe fundul ponorului printr-un șir de cascade ce totalizează 70-80 m de cădere a apei, cea mai mare dintre ele măsurând 25 m -> Cascada Dalbina, numită și Cascada Vânătările Ponorului.

Cascada Dalbina - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

A fost amenajat un balcon de lemn pentru a admira spectacolul spumegând al cascadei, ale cărei ape se pierd în subteran, în Peștera Dâlbina.

Cascada și Peștera Dalbina -  Vanatarile Ponorului - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

 

 

Aici converg apele pâraielor Valea Seacă, Valea Ponorului și Valea Poienii, într-o uriașă dolină, apoi reapar în peștera Huda lui Papară. În perioade ploioase, pe fundul dolinei ia naștere un lac. Gura peșterii nu este accesibilă. Mai multe informații despre Rezervaţia Vânătarile Ponorului, aici. 

Pe peretele de calcar, putem întâlni adesea cățărători care se încumetă să cațere stînca, ori să străbată cascada prin apă. Bravo lor!

Cascada Dalbina  - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Cascada Dalbina  - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

2) Sălciua de Jos - Sub Piatră - Huda Lui Papară

Tot din Sălciua pornește și traseul CA, care ajunge tocmai până la Cabana Râmeț, străbătând satele Valea Poienii, Brădești și Cheile Râmețului (traseul 15). Pentru drumeții din Sălciua, este relevant primul segment al traseului, respectiv pe Valea Morilor, Sub Piatră, până la Peștera Huda lui Papară.

După ce traversăm valea peste pod, traseul folosește un drum îngust asfaltat, trecând de Tabăra Adeona și Pensiunea Totu Bun, apoi se transformă în drum cu pietriș și urmărește Valea Morilor printre casele cătunului Sub Piatră, până la Mănăstirea Sub Piatră. Până aici putem ajunge cu bicicleta sau cu orice mașină. 

 Mănăstirea Sub Piatră  - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

De la schit coborâm pe o derivație scurtă la dreapta, inițial pe drum cu pietriș, apoi pe cărare până la un pod suspendat care înlesnește accesul la rezervația Huda Lui Papară.

 Punte Huda lui Papara - ©​​​ Manu Muntomanu

Derivația CA spre  Huda lui Papară - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

La Huda lui Papară se poate ajunge și de la Vănătările Ponorului, pe o potecă care coboară scurt prin pădure (același traseu CA).

 Poteca dinspre Vânătările Ponorului spre Huda lui Papară - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

Rezervația Huda lui Papară a căpătat de-a lungul timpului conotații mistice, cu legende despre balauri și şolomani, deoarece localnicii nu-și puteau explica cum apa ploilor puternice ieșea din peșteră cu un debit foarte puternic, mult după ploi și producea inundații dese.

Fenomenul a fost explicat de cercetările speologilor și geologilor, care au descoperit cursul subteran dintre Vânătările Ponorului și Huda lui Papară și au clasificat rezervația drept ”poljie”. Practic, apa ploilor puternice nu poate fi drenată rapid şi se formează un lac temporar, iar atunci când dopul format de pietre, nisip, lemne și fânațe, se sparge, apa iese la suprafață în debit puternic.

 Huda lui Papară - ©​​​​​​​ Levi Bagy Photography

În trecut, localnicii angajau oameni curajoși să intre în peștera Huda lui Papară și să alunge balaurii. În prezent, gura de acces este acoperită de grilaj, iar vechea pasarelă de acces a fost luată de viitură. Peștera Huda lui Papară, înaltă de 35 m și lată de 4-5 m, are o lungime măsurată de peste 2000 m, fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran din România, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa. În 2013 peștera a fost închisă cu poartă metalică și vizitarea a fost interzisă publicului.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru un viitor concediu activ, descoperind zona Depresiunii Splciua și impresionantele ei atracții cu harta de drumeție MN 10 Munții Trascăului.   

Citește și Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona Băișoara - Muntele Rece