Climb Again - asociația care dă încredere tinerilor cu deficiențe

Escalada ca formă de terapie – o soluție eficientă pentru afecțiuni fizice sau psihologice
 Razvan Nedu la Climb Again

Ai crezut vreodată că un om care nu vede poate să urce pe un munte?

Ai crezut vreodată că un tânăr fără picioare poate să escaladeze un perete?

Climb Again este asociația care a introdus în România escalada ca formă de terapie. 

Cățarători pe perete - Climb Again

Deși studiile despre terapia prin escaladă sunt relativ noi, se știe că sportul aduce beneficii fizice și are un rol terapeutic deopotrivă. Mișcarea fizică acționează și asupra creierului. 

Cu tot mai multe studii și sprijin din partea experților, ne îndreptăm spre terapie prin escaladă ca alternativă valoroasă la abordări mai tradiționale.

Practic, asociația Climb Again îmbină terapia clasică cu alpinismul și (re)dă tinerilor speranță și voință, într-un mediu atractiv, dincolo de sentimentul rece al spitalelor și cabinetelor private.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emotional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again coordonează Lotul României de Paraclimbing.

 

 

Escalada ca formă de terapie – o soluție pentru depresie sau alte afecțiuni fizice sau psihologice

O lucrare publicată în 2020 în BMC Psychiatry (vezi studiul) a constatat că un program terapeutic bazat pe escaladă a reprezentat un tratament mai eficient pentru depresie decât alte tipuri de exerciții fizice care nu implicau terapie și la fel de eficient ca metodele clasice de terapie.

Studiul a urmărit 240 de pacienți: o treime a participat la terapia prin escaladă, o altă treime a făcut terapie cognitiv-comportamentală (o formă comună de terapie), iar ultima treime a inițiat un program de exerciții la domiciliu. Grupul care a primit tratamentul de cățărare s-a îmbunătățit semnificativ mai mult decât cei din programul de exerciții și în mod similar cu grupul care a primit terapie cognitiv-comportamentală.

Nivelul de depresie a scăzut semnificativ în rândul participanților care au făcut escaladă, comparativ cu un grup plasat pe o listă de așteptare.
 

Alexis Konstantin Zajetz, psihoterapeut austriac, explorează terapia prin escaladă/ alpinism de la începutul anilor 2000 și a înființat Institutul pentru Terapia prin Alpinism din Salzburg în 2005. El însuși un alpinist pasionat, a văzut potențialul în sport datorită concentrării intense pe care o necesită și a forței emoțiilor pe care le poate induce.

Alexis Konstantin Zajetz - la un curs ClimbAID în Austria

Chiar din prima zi, majoritatea tinerilor pot parcurge un traseu cu instrucțiuni minime, având un sentiment de realizare. Evident, este necesar și un timp pentru pregătirea tehnică.

Campionul nevăzător care a dovedit că escalada poate schimba vieți

Acum 5 ani, Răzvan Nedu avea o viață ca oricare tânăr cu dizabilități. Fiindcă are o capacitate de vedere de doar 1%, mergea la școală, întotdeauna însoțit și nu prea ieșea din rutina zilnică, fără prea mari progrese. Viața lui s-a schimbat când Asociația Climb Again a venit la școala lui cu un panou mobil, pe care Răzvan s-a cățărat.

“Mai demult, înainte să încep să mă cațăr, mă "uitam" la alți oameni și îmi doream sa fiu ca ei, dar, în timp, am învățat să mă cunosc pe mine, să-mi înțeleg potențialul dinăuntrul meu și am ajuns să-mi doresc să fiu ca mine, nu ca alt om” - Răzvan Nedu.

Răzvan Nedu - foto Climb Again

A avut multe momente în care a plâns din neputință și a fost cuprins de frustrare, dar a învățat că trebuie să aibă încredere în el, a deprins ce înseamnă disciplina, asumarea și conștientizarea limitărilor. A învățat să-și cunoască mintea și corpul.

"Când am început să fac escaladă, cei din jurul meu îmi spuneau să mă las. Mă vedeau că vin julit și se îngrijorau să nu mă rănesc. Credeau că este greu pentru mine pentru că am o dizabilitate și nu neapărat că ar fi greu cu adevărat. Acum, după atâția ani, se mândresc cu mine și cu realizările mele, pentru că au ajuns să înțeleagă mai bine escalada și ce putere îmi dă" - Răzvan Nedu, acum căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă - model pentru copiii și tinerii cu dizabilități și pentru noi toți.

Răzvan practică și alte sporturi – totul din postura unui om cu deficiențe de vedere, practic duce o viață firească, după ce a învățat să-și atingă propriul potențial. 

Foto dintr-o drumeție spre Cabana Mălăiești - Răzvan Nedu

În urmă cu puțin timp, Răzvan Nedu a reușit o performanță extraordinară la Moscova, unde a reprezentat România la Campionatul Mondial de Paraclimbing care s-a desfășurat în perioada 11-18 septembrie. Răzvan Nedu a intrat în calificări și apoi în finală cu degetul luxat și imobilizat în ghips, dar cu toate acestea a adus României medalia de argint și a devenit vicecampion mondial. - citește știrea.

Răzvan Nedu, cu degetul luxat  - foto Climbing Federation of Russia

Argint pentru România - foto Climbing Federation of Russia

Tot anul acesta, Răzvan Nedu împreună cu Alex Benchea, amândoi, colegi din Lotul Național de Paraclimbing și legitimați la Asociația Club Sportiv Climb Again, au ajuns pe cel mai înalt vârf din Europa, muntele vulcanic Elbrus.

După expediția pe Kilimanjaro a lui Alex în 2019 și ascensiunea din 2020 a celor doi sportivi pe Mont Blanc, Răzvan și Alex au dus steagul României și în Caucaz, demonstrând încă o dată că depășirea limitelor este posibilă. - citește știrea

Răzvan Nedu si Alex Benchea pe Vf. Elbrus - foto Climb Again

Cum ajută escalada evoluția copiilor și tinerilor cu nevoi speciale?

Terapia prin escaladă face cu adevărat minuni pentru copiii și tinerii cu dizabilități. Probabil în urmă cu nu mult timp, nimeni nu putea crede că tinerii cu dizabilitati pot ajunge campioni.  Indiferent de vârstă, deficiențe sau probleme sociale, activitatea fizică este necesară pentru sănătate, mai ales în combinație cu o alimentație potrivită și alte obiceiuri sănătoase.

Cățărătoare cu deficiențe  - foto Climb Again

 

 

Spre exemplu, pentru copii, sportul întărește mușchii și oasele, dezvoltă flexibilitatea, echilibrul și rezistența, formează postura corectă și susține creșterea imunității.

În tinerețe (și nu numai) - exercițiile fizice mențin puterea mușchilor și oaselor, modelează corpul, ard grăsimile, dezvoltă aparatul locomotor, ameliorează circulația sangvină etc. 

Ce aduce în plus escalada ca ca formă de terapie pentru persoanele cu deficiențe? 

Pe lângă beneficiile fizice, există o serie de avantaje psihice și psihologice ale escaladei:

-Munca în echipă capătă un rol important, lucru care duce la dezvoltarea abilităților sociale și implicit a celor competitive. 

-Motivația, ambiția și angajamentul pe termen lung duc la dezvoltarea abilității de concentrare și creșterea încrederii de sine

-Satisfacția performanței elimină stările negative, cum ar fi anxietatea și depresia

-Dezvoltarea personală aduce conștientizarea spiritului de fair play și acceptarea victoriei sau înfrângerii într-un mod empatic.

Copil ambitios - foto Climb Again

 

 

Escalada (cățărarea sportivă) este recunoscută la nivel mondial ca fiind unul din sporturile cu cele mai multe beneficii pentru copiii cu dizabilități, dezvoltând funcțiile fizice, psihice, cognitive și senzoriale.

“Pentru mine, a vedea înseamnă a înțelege. Cred că deși eu nu văd, îi pot face pe alții să vadă pentru că le explic oamenilor multe lucruri. Și îi ajut să ajungă să vadă cu sufletul, nu cu ochii.” - Răzvan Nedu, devenit instructor de escaladă la Asociația Club Sportiv Climb Again.

Răzvan Nedu la un curs pentru copii cu deficiențe - Climb Again

În România, a fi persoană cu deficiențe înseamnă pentru mulți pierderea totală a independenței. Această stigmă socială face ca pentru cei peste 853,465 de persoane cu dizabilităţi înregistrate în 2020 în România viața să însemne trăirea în completă izolare, neimplicare socială și neîncredere în forțele proprii.

 

 

Cum a schimbat Asociația Climb Again viețile tinerilor cu deficiențe (2014-2020)

  • 2500 de copii cu nevoi speciale și-au dezvoltat abilitățile de viață, au învățat despre independență și autonomie și au învățat că pot să își depășească limitele

  • peste 200 copii participanți la activități împreună cu copiii cu nevoi speciale au descoperit că pot comunica, se pot juca și pot face sport într-un mediu incluziv

  • peste 50 de evenimente și demonstrații sportive care au contribuït la promovarea escaladei ca sport și ca formă de terapie

  • premii la concursuri naționale și internaționale de escaladă obținute de sportivii Lotului de Paraclimbing

 

Poți susține acest demers - escalada ca ca formă de terapie - printr-un SMS la 8844 cu textul VEZI. 

 

Banii donați ajută Asociația Climb Again să ofere sesiuni gratuite de terapie prin escaladă și alte activități specifice (ex. terapie prin joc și creativitate, metoda TOTEM - cu instrumente de percuție, ateliere de origami și de lut etc) - în locații partenere din țară:

-Liceul Special ”Sfânta Maria” Arad 

-Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” Bucureşti 

-Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti 

-Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău 

-Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj 

-Liceul Special „Moldova” Târgu-Frumos 

-Liceul Teoretic Special „Iris” Timişoara 

 Liceul pentru elevi cu deficiente de vedere Buzău - foto Climb Again


Redactare și format: Manu Muntomanu