Cheile Aiudului (Vălișoarei) - ținutul de calcar de lângă Piatra Secuiului

Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii), sunt o bijuterie a naturii, prea puțin explorate de iubitorii de munte.
 Cheile Aiudului cover - Levi Bagy Photography

Când spui Trascău, te gândești la Piatra Secuiului, uriașul de stâncă din preajma localității Rimetea, ori la Abruptul calcaros al Bedeleului cu balcoanele de belvedere spre întreaga vale a Arieșului și amfiteatrul Scărița - Belioara. 

Piatra Secuiului si satul Rimetea - © Levi Bagy Photography

Valea Ariesului și Scărița-Belioara, văzute de pe Abruptul Bedeleu - © Levi Bagy Photography

Citește despre Rezervația Poarta Zmeilor și Abruptul Bedeleului

Dar la capătul Depresiunii Trascău stă o altă bijuterie a naturii, Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii), mai puțin explorată de iubitorii de munte.

Tablou  Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Despre satul secuiesc de la poalele Pietrei Secuiului, poate cel mai frumos sat din Transilvania și despre traseele din împrejurimi, am vorbit pe larg cu altă ocazie. 

Citește Concediu activ și idei de drumeții - Satul Rimetea (Torockó)

 

Despre rezervația Cheile Vălișoarei (Aiudului)

Sculptate în calcare, cheile au o lăţime de 25-150 m şi o înălţime de 100-150 m și sunt dominate, pe dreapta, de Vârful Bogza (814m), iar pe stânga de Pleaşa Cornilor (722 m) şi Vârful Răchiş (779 m). În pereţii cheilor, pe ambii versanţi se găsesc peşteri și alte formațiuni carstice: lapiezuri, bolţi, arcade. Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos  și Vf. Data. 

Cheile Vălișoarei constituie o rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate peste 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate, cum ar fi stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata). 

Padurea de stejar pufos Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Se întâlnesc păsări precum buha, ciocârlia de pădure, sturzul cântător, dar şi specii de orhidee, mai ales în fâneaţa numită de localnici Gruiul Dariului. Zona favorizează cățărarea și zborul cu parapanta, îndeosebi de pe Dealul Bogza ori Vf. Data. 

Vedere spre Bogza Mare Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Tot aici descoperim primul traseu tematic din Depresiunea Trascăului -„Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei”, unde în 2010, au fost amplasate 20 de panouri de informare, căte 10 panouri pe fiecare parte a Cheilor. Traseul poate fi astfel împărțit în 2 tronsoane, unul pe versantul drept și unul pe versantul stâng. 

 

Circuitul Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept

Traseul 12 PR este circuitul versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului), cu puncte de belvedere spectaculoase asupra văii și spre Templul Cavalerilor.

Poteca urcă în primă fază paralel cu drumul județean, se apropie de stânci și ajunge sub intrarea în Peștera Puculea. Următorul obiectiv este Vf. Bogza Mare, ce oferă o priveliște impresionantă asupra văii. 

Vedere de pe Bogza Mare - Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Spre Vf Data Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

După ce ocolim amfiteatrul stâncilor și o zonă de lăstăriș, continuăm pe culmea care ne conduce pe Vf. Bogza Mică, un alt loc de belvedere spectaculos, cu o priveliște excelentă spre celălalt capăt al cheilor cu castelul-pensiune Templul Cavalerilor în vale.

De pe Bogza Mica Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Spre Coltul Cetatii- © Levi Bagy Photography

Circuitul Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul stang

Traseul 13 PR este circuitul versantului stâng al Cheilor Vălișoarei (Aiudului), un traseu care ne poartă aproape de colții stâncoși Colțul Cetății, Colțul Deacului și Colțul Sandului, prin pădurea de stejar pufos și pe Vf. Data, cel mai înalt din zonă. Acest traseu este o invitație la plimbare pe culmile și prin pădurea situate pe versantul drept, cu un parcurs destul de solicitant, dar răsplătit de panorame deosebite.

Cheiule Aiudului si Vf Data - © Levi Bagy Photography

Din capătul satului Poiana Aiudului, PR urcă de la drum printr-o zonă de pășune cu tufișuri și încet încet, ni se deschide priveliștea spre colții cheii Vălișoarei. 

Urcare Coltii Cetatii - © Levi Bagy Photography

Urmează o urcare puțin mai abruptă prin pădurea de stejar pufos (ocrotită de lege la nivel european), unde din loc în loc, avem priveliști spre versantul opus (cu pereți impresionanți Țancul Cetății și Colțul Bogza) și spre satele de pe Valea Aiudului (depresiunea Trascău).

Coltul Cetatii - © Levi Bagy Photography

Panorama Coltul Cetatii, Bogza Mare si Vf. Data- © Levi Bagy Photography

Vf. Bogza Mare- © Levi Bagy Photography

Valea Aiudului - © Levi Bagy Photography

Poteca urcă deasupra de Colțul Cetății și câștigă altitudine, cu priveliști din ce în ce mai frumoase spre Vf. Data, ținta acestui traseu. 

Coltul Diacului si Vf Data - © Levi Bagy Photography

Case Valisoara - © Levi Bagy Photography

Coltul Diacului - © Levi Bagy Photography

vedere Coltul Data - © Levi Bagy Photography

castelul Templul Cavalerilor - © Levi Bagy Photography

În Șaua Data, situată la limita pădurii de stejar pufos, întâlnim marcajele CA (traseul 14) care urcă aici din celălalt capăt al satului Poiana Aiudului, pe firul văii pârâului Rachiș, trecând pe la locul sălbatic numit “La Găvane”. Câteva stânci cu forme rotunjite pitorești (marmite) au format niște praguri stâncoase peste care cad mici cascade - prilej bun de răcorire vara. 

Pasune sub Vf Data - © Levi Bagy Photography

Flori sub Vf Data - © Manu Muntomanu

Intrăm din nou în frumoasa pădure și facem un ocol larg, câștigând altitudine pe un parcurs mai domol. În pădurea de stejar pufos găsim mici insulițe de flori și putem întâlni căprioare.

Padurea de stejar pufos - © Manu Muntomanu

Ieșim pe marginea abruptului Data și în scurt timp urcăm la punctul de belvedere. De pe vârful Data (884 m) putem admira priveliștea impresionantă spre Cheile Vălișoarei (Aiudului) și spre Depresiunea Trascău cu Cetatea Colţeşti (Trascău), satele Vălișoara, Izvoarele, Colțești și culturile localnicilor, care în această perioadă creionează un tablou fotogenic.

Cheile Aiudului (Valisoarei) și Depresiunea Trascău - © Levi Bagy Photography

Cheile Aiudului, de pe Vf. Data - © Levi Bagy Photography

Versantul stang, cu Cetatea si colțul Diacului - © Levi Bagy Photography

Cetatea Coltesti - © Levi Bagy Photography

Din zona satului Colțești pornesc  Drumeții montane în apropiere de Cetatea Trascăului (Colțești) 

Satele Valisoara si Coltesti - © Levi Bagy Photography

Padurea verde crud - © Levi Bagy Photography

Luncile din chei - © Levi Bagy Photography

De pe vârf, urmăm marcajele de pe pietre până ajungem sub abruptul peretelui Data, o zonă stâncoasă, destul de periculoasă mai ales pe vreme umedă, prevăzută cu lanțuri. 

Coborare Valisoara - © Levi Bagy Photography

Cheile in coborare Vf Data - © Levi Bagy Photography

Lanturi sub Vf. Data - ©​​​​​​​ Manu Muntomanu

Continuăm pe sub peretele stâncos, întâlnim din nou marcajele CA și urmăm o culme secundară care coboară domol spre vale până aproape de capătul nordic la cheilor.

perete Vf. Data - © Levi Bagy Photography

Pe sub Vf Data - ©​​​​​​​ Manu Muntomanu

Spre capatul cheilor - © Manu Muntomanu

Ne bucurăm de priveliștea de aproape a cheilor și străbatem pășunea cu tufișuri până la parcarea mică situată imediat sub Vf. Bogza Mare, pe care îl admirăm în toată splendoarea. 

Coborare Cheile Aiudului - © Levi Bagy Photography

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind potecile din Cheile Vălișoarei (Aiudului) cu harta de drumeție ➡️MN 10 Munții Trascău https://bit.ly/2OjQutz  

Bucurați-vă de frumusețea și liniștea din #MuntiiNostri

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Levi Bagy Photography