Canyoning-ul în România, sport de munte cu tot mai mulți adepți

Canyoning-ul, un sport de aventură relativ recent, îmbină o serie de tehnici, cum ar fi alpinismul, mers pe jos (drumeția), rapel (cățărarea) și pe alocuri înot, toate într-un canion.
 Canyoning Valea Marii - Aventura & Socializare

Canyoning-ul sau parcurgerea de canioane este un sport relativ recent în România, iar definiția simplă spune că acesta se desfășoară întotdeauna înspre vale, coborând pe firul apei, folosind echipamente specifice, în funcție de împrejurări. Canioanele ideale se prezintă sub forma unor văi adânci cu fundul îngust și pereți abrupți, formate prin acțiunea de erodare a apei în calcar, asemenea unor tobogane naturale.

 Canyoning Porumbacu - ©️ Aventură și Socializare

Pare simplu la prima vedere, însă datorită complexității geomorfologice a canioanelor, canyoning-ul implică adesea elemente de căţărare, speologie, înot ș.a. necesare pentru parcurgerea de sectoare cu săritori, cascade, marmite în stâncă, curenți repezi ori bazine adânci. 

 Canion Capra  - ©️ Aventură și Socializare

Altfel spus, canyoning-ul este o activitate outdoor între alpinism și sporturile nautice, adresată iubitorilor de munte care iubesc zonele de canion, ravene, chei, pâraie ori râuri cu cascade, trecând din amonte înspre vale, pe firul apei. 

Cum aceste locații nu sunt totdeauna ușor de accesat, pentru a ajunge la punctul de unde se începe coborârea, practicanții acestui sport folosesc poteci de drumeție ori trasee de carpatism și cățărare care necesită cunoștințe tehnice, echipament specific și pregătire. 

 Drumetie spre Canionul Capra - ©️ Aventură și Socializare

Citește și Trasee de munte în Carpați: drumeție și carpatism

 

Istoria canyoning-ului pe glob și în România.

Primele menționări ale canyoning-ului au fost făcute în Franța în 1979, inventat de de un grup de speologi, a prins aripi între anii ’80 -’8, iar în anul 1997 i se acordă o Comisie în cadrul Federatiei Franceze de Speologie. În România, primele acțiuni sunt semnalate în anii 1992 - 1993, iar în 1994 se formează Comisia de Coborâri Canioane în cadrul Federației Române de Speologie, care s-a transformat rapid în Departament. 

Cum amploarea fenomenului a crescut, a fost nevoie de un cadru legal de funcționare a acestui sport, iar din anul 2007, există Asociația Română de Canyoning.. Aceasta desfășoară activități pe 3 direcții: scoală, competiții și expediții.

 Asociatia Romana Canyoning - ©️ Aventură și Socializare

Direcția Scoala oferă celor interesați de inițiere sau perfecționare în această activitate cadrele specializate și suportul logistic de instruire, în diferite workshop-uri. Ex: Canyoning Workshop Mai multe info pe www.canyoning.ro

În perioada 3-10 mai 2020, pe Valea Cernei (Munţii Mehedinţi şi Cernei), are loc Şcoala Națională de Canyoning ediţia a XXVII-a pentru Nivelul 1, Nivelul 2 și Perfecționare Tehnică.

Direcția Competiții stimulează și ierarhizează sportivi, monitori și instructori în cadrul diferitelor evenimente de profil prin acordarea de diplome și premii. 

Direcția Expediții organizează acțiuni de explorare și vizitarea unor canioane din țară și străinătate.

Ex: Descoperă Canyoning-ul, 11-12 apr, pe Valea Cernei și pe 25-26 apr, la Băile Romane Cetea.

 Echipare canyoning Baile Romane Cetea - ©️ Aventură și Socializare

 

Cum se practică canyoning-ul în siguranță

✅Fiind un sport atât de complex, canyoning-ul se practică doar cu echipament de protecţie şi sub îndrumarea unui instructor. 

 Canyoning Baile Romane Cetea - ©️ Aventură și Socializare

✅Prin natura canioanelor (pâraie reci), parcurgerea traseului este recomandată să se facă în sezonul cald (aprilie-iunie), după ce trece pericolul viiturilor și apa rezultată din topirea zăpezilor s-a scurs deja. De asemenea trebuie evitate turele de canion pe timp de furtună.

✅Echipamentul de protecție include echipamente speciale de canyoning și alpinism, respectiv combinezon complet de neopren (cu cagulă, sosete și mănuși) vestă flotantă, cască şi ham. La coborârea tehnică trebuie folosită o coardă de lungime egală cu dublul celei mai mari verticale din traseu.

 Canyoning în rapel Valea Marii - ©️ Aventură și Socializare

 

Cum se face pregătirea expediției de canyoning

Pentru parcurgerea traseelor în siguranță sunt necesare informații despre.

- parcursul canionului (nivel de dificultate tehnică, morfologie, denivelare, nivelul apei, efort necesar)

- punctele de retragere sau locurile de ieșire din traseu și zona adiacentă, pentru evitarea viiturilor sau urgențe medicale

- posibilele baraje artificiale care regularizează debitele cursurilor de apă (după caz)

- starea vremii și situația climaterică în teren (temperatură, umiditate, precipitații ș.a.)

- datele de contact și cel mai apropiat serviciu de salvare local (salvamont / salvaspeo).

 Coborâre Canion Capra debit optim - ©️ Aventură și Socializare

 

Sfaturi pentru aclimatizare și practicarea canyoning-ului cu entuziasm

✅Pregătește-te să sari în apă de pe stânci, să cobori în rapel cascade, să cațeri sectoare cu săritori și să simți adrenalina.

Canionul Valea Mării - ©️ TNS Adventures

✅Pregătește-te să te uzi (prin părțile mai puțin etanșe ale combinezonului), însă corpul tău va încălzi rapid apa rece de munte pe dinauntru.

 Canyoning Porumbacu - ©️ Mares Outdoor Events

✅Ascultă cu sfințenie ce spune instructorul și întreabă pentru clarificări ce nu ai înțeles.

Instructaj canyoning pregătire echipament - ©️ Aventură și Socializare

✅Adâncimea apei variază de la nivelul gleznelor până la câțiva m în zonele de sărit, deci nu trebuie să-ți faci griji dacă nu știi să înoți.

Canyoning salturi in apă - ©️ Arian Adventures

✅Nu e necesară o condiție fizică peste medie, dar e bine să ai ceva rezistență și experiență montană pe văi și defilee. Traseul poate fi solicitant, în funcție de locație

 Canyoning coborâre Cascada Cailor - ©️ TNS Adventures

Coborare în rapel Cascada Cailor - ©️ Aventură și Socializare

 Coborare rapel Cascada Zbuciumatu - ©️ Aventură și Socializare

✅Pentru aclimatizare, folosește haine tehnice pe dedesubt și pregătește haine de schimb uscate pentru când ieși din neopren. 

 

Unde se practică canyoning-ul în România

Canioanele din România nu sunt foarte dificile, dar în anumite condiții, în funcție de anotimp, precipitații ori morfologie, pot avea obstacole care pot să se dovedească greu de depășit, mai ales de către cei lipsiți de experiență.

✅Cei de la Aventură și Socializare desfășoară evenimente cu precădere pe Valea Cernei, Băile Romane Cetea (Trascău), Cascada Cailor (Rodnei), Canion Capra, Avrig-Porumbacu, Canion Zbuciumatu (Făgăraș), Canionul Valea Mării (Retezat), Canionul Văii Galbenei etc.

 Canyoning Valea Mării - ©️ Aventură și Socializare

✅ Pe Canionul Vânătările Ponorului (Trascău), Canionul Văii Oșelului (Bihor), Canionul Jgeabului din Cheile Crivadiei (M. Șureanu)  - Adventure Center

 Canyoning Vânătările Ponorului - ©️ Adventure Center

 Canyoning Canion Oselu - ©️ Adventure Center

 Canyoning Canionul Jgeabului - ©️ Adventure Center

✅ Pe Cheile Buții (Retezat), Cheile Țâșnei (Mehedinți)  - Arian Adventures

 Canyoning Cheile Butii - ©️ Arian Adventures

 Canyoning Cheile Țăsnei - ©️ Arian Adventures

✅ Pe Canionul Drastanic și Ramnuta (V Cernei), Canionul Orății (P. Craiului), Valea Mării (Retezat), Canionul și Cascada Cailor (Rodneit), Cheile Bicazului, Avrig-Porumbacu  - TNS Adventures

Canyoning Canionul Drastanic (V Cernei) - ©️ TNS Adventures

Canyoning Canionul Valea Mării - ©️ TNS Adventures

Canyoning Cheile Bicazului - ©️ TNS Adventures

✅ Pe Cheile Olteţului, Cheile Dâmboviței, Valea Șipotului - Romanian Adventure

✅ Pe Canionul Valea Mării și Cheile Buții (Retezat) - Transilvania Adventure 

✅ Avrig-Porumbacu  - Outdoor Events, Vânătările Ponorului - Transilvania Extreme Adventures ș.a.

 Canyoning Porumbacu - ©️ Mares Outdoor Events

 

Biodiversitate și protecția mediului

Cei care practică canyoning-ul trebuie sa respecte anumite reguli specifice zonelor. Astfel, nu trebuie afectate în niciun fel cursul ori pereții văii, drumul și potecile de acces, ori biodiversitatea zonei (copaci, flori, mușchi, ciuperci, plante ocrotite, animale etc.)

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru o nouă experiență, descoperind canyoning-ul cu hărțile de drumeție Munții Noștri ➡ https://bit.ly/2veNjrp


Informații oferite de Alin Popa și Felix Papiu - Asociația Română de Canyoning

Redactare, documentare și format: Manu Muntomanu