Aproape totul despre schi de tură: tipuri, echipament și competiții

Pe timp de iarnă, schiul de tură poate fi alternativa mersului pe munte, alergării sau mountain bike-ului, un mod bun de a-ți menține forma fizică.
 Urcare Bucegi - Tabere Silviu Balan - cover

Schiul de tură capătă ușor-ușor din ce în ce mai multă notorietate între activitățile montane și asta pe bună dreptate: este un sport de iarnă provocator, aduce un tonus revigorant condiției fizice și multe alte satisfacții cognitive, vizuale și de stimă personală.

Pe timp de iarnă, schiul de tură poate fi alternativa mersului pe munte, alergării sau mountain bike-ului, un mod bun de a-ți menține forma fizică pentru sezonul de primăvară-vară.

Citește și Totul despre schi de tură - sfaturi de la partenerul nostru, Decathlon România

La început de drum în România, aceasta mișcare este într-o continuă creștere, cu noi adepți care se bucură pe deplin de avantajele schiului de tură: mișcare, sănătate, aer liber, dezvoltare personală și peisaje dintre cele mai fermecătoare - muntele acoperit de mantia albă a iernii.

Schi de tură în Vlădeasa - ©️Alina Cîrja - Banda Rosie

Citește și Schi de tură pe platoul Vlădeasa și împrejurimi

 

1) Schiul de tură: definire, echipament, clase.

Schiul de tură reprezintă o formă de ski off-piste care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare cât și în coborâre, folosind propria forță a schiorului. Acesta se practică atât pe plat cât și abrupt, în funcție de înclinația pantei. Este sportul de iarnă cu cea mai mare creştere în ultimii ani. 

Ascensiunea unei pante înclinate presupune aderența schiului la zăpadă. În acest sens, schiurile de tură actuale folosesc pieile de focă, care sunt de fapt fâșii de material textil ale cărui fibre au o inserție oblică, care permit alunecarea unidirecțională.

Mai multe despre specificațiile tehnice ale pieilor de focă aici.

Urcare cu ajutorul "focilor" - ©️Alina Cîrja - Banda Rosie

Echipamentul pentru schiul de tură este compus din schiuri, legături, clăpari și piei de focă. Pe lângă acestea, nu trebuie să uităm de echipamentul specific de iarnă (îmbrăcămintea și accesorii) care diferă în funcție de nevoile turei. (de ex: pentru ture pe mai multe zile,  trebuie obligatoriu să fim echipați / îmbrăcați corespunzător pentru camparea bivuac. 

Despre echipamentul pentru bivuac găsiți mai multe info în Interviul cu  Marius Florea

Campare tip bivuac- ©️Alina Cîrja - Banda Rosie

În funcție de tipurile de schiuri și legături folosite, cât și de evoluția lor de-a lungul timpului, în schiul de tură putem delimita mai multe clase: (sursa)

Schiul nordic - diferențiat prin faptul că lasă călcâiele relativ libere, fără posibilitate de comutare urcare - coborâre  În funcție de echipament se diferențiază 3 tipuri de schi nordic: tradițional, backcountry și Telemark.

Schiul de tură alpin - diferențiat prin posibilitatea de blocare a clăparului în legătură, oferind un suport foarte bun al piciorului la coborâre. 

Schi-alpinismul - sport care combină tehnica schiului de tură cu cea a alpinismului. Practic se folosesc atât echipamentul de schi de tură cât și cel specific alpinismului de iarnă (colțari, pioleți, corzi) - pentru a escalada un vârf pe o rută tehnică.

Abordare creasta cu schi de tura - ©️Alina Cîrja - Banda Rosie

Notă: Primele competiții de ski-alpinism au apărut încă din anii 20', au evoluat în campionate continentale și mondiale, iar în prezent sunt de asemenea probe olimpice, seniori și juniori. Aici găsiți rezultatele juniorilor de la ultima participare, Lausanne, Elveția 2020

Local, au loc cupe de schi de tură și schi alpinism, cum sunt Cupa Vlădeasa, Cupa Pro-Parâng, "Ski Alpinism Race" Bâlea Lac, Cupa Călimani, Cupa Șureanu ș.a.m.d

Campionatul European de Schi Alpinism 2018  Muntele Etna, Sicilia - ©️ Tabere Silviu Bălan

 

2) Schiul de tură: riscuri, tehnici de prevenire și salvare în caz de avalanșă

Nu scăpăm din lupă un aspect foarte important: schiul de tură necesită o foarte bună pregătire fizică și mentală, cât și buna cunoaștere a muntelui în anotimpul alb.

Practicarea schiului de tură implică adesea navigarea și găsirea de rute în zone cu potențial de avalanșă. Pericolele pe munte iarna sunt mari iar abordarea zonelor alpine implică experiență, echipament, antrenament și pregătire mentală, adesea în echipă. 

Evitând zonele cu risc de avalașă - ©️Alina Cîrja - Banda Rosie

Avalanșele „răpesc” în fiecare sezon entuziaști ai schiului de tură (și nu numai) în zone montane cu risc, astfel că ele reprezintă cel mai mare pericol pe munți iarna. Conștientizarea și cunoașterea avalanșelor este o necesitate obligatorie. 

De cele mai multe ori, omul este factorul declanșator. Este eronată exprimarea: “a fost surprins de o avalanșă”.

 

În procesul de cunoaștere al avalanșelor avem două componente, prevenirea (evitarea) avalanșelor și supraviețuirea (salvarea) în cazul unei avalanșe. Pentru prevenire sunt necesare două componente: pregătirea teoretică + practică a echipei și kitul de avalanșă. Nu vă aventurați pe munte în zone cu risc fără coechipieri antrenați și fără kitul de avalanșă!

Pregătire practică avalanșe - ©️ Tabere Silviu Bălan

Ca să înțelegem fenomenul avalanșelor trebuie să înțelegem cum se formează avalanșele. Foarte pe scurt, o avalanșă este o masă de zăpadă (pot fi și pietre, pământ, etc) care alunecă, pe un versant sau pe o vale, datorită faptului că nu are adeziune cu stratul vechi existent. 

Pentru pregătirea teoretică + practică a echipei există cursuri organizate de diferite cluburi, asociații și ghizi atestați de către Ministerul Turismului, prin Societatea Ghizilor si Liderilor Montani. Recomandăm cursurile CAR Cluj, prin Marius Florea, salvator și ghid montan

Citește Despre echipament și riscul avalanșelor  - interviu cu Marius Florea. 

Pentru salvare în caz de avalanșă, singurii care au șanse reale să te scoata la timp, în cele 15 minute critice, sunt colegii tăi de echipă, astfel:

- toți au kitul de avalanșă la ei, știu și au exersat căutarea în avalanșă (premergător turei)

- Kitul de avalanșă este format din DVA, sondă, lopată și opțional, rucsac cu airbag, folosit de obicei de “rideri”  - cei care fac ski prin zone expuse.

Un video care prezintă avalanşele dar şi principalele metode de a le evita, în acest articol

Curs avalanșă citirea zăpezii - ©️ Tabere Silviu Bălan

Nivelul de educație montană și conștientizarea riscului de avalanșă nu este, din păcate, direct proporțional cu creșterea numărului practicanților de sporturi montane pe timp de iarnă - Adrian Vălean - Avalașe în Carpați - proiect de monitorizare, conștientizare și educare derulat din 2009 

 

3) Echipamentul de schi de tură, tips & tricks cu Silviu Bălan

Silviu Bălan este unul dintre cei mai buni sportivi ai României, iar de-a lungul timpului, le-a făcut pe toate: schi alpin, mountain bike, trekking, alpinism, alergare montană ș.a Născut la poalele muntelui Piatra Mare, în Săcele, încă de la 3 ani a cochetat cu drumețiile. La 7 ani a învățat să schieze, la 11 ani participa deja la primele concursuri. 

Și-a dorit să se implice în diverse proiecte și să-și depășească limitele, astfel că a parcurs creasta Făgărașului atât pe timp de iarnă, pe schiuri de tură, în 2 zile, cât și în alergare montană - este deținătorul recordului de alergare pe creasta Făgărașului, din 12 iulie 2015.

Citește și Interviu cu Silviu Bălan, record de alergare creasta Făgărașului

 Silviu Bălan alergare Făgăraș - ©️ "2X2 RACE" - Asociatia Club Sportiv 2X2 Race

Îi place foarte mult și mountainbike-ul și alpinismul, în general orice sport care presupune parcurgerea unui traseu pe munte prin mijloace proprii. 

Iarna respiră pentru schi de tură, astfel că, în 2014, alături de Lucian Clinciu și Andreea Dan, a parcurs creasta Meridionalilor în 9 zile, din Predeal în Băile Herculane.

 Silviu Balan schi de tură Făgăraș - ©️ Tabere Silviu Bălan

Este voluntar în Clubul pentru Protecţia Naturii şi Turism (CPNT) din Brașov, ghid montan (Tabere și Circuite de Alergare, Schi si MTB) și organizator în diferite competiții (Marathon 7500) și evenimente (Festival Sport Montan Săcele).

Echipamentul de schi de tură - recomandări

Așa cum am spus, în mare parte, echipamentul de schi de tură este format din schiuri, legături, clăpari și piei de focă. Schiurile sunt partea cea mai adaptabilă a echipamentului de schi de tură. 

Urcare cu schi pt alpinism  - ©️ Tabere Silviu Bălan

Dacă pentru cursele de schi alpinism se folosesc schiurile uşoare (ex: 600 g, 64-65 mm), pentru freeride se folosesc schiuri de 2-3 kg bucata, cu 120 mm în talie şi lungimi chiar şi peste 2 m. Totuși, în principiu, orice schiuri alpine pot fi folosite pentru schi de tură, dar sunt de preferat măcar modelele all-mountain.

Mai multe despre specificațiile tehnice ale unui schi de tură aici

Legăturile de tură clasice au două moduri de funcţionare. Modul de coborâre, când clăparul este prins fix de schi atât în spate cât şi în faţă şi modul de urcare în care călcâiul este eliberat iar vârful clăparului pivotează permiţând mersul lejer. Legăturile de generație nouă au prindere în puncte.

Pe schi de tură mod coborâre - ©️ Tabere Silviu Bălan

Pe schi de tură mod înaintare - ©️ Tabere Silviu Bălan

Mai multe despre specificațiile tehnice ale legăturilor de tură aici.

Clăparii de tură au un sistem de blocare care îi face rigizi pentru coborâre, eliberează încheietura pentru mers și au talpa de cauciuc, ca şi un bocanc, pentru flexibilitate pe porțiunile de drumeție sau cățărare. 

Coborâre pe schi de tură - ©️ Tabere Silviu Bălan

Mai multe despre specificațiile tehnice ale clăparilor de tură aici

Pieile de focă sunt piese de echipament specifice schiului de tură, din material textil special, se lipesc pe tălpile schiurilor şi permit schiurilor să se deplaseze doar în faţă şi să nu alunece înapoi la urcare. 

Înaintare prin pădure pe schi de tură - ©️ Tabere Silviu Bălan

Urcare pe schi de tură - ©️ Tabere Silviu Bălan

Urcare pe schi de tură - ©️ Tabere Silviu Bălan

Urcare printre brăduți pe schi de tură - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

Mai multe despre specificațiile tehnice ale pieilor de focă aici.

Beţele folosite la schi de tură sunt în general de tipul telescopic, cu ajustarea lungimii la urcare şi la coborâre, asemănător celor de drumeție.  La competiții se folosesc bețe lungi și ușoare. 

Coborâre cu bețe telescopice - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

 

Sfaturi și recomandări despre echipamentul de schi de tură de la Silviu Bălan

S.B. - "Schiul de tură este un sport foarte complex și înainte de a achiziționa un echipament complet, eu recomand un studiu amănunțit: ce vrem să facem și ce știm să facem cu el. Odată decis, testează acel tip de echipament. Se pot închiria sau poate ai un prieten să îți împrumute."

Schi de tură între prieteni - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

S.B. - "Schiul de tură este un sport de anduranță, iar condiția fizică este esențială ca să te poți bucura la maxim de această activitate. Drumețiile, alergarea montană, MTB-ul ș.a te pot menține în formă în extrasezon."

Schi de tură în pantă accentuată ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

S.B. - "Evident este important să știm să schiem: începe cu niște lecții pe pârtie, apoi off-piste."

Lecții schi alpin grup - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

Coborâre pe pistă - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

Coborâre off-piste - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

S.B. - "Alt lucru important este echilibrul termic. Făcând efortul de a urca la deal, ne vom încălzi, așadar avem nevoie de haine care permit mobilitatea și respirabile. În coborâre, un suprapantalon ușor și o pufoaică ne vor ține de cald."

Echipament respirabil schi de tură - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

Citește și Echipamentul pentru drumeții de iarnă - recomandări de la Ioan Stoenică 

S.B. - "Pentru alegerea rutei trebuie ținut cont de următorul fapt: traseele se pregătesc diferit față de cele din timpul verii, abordarea e dată de zăpadă și pantă, nu de potecile existente. E nevoie de o atenție sporită în zonele expuse." 

Urcare pe pantă expusă - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

Urcare tehnică pe culme ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

S.B. - "Recomand să începeți acest sport alături de un grup de prieteni sau cunoștințe cu experiență în practicarea schiului de tură sau participând la evenimente organizate de diferite asociații sau cluburi sportive de profil, sub îndrumarea unor ghizi specializați."

Schi de tură grup cu ghid - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

Schi de tură grup cu ghid - ©️​​​​​​​ Tabere Silviu Bălan

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind trasee de schi de tură hărțile de drumeție Munții Noștri ➡ https://bit.ly/2veNjrp

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo credit: ©Alina Cîrja - Banda Roșie și Silviu Bălan - Tabere Silviu Bălan