20+ rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut în luna mai (I)

Narcisele sunt printre cele mai populare flori de primăvară. Se găsesc în grădini, parcuri, se pot planta în ghiveci, însă cele mai spectaculoase, credem noi, sunt narcisele sălbatice, care cresc spontan în zonele de deal, la poalele munților și în poieni care au devenit, datorită frumuseții, rezervații naturale floristice, însă prea puțin protejate.
Poienile de la Negrileasa (c) VisitAlba

Există multe poieni cu narcise în țara noastră, care atrag vizitatori, mai ales cu prilejul sărbătorilor de primăvară, când simbolistica tradițională consideră narcisa ca floare a renașterii. Narcisele ar fi inflorit și la ultima cina luată de Iisus cu apostolii săi, de aceea în multe țări din Europa, narcisele sunt flori pascale cu simbolistică religioasă, nelipsite din casele și curțile oamenilor în perioada de Paște. Ca prețuire, narcisa galbenă este floarea tradițională a regatului Walles (Țara Galilor), asociată nu numai cu sfârșitul iernii, ci și simbol al prosperității. Deoarece originea narciselor are legătură cu nordul Africii și cu zona mediteraneană, acestea trebuiesc ocrotite în flora spontană a României.

La noi în țară, este interesant cum multe poieni sunt întâlnite în depresiunile intra-montane sau la poalele munților, deși sunt iubitoare de lumină și căldură, narcisele populând microclimate cu specii diferite de narcise care s-au adaptat perfect și regiunilor mai reci. Drept urmare, ne-am propus să facem cunoscute și aceste locuri mai puțin umblate, pentru că suntem convinși că iubitorii de munte și de natură implicit, care citesc și care se informează, nu distrug aceste mici sanctuare naturale, cum o fac cei care fac trafic cu aceste frumoase flori, în prismă, localnici fără educație ecologică.

P.S. Goethe spunea: „Florile sunt cele mai frumoase cuvinte și hieroglife ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubește.” Să le prețuim cu chibzuință!!

Poiana cu Narcise Negrileasa (c) VisitAlba

Poienile de la Negrileasa, Tecșești și Muntele Cetii (Munții Apuseni)

Poienile cu narcise de la Negrileasa, declarate rezervație botanică, găzduiesc din doi în doi ani, în luna mai, sărbători populare dintre cele mai vechi în țara noastră. Declarată arie protejată de interes național, rezervația are o suprafață de cca. 4,5 ha, unde parcă munții  acoperiți de brazi s-au dat la o parte să facă loc poienii presărate cu narcise, într-un decor sublim. Accesul la rezervație se face din traseul BR spre Cabana Negrileasa.

Poienile cu narcise de la Negrileasa, se situează la altitudini cuprinse între 1150 și 1250 m și ocupă culmea și versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor și versantul nord-estic al muntelui Vălcoi. Din păcate, datorită pășunatului, numărul narciselor înflorite primăvara scade de la an la an. Potrivit Visit Alba, posibilitățile de cazare în zona rezervației sunt reduse.

Poiana cu narcise Negrileasa (c) VisitAlba

Dincolo de abruptul Cheile Întregalde, urcând de la Modolești, pe traseul TR la poalele Muntelui Cetii, se întâlnesc câteva poieni de narcise fermecătoare, apoi după ce trecem de platoul carstic al Muntelui Cetii, printre doline, cu o atenție sporită în orientare și ajungem în poiana de sub Vf. Gorunu, unde narcisele sunt în număr mai mic, dar la fel de frumoase. (sursa info)

 Poiana cu narcise Muntele Cetii (c) Mihai C - Cluj-Napoca

În continuare, un stâlp indicator ajutător ne conduce înspre un drum ce traversează un pâlc de gospodarii ce aparţin satului Tecșești, între care și gospodăria și livada cu narcise a lui Nea Petric din Tecșesti (actuală Avram). Urcând apoi spre una din poienile din apropiere, avem o perspectivă impresionantă, cu parfum de narcise, spre Piatra Cetii.

Livada lui Nea Petric din Tecșesti (actuală Avram)

Poiana cu narcise Piatra Cetii (c) Mihai C - Cluj-Napoca

Poiana cu narcise de pe versantul estic al Muntelui Saca (Munții Rodnei)

Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, inclusă în Parcul Național Munții Rodnei se află la cea mai mare altitudine (dintre rezervațiile de narcise din țară) și oferă peisaje minunate și trăiri intense. Rezervația are o suprafață de cca. 5 hectare, perioada de înflorire este în lunile mai-iunie, iar, pe lângă covorul alb de narcise, turiștii pot admira și alte flori de munte: argințica, gențiana, brândușele de primăvară ș.a. Pe muntele Saca se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, pe două poteci nemarcate, una spre Dealul Popii iar a doua urmărește Valea Secii și apoi urcă pe versantul sudic. Urcarea este abruptă, dar efortul este răsplătit de mici cascade din loc în loc, iar la capătul a 2 - 3 h, ajungem la poiană. (sursa info)

 Poiana cu narcise Muntele Saca (c) PeisajeleCalatorului

Poienile cu narcise din masivele Pop Ivan, Șerban și Culmea Pecealu (Munţii Maramureşului)

Munţii Maramureşului sunt cel mai înalt masiv montan situat pe graniţa de stat a României, punct de convergenţă a mai multor regiuni etnografice: Maramureş, Zakarpatia, Bucovina de sud şi Bucovina de nord. Vârfurile dezvoltate pe roci metamorfice dure, asemănător lanțului Munților Făgăraș pe alocuri, se împletesc cu cele modelate în şisturi cristaline, cu aspect mai domol și cu calcarele impunătoare într-un peisaj completat de flora bogată în specii rare şi sporadic întâlnite în România, cum sunt bulbucii de munte, care la obârşia Văii Tomnatec coexistă paşnic cu narcisele), smârdarul sau bujorii de munte, floarea de colţ ș.a.

Bujori de munte Masivul Pop Ivan (c) Motogna Marius Viorel

Caracteristice masivului sunt, surprinzător, narcisele, Narcissus radiiflorus (N. Stellaris), denumite de localnici aiuţ de munte, ce acoperă poieni întinse în Masivele Pop Ivan, Şerbanu, Pecealu, urcând până la golul alpin şi crescând uneori printre jnepeni. (sursă info)

 Poieni cu narcise sub Vf. Șerban (c) Motogna Marius Viorel

 Poieni cu narcise sub Vf. Șerban (c) Motogna Marius Viorel

Narcisele de sub vârful Tomnatec, poiana Sehleanu (Munţii Maramureşului)

Rezervația Poiana cu Narcise Tomnatec - Sehleanu concurează cu poiana cu narcise de pe Masivul Saca între ariile cu narcise aflate la cea mai înaltă altitudine și este un gol alpin cu o suprafață de peste 100 ha, o arie protejată pentru conservarea covorului de narcise care înfloresc an de an. Poiana Sehleanu se află în partea sudică a Vf. Tomnatec (1618 m), iar de sub acesta izvorăşte valea omonimă. Vegetaţia acestei zone este tipică golului de munte, aici întâlnim o parcelă compactă de narcise - Narcius radiiflorus, numite de localnici aiuţ de munte, în asociaţie cu ghinţura - Gentiana clusii şi degetăruţ - Soldanella hungarica. (info. Direcția Silvică Maramureș). În zonă are loc anual "Sărbătoarea narciselor".

Accesul se face dinspre comuna Repedea, pe marcaj BG (traseul 2), în cca. 5 - 6 h de drumeție, fiind un traseu destul de solicitant. Odată ajunși în poiană, putem admira covorul de narcise împletite pe alocuri cu gențiane și merișoare sau afine care abia încolțesc, într-un spectacol deosebit al naturii.

Rezervatia naturala Poiana cu Narcise Tomnatec Sehleanu

Narcisele de sub Culmea Cumpătu, Valea Rea (Munţii Baiului)

Chiar dacă Munţii Baiului sunt văzuți de cele mai multe ori doar ca fundal pentru fotografiile făcute din Bucegi, aceștia oferă un spectacol grandios prin masivitatea cupolelor din zona golului alpin și întinderea mare pe direcţia N - S. Atenție, pentru a vizita narcisele din Baiului, care se află nicidecum într-o poiana, ci pe un versant abrupt împânzit de narcise, aveți nevoie de condiție fizică. Accesul se face dinspre Sinaia, pe un traseu nemarcat care urmărește în prima fază drumul care merge paralel cu Valea Rea, pe un segment frumos cu pârâul de munte ce cade în cascade formate din diguri artificiale. Mai sus, valea își dovedește reputația de Vale Rea, întâmpinându-ne cu bolovani și grohotiș care fac dificilă deplasarea. Traseul continuă abrupt, cu o pantă mare, pe culmea Cumpătu. După ce ieșiți din vale și începeți urcarea traseul nu este marcat însă cărarea este bine definită și narcisele sunt destul de multe ca să se vadă de la distanța mare. Pe versant se întâlnesc de asemenea flori de iris sălbatic (stânjenei) și căldărușe (clopoței), alcătuind un peisaj frumos și foarte parfumat. (sursa info)

Narcisele de sub Culmea Cumpătu, Valea Rea (c) Tudor Stanica

La poalele munților Baiului, se află și Poiana cu narcise de la Floreni, declarată rezervație botanică. Acces: Sat Posada, lângă Comarnic, județul Prahova.

Poienile cu narcise Clăbucetul Azugii și Unghia Mare (Munții Neamțului)

Poiana cu Narcise din Munții Baiului este o rezervație naturala botanică, cu o suprafață de peste 18 hectare, aflată în apropiere de Azuga. Situată pe un versant al Clăbucetului Azugii, la o altitudine de 1.500 de metri, zona încântă prin frumusețea naturală, cu izvoare și pâlcuri de narcise albe. (sursa info)

Rezervația naturală botanică - Poiana cu Narcise - Unghia Mare, cu o suprafață de peste 18 hectare, este de asemenea un loc frumos ce trebuie vizitat. Plecând din orașul Azuga, se urmează valea Azuga până la confluenta cu pârâul Unghia Mica pe un sector îngust, destul de bine împădurit, apoi se urcă pe valea Unghia Mică (pe care se află amenajări hidrotehnice) și se ajunge la o poieniță cu flori multicolore, cu molizi și brazi tineri, sub Vf. Unghia Mare (munții Neamțului), cu pâlcuri de narcise albe. (info. Primăria Azuga)

 Poiana cu Narcise din Munții Baiului (c) MontExpert.ro

Poiana cu Narcise de la Vârghiş, în apropiere de Cheile Vârghișului (Munții Perșani)

Situată la granița dintre județele Covasna și Harghita Rezervația naturală Cheile Vârghișului este una dintre cele mai sălbatice, spectaculoase și pitorești zone din Transilvania. În Cheile Vârghișului sunt peste 120 de peșteri mai mari sau mai mici, iar aici trăiește una dintre cele mai mari colonii de lilieci din Carpații Orientali. În această rezervație naturală se află și un parc dendrologic, dar și Câmpul cu Narcise, unde habitatul narciselor este în refacere, după ce oamenii l-au perturbat. Pe teritoriul rezervaţiei pot fi găsite şi numeroase specii floristice rare, pe pajiști și fânațe întâlnindu-se bulbuci, crinul de pădure, ceapa ursului, stânjenelul, gladiola, tisa și bujori galbeni. (info CeSavezi.ro)

 Poiana cu Narcise de la Vârghiş

Tot în județul Covasna se află și Poienile cu narcise și bulbuci de munte de la Filia, care se întinde pe o suprafaţă de 3 h, un punct de atracţie pentru turiştii care vin aici în luna mai, în excursii organizate.

Vă reamintim că toate aceste zone trebuie conservate, nu doar de lege ci și de noi prin acțiunile noastre. Așadar, când le vizitați:

  • nu vă abateți de la cărările marcate (dacă acestea există) sau cele mai evidente

  • nu rupeți plantele și nu aruncați mucuri de țigară

  • campați doar în zonele de campare și nu faceți foc, numai în locuri special amenajate

  • nu lăsați deșeuri în urma voastră și transportați-le la pubele special amenajate

  • mergeți pe jos la rezervații și nu folosiți vehiculele motorizate, deoarece afectează solul rezervațiilor

  • păstrați liniștea și bucurați-vă de natură, savurând-o fără să vă deranjați semenii.

Află și rezervațiile de narcise din păduri, fânațe și pajiști aflate la altitudini mai joase, unele cunoscute și altele mai puțin mediatizate, cititnd articolul 20+ rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut în luna mai (II)