Ursii

Română

Sunt atatea trasee frumoase, din pacate trebuie sa le aleg numai pe cele de creasta, de frica ursilor sau a cainilor de la stana. Suntem de obicei putini, doar 2 sau 3 incat nu ne putem avanta pe trasee care trec si prin padure . Nu te bucuri deloc de peisaj nici de aerul proaspat daca stai cu urechile tot ciulite si tremuri la auzul oricarui fosnet ... Voi cum procedati? 

imaginea utilizatorului FeherCatalin

Uite.....cum sa zic.......eu fac ce nu e recomandat, merg singur pe munte .... intr-o zi am facut Romuli-Vf.Batrana unde intr-o poenita am gasit caca aburind....ce era de facut ? NU! nu am facut pe mine, am continuat putea fi oriunde in tufe.

 

Asa mai ales daca mergi in grupuri de la 2 in sus, ursu nu vine la tine daca te aude, doar vorbiti intre voi sau mergeti cu volumul redus la zero?

Insa e alta poveste in zonele unde ursu sa domesticit =)) =)) ce gluma buna, nu sa domesticit totusi doar s-a obisnuit cu prezenta omului, a turistului, si sta la cersit in colturi de strada, pardon! unde apuca....... sa nu mai continu...... deci cu astia e alta problema, astia sunt cei periculosi....

Succes sa treci peste temeri!

imaginea utilizatorului Fekete Emeric

Eu am avut trei întâlniri cu ursul, toate mai pe vremuri, ( anii 80-90 ). S-ar putea ca de atunci - datorită numeroșilor factori, cu schimbări serioase  asupra habitatului lor, deci și a comportamentului - urșii să fi devenit mai agresivi  față de om, datorită experiențelor trăite cu acesta . Să nu uităm că aria vitală  unui urs este de multe zeci de km2, arie care  este pe de o parte în scădere din cauza tăierilor masive de păduri, pe de altă parte și cea existentă este deseori inundată  de zgomote ale drujbei, atv-ului sau motocrosului în necontrolată dezvoltare la noi.

 Din cele  trei cazuri de două ori am fost singur pe munte - munții Gutâi, din Maramreș - dar întodeauna la distanță de 40-50 m de animal, ceeace este de importanță vitală. În amândouă cazurile  eu am fost care a stat pe loc, sperând să fac o ”impresie” cât mai  puțin neliniștitoare pentru el. Ursul a plecat mai departe.

În mod curios, cazul  cel mai periculos din punct de vedere potențial a fost întâlnirea mea cu un ”pui” de urs - ursoaicele umblă cu odraslele lor până aceștia devin  cât mai autonomi - acest pui fiind destul de mărișor, dar foarte curios. Distanța tot aproximativ 30 m. Am plecat imediat de acolo, repede, deoarece mi-am dat seama că ursoaica trebuie să fie pe aroape ( era o zonă păduroasă, pe un drum de munte lat, înierbat ).

Ce vă pot sfătui, să umblați atent, iar în porțiuni cu vizibilitate redusă să  vă faceți evidentă prezența, cu vorbe, zgomot, șuierat etc. Dacă dați față cu el, nu vă întoarceți și nu fugiți - dacă vrea vă ajunge fără probleme - stați pe loc, fără gesturi bruște cu fața spre el și încet-încet îndepărați-vă, fără să vă întoarceți. Cel puțin, așa am reușit eu, de trei ori să pot povesti întlnirea cu aceste animale maiestuoase.

 

 

imaginea utilizatorului Ioana27

Teama expusa este la un nivel nejustificat. Depinde si de zona, insa rational nu este cazul sa va faceti atatea griji. Acum sigur, daca nu va puteti invinge teama, este mai bine sa parcurgeti traseele pe care va simtiti confortabil.

Eu am mereu la mine spray de urs (si sincer, mai mult il tin de teama unor caini de stana agresivi, desi nu am intalnit inca pana acum), iar in zonele unde vizibilitatea este scazuta (in padure) vorbim tare, facem zgomote. De asemenea, mai conteaza si cum bate vantul. Daca ursul nu te simte din departare din cauza vantului (zgomot + lipsa mirosului cand vantul bate invers decat directia in care este el) va puteti intalni. Important este sa va pastrati calmul si sa nu faceti gesturi disperate/agresive.

Cainii de stana pot fi agresivi doar in zona stanei, nu cand circula pe munte.