Ce putem face pentru a reduce poluarea, în izolare și după pandemie

Cele mai recente dovezi științifice ne spun că impactul activităților umane asupra Planetei este atât de puternic încât a modificat profund mediul în care trăim.
 Prevent polution

Contextul actual al pandemiei de coronavirus a readus în atenție modul în care tratăm natura. Pe internet, circula recent o fotografie care ar trebui să ne dea de gândit în modul cum gestionăm poluarea și relația noastră cu natura. 

Unele publicații spun că natura își reia cursul și indirect am fi pedepsiți pentru că nu acordăm suficientă atenție problemei dezvoltării durabile cu resurse sustenabile și nepoluante. Așa să fie? 

Ani de-a rândul ecologiștii au atras atenția asupra modului în care se face industrializarea globală. Emisiile de dioxid de carbon au fost ani în creștere, iar studiile realizate asupra ghetarilor din Antarctica au arătat că o creștere a temperaturii suficient de mare încât să-i topească, va duce la eliberarea dioxidului de carbon prins în gheața glaciară, ducând la o creștere și mai mare a temperaturii. O altă problemă dată de topirea ghețarilor este creșterea nivelului mării care poate afecta comunitățile umane amplasate pe țărmuri. 

În contextul actual al pandemiei, cu restricții de circulație și reducerea ori stoparea unor segmente ale economiei, consumul de combustibili a scăzut, ceea ce a dus la creșterea calitativă a aerului în multe zone puternic industrializate. 

Potrivit BBC, în New York, poluarea aerului și emisiile de CO2 au scăzut cu aproape 50% din cauza măsurilor de restricție pentru combaterea răspândirii virusului. În China, emisiile au scăzut cu 25%. În Europa, imaginile din satelit arată că emisiile de dioxid de azot (NO2) s-au redus în nordul Italiei, la fel și în Spania ori UK.

Analiștii se întreabă totuși ce se va întâmpla după ce epidemia globală se va opri și oamenii își vor relua activitățile de zi cu zi. Modificările pe care le vedem astăzi ar putea avea un efect mai de lungă durată? ce se va întâmpla când măsurile vor fi ridicate? Izolarea actuală ar putea încuraja oamenii să călătorească mai mult? 

Cei care acum apreciază cu adevărat petrecerea timpului cu familiile în casă vor avea aceste priorități și după? Aceste momente de criză le-ar putea evidenția cât de important e să se concentreze asupra sănătății, bunăstării familiei, prietenilor și comunității. Dacă concentrarea se menține aici, atunci acest aspect ar putea ajuta la menținerea emisiilor scăzute. 

Pe de altă parte, cei din prima categorie își vor dori să călătorească mai mult poate chiar pe distanțe mai mari. Zborurile frecvente constituie o mare parte a amprentei de carbon în calitatea aerului. 

Teoria încălzirii globale antropice este contestată de unii oameni de știință și politicieni și există teoreticieni ai conspirației care susțin că totul este doar un pretext de a cere taxe împotriva poluării. Un lucru este cert însă, Poluarea atmosferică dăunează sănătății umane și mediului.

 

Poluarea atmosferică - dăunătoare pentru sănătatea umană

Pulberile în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului sunt recunoscuți în prezent drept cei trei poluanți care afectează cel mai grav sănătatea umană. Expunerile pe termen lung pot avea efecte asupra sistemului respirator. Aproximativ 90% din locuitorii orașelor din  Europa sunt expuși la poluanți în concentrații peste nivelurile de calitate a aerului 

Pulberile fine în suspensie (PM2,5) din aer reduc speranța de viață în UE cu peste opt luni. 

Poluarea atmosferică - dăunătoare pentru ecosisteme

Concentrațiile mari de azot și sulf duc la distrugerea culturilor agricole. În atmosferă, contribuie la acidifierea precipitaţiilor, cu efecte toxice asupra vegetaţiei şi solului. Expunerea la oxizii de azot poate provoca boli pulmonare la animale ori reducerea imunității. 

Poluarea apei - dăunătoare pentru oameni și mediu

Ploaia poate purta și depune azot în râuri și sol, afectand organismele și echilibrul biologic. Pesticidelor pentru culturi pot pătrunde în pânza freatică. Poluarea apelor se face din păcate și direct: Diverse fabrici ori comunități, arunca gunoaie si reziduuri în râuri, lacuri și oceane.

Poluarea pământului - dăunătoare pentru oameni și mediu

Un factor important din punct de vedere al poluării mediului este aruncarea deșeurilor pe pământ ori în păduri, afectând ecosisteme. 

Așadar, este nevoie de mari eforturi orientate pentru a reduce poluarea antropică, cu scopul protejării sănătății umane și a mediului. 

Sursele de poluare atmosferică sunt variate, iată doar câteva exemple:

-arderea combustibililor fosili în producerea de energie electrică, transporturi, industrie și gospodării. Oxizii de azot  și monoxidul de carbon sunt adesea rezultat al traficului rutier.

-procese industriale și utilizarea solvenţilor, de exemplu în industria chimică şi extractivă;

-tratarea deşeurilor, agricultura s.a.

Ce putem face pentru a reduce poluarea, în izolare și după:

-reducem consumul de energie (electrică ori combustibili fosili): stingeți lumina când ieșiți din încăperi, folosiți becuri economice și opriți televizorul ori alte aparate când nu le folosiți. 

-reducem consumul de apă: facem dușuri mai scurte (limitarea la cca. 5 min pe sesiune),  ne spălăm des pe mâini cu apă și săpun, dar închidem robinetul la timp, pentru a nu irosi apă

Citește și Ziua Mondială a Apei și Ziua Internațională a Pădurii 2020

-folosim mai des mijloacele de transport în comun, bicicleta și alte mijloace alternative (după pandemie îndeosebi)

-reducem consumul de alimente și fructe cu ambalaje din plastic de unică folosință

-reutilizăm pungile din plastic de unică folosință sau folosim pungi din material textil, pânză sau sacoșe biodegradabile

-folosim chibzuit obiecte vestimentare, îmbrăcăm ce avem, donăm, “reciclăm”, cumpărăm doar în caz de nevoie - industria textilă folosește chimicale și cantități considerabile de apă

-reciclăm selectiv: hartie, plastic, sticlă, aluminiu etc. - refolosim ce se poate. Ex. pungile de unică folosință 

-cultivăm organic propriile legume și fructe, cumpărăm local și evităm risipa!

-reducem consumul de lemn, vopsele, lacuri şi alte materiale decorative

-asigură-te că lemnul pe care îl cumperi provine din păduri gestionate durabil

-ia-ți zile de lucru de acasă dacă este posibil #homeoffice -se reduce consumul de energie electrică, combustibili, papetărie, produse de curățenie ș.a.

 

 

Redactare, documentare și format: Manu Muntomanu